Aquarium gereedschap, Aquarium onderhoud, Aquariumplanten

Aquariumplanten snoeien: Kies de juiste aquarium plantenschaar!

rechte aquarium plantenschaar

Het bijhouden van je aquariumplanten is heel belangrijk om te zorgen dat je aquarium niet gaat overwoekeren en er voldoende licht op de kleinere planten valt. Voor het snoeien kun je het beste een speciale aquarium plantenschaar gebruiken. Maar welke plantenschaar is nu het beste?

Soorten aquarium plantenscharen

We onderscheiden verschillende soorten aquarium plantenscharen:

curved plantenschaarAquarium curved plantenschaar

De curved plantenschaar of gebogen plantenschaar genoemd, heeft een lichte kromming in het knipgedeelte. Hierdoor kun je vanuit een rechte knipstand in de juiste hoek knippen, zonder dat je je arm, pols en hand in allerlei onnatuurlijke bochten moet wringen. Een curved plantenschaar is dus ideaal voor je houding. Daarbij zorgt de vorm van de plantenschaar dat je tijdens het knippen kunt zien of je stengels goed afknipt. Zo voorkom je dat je te ver snoeit of per ongeluk de hele plant uit de bodem trekt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de curved plantenschaar van het merk Aquatlantis.

Lees meer over de aquarium curved plantenschaar.

wave plantenschaarAquarium wave plantenschaar

De wave plantenschaar, die ook wel verkocht wordt onder de naam waved scissors of golfschaar, heeft een golvende vorm over de gehele lengte. Dit zie je goed bij deze wave plantenschaar van Dupla. Dit maakt de ‘kniphoek’ geheel anders is dan bij een gewone schaar. Je hoeft de schaar daardoor niet helemaal horizontaal te houden als je je plantjes recht wil afknippen. Zo kun je zeer nauwkeurig je aquariumplanten snoeien, zonder dat je allerlei rare fratsen hoeft uit te halen. Dit type plantenschaar is bij uitstek geschikt voor laaggroeiende aquariumplanten en grasmatjes.

Lees meer over de aquarium wave plantenschaar.

aquarium spring plantenschaarAquarium spring plantenschaar

De spring plantenschaar, vaak ook wel spring scissors of veerschaar genoemd, is voorzien van een speciaal veermechanisme. Daardoor heb je weinig inspanning nodig bij het snoeien. Een spring plantenschaar (zoals deze variant van Dupla) is ook nog eens heel licht en compact, waardoor je heel nauwkeurig kunt werken. Dit is dan ook de ideale plantenschaar voor het snoeien van delicate mossoorten

Lees meer over de aquarium spring plantenschaar.

 

rechte aquarium plantenschaarRechte aquarium plantenschaar

Als je geen behoefte hebt aan apart gevormde plantenscharen, kun je uiteraard ook gewoon een rechte plantenschaar aanschaffen. Deze veelzijdige plantenscharen zijn geschikt voor het snoeien van alle soorten aquariumplanten. Door te kiezen voor een exemplaar met een korte knipkant, kun je altijd goed zien wat je afknipt. Dit exemplaar van Dupla is een mooi voorbeeld van een degelijke en handzame rechte plantenschaar.

Meest gestelde vragen over aquarium plantenschaar

Waarvoor gebruik je een plantenschaar?

Een plantenschaar wordt gebruikt voor het knippen en snoeien van aquariumplanten. Er zijn verschillende soorten plantenscharen om te bereiken wat je wil.

Welke soorten aquariumplantenscharen zijn er?

Er zijn meerdere soorten plantenscharen. Je hebt een gebogen, gegolfde, rechte en veerschaar. Elk van deze is handig voor een bepaald doel.

Waarvoor gebruik je een gebogen aquariumschaar?

Gebogen plantenscharen hebben een lichte kromming in het snijgedeelte. Hierdoor kun je vanuit een rechte snijpositie in de juiste hoek knippen en zie je meer tijdens het snijden.

Waarvoor gebruik je een rechte aquariumschaar?

Een rechte aquariumplantschaar is erg veelzijdig. De schaar is geschikt voor het snoeien van alle soorten aquariumplanten.

Waarvoor gebruik je een veerschaar?

Veerscharen zijn uitgerust met een speciaal veermechanisme. Deze schaar is de ideale plantenschaar voor het snoeien van delicate mossoorten.

Waarvoor gerbuik je een waved plantenschaar?

De waved plantenschaar heeft een speciaal golfontwerp. Dit type plantenschaar is bij uitstek geschikt voor laaggroeiende aquariumplanten en graszoden.

Welke plantenschaar moet ik kopen?

Als je niet zeker weet welke aquariumschaar je als eerst moet kopen, koop dan de rechte plantenschaar. Dit is de meest basic schaar. We raden echter wel aan om verschillende scharen te kopen om het zo voor jezelf makkelijk te maken om te snoeien.

Related Posts