Aquarium beginners

CO2-set voor beginners: Goedkoop beginnen

Co2 in water

Elk aquarium heeft behoefte aan CO2, ook wel koolstofdioxide of koolzuurgas genoemd. Dit is van essentieel belang om te zorgen dat je aquariumplanten goed groeien en om algen te voorkomen. Plantenvoeding met CO2 kan helpen, maar is niet altijd voldoende en daarbij niet nauwkeurig te doseren. Een CO2 set zorgt voor een nauwkeurige, constante toevoeging van CO2. CO2-sets kunnen echter behoorlijk in de kosten lopen. Gelukkig kun je ook goedkoop beginnen met een CO2-set voor beginners.

Hoeveel CO2 heeft mijn aquarium nodig?

Hoeveel CO2 je aquarium nodig heeft, is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij kun je denken aan:

  • Het aantal tropische vissen in je aquarium (vissen geven een kleine hoeveelheid CO2 aan het water af);
  • Het aantal aquariumplanten in je aquarium (planten onttrekken CO2 aan het water);
  • Hoeveel uur per dag de aquariumverlichting aan staat (hoe langer het licht aan staat, hoe langer de planten groeien, dus hoe meer CO2 ze nodig hebben);
  • De sterkte van de stroming in je aquarium (bij een sterke stroming verdwijnt doorgaans meer CO2 aan de oppervlakte).
  • De carbonaathardheid van het water (moet in de meeste aquaria tussen de 5 en 10 liggen).

De standaardformule voor de hoeveelheid CO2 in je aquarium is vrij simpel:

Aantal bubbels per minuut = (aantal liter water x carbonaathardheid (dH) / 50

Zodra je hebt berekend hoeveel CO2 je aquarium nodig heeft, kun je gaan kijken naar een geschikte CO2 set.

CO2-set voor beginners: welke kies ik?

Zoals gezegd kan een complete, professionele CO2-set behoorlijk prijzig zijn. Voor aquaria tot 250 liter heb je de Dupla CO2-set Complete 250 (€259). Heb je een aquarium van meer dan 250 liter dan kom je al bij de Dupla CO2-set Complete 500 (€289). Gelukkig hebben we ook goedkopere, laagdrempelige opties in ons assortiment. Onze HS Aqua CO2 Starter Set (€15,95) is geschikt voor aquaria met een inhoud tot 150 liter. De set bevat een CO2 fles, CO2 diffuser en CO2 slang en is zeer eenvoudig te installeren. Je sluit simpelweg de diffuser met de slang aan op de fles. Vervolgens druk je op de knop, waardoor de diffuser zich met CO2 vult. De CO2 wordt nu met het water vermengd. De CO2-set gaat ongeveer een maand mee. Daarna hoef je alleen maar de fles te verwisselen.

Vanwege het eenvoudige gebruik en de lage prijs is dit een uitstekende CO2-set voor beginners die eerst CO2 willen uitproberen alvorens zij investeren in een professionele CO2 set.

HS AQUA CO2 set voor beginners

Tot slot

Als je net met je aquarium begonnen bent hoef je echt niet meteen honderden euro’s uit te geven aan een dure CO2-set. Een eenvoudige CO2-set voor beginners is prima om mee te beginnen en jezelf aan te leren om het CO2-gehalte op peil te houden. Mocht je op een gegeven moment overstappen naar een groter aquarium van meer dan 150 liter, dan kun je altijd nog een professionele set aanschaffen.

Meest gestelde vragen over CO2-set voor beginners

Heb je een CO2-set nodig?

CO2 is essentieel om ervoor te zorgen dat je aquariumplanten goed groeien en om algen te voorkomen. Een CO2-set zorgt voor een nauwkeurige, constante toevoeging van CO2.

Zijn CO2-sets duur?

Er zijn veel soorten CO2-sets om uit te kiezen. Een CO2 set zorgt voor een nauwkeurige, constante toevoeging van CO2. CO2-sets kunnen echter behoorlijk duur zijn. Gelukkig kun je ook goedkoop aan de slag met een CO2-set voor beginners.

Hoeveel CO2 heeft mijn aquarium nodig?

De hoeveelheid CO2 hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld het aantal tropische vissen en aquariumplanten in je aquarium, maar ook hoeveel uur per dag de aquariumverlichting aan staat.

Hoe doseer je CO2?

Om CO2 te doseren moet je een eenvoudige formule gebruiken. Aantal bellen per minuut = aantal liters water x carbonaathardheid (dH) / 50.

Related Posts