Aquariumplanten

Is plantenvoeding met CO2 een vervanging van een CO2-set?

Je weet waarschijnlijk wel dat CO2 noodzakelijk is voor een gezonde groei van je aquariumplanten. Een CO2 set is dan ook een aanrader, maar niet iedereen wil een dergelijke investering doen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor vloeibare CO2. Maar is plantenvoeding met CO2 wel een waardige vervanging van een CO2-set?

Hoe weet ik of ik een CO2-tekort heb in mijn aquarium?

Een CO2-tekort is vaak vast te stellen door simpelweg naar je aquarium te kijken. Er zijn verschillende indicatoren voor een CO2-tekort in je aquarium. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

  • Je aquariumplanten groeien overdreven naar het licht toe;
  • De bladeren zijn kleurloos, vervormd of laten los;
  • Je hebt last van draadalg, baardalg en/of puntalg in je aquarium.

Zijn er ook tests om het CO2-niveau te meten?

Als je (nog) niet 100% vertrouwt op je eigen waarneming, dan kun je gebruik maken van een CO2-test om het CO2-niveau in je aquarium te meten. Zo is er bijvoorbeeld de Dupla CO2 Permanent Test. Dit is een klein apparaatje dat je met behulp van een zuignapje tegen het aquariumglas bevestigd. In de doorzichtige behuizing zit een bel die in drie kleuren kan veranderen. Aan de hand van de kleur kun je in één oogopslag zien of het CO2 niveau goed, te hoog of te laag is.

Dupla CO2 test

Ik heb een CO2-tekort, is plantenvoeding met CO2 voldoende?

Plantenvoeding met CO2 kan een goed alternatief zijn voor een CO2 set. Het is een stuk goedkoper, omdat je geen CO2 systeem hoeft aan te schaffen. Het is echter wel zeer belangrijk dat je consequent de juiste hoeveelheid plantenvoeding met CO2 toevoegt. Als je plantenvoeding met CO2 toe gaat voegen is het raadzaam om je aquarium goed in de gaten te blijven houden en het CO2 niveau te blijven meten. Op die manier kun je altijd tijdig ingrijpen, zowel bij tekorten als bij overschotten.

Welke plantenvoeding met CO2 kan ik geven?

Wij leveren verschillende soorten plantenvoeding met CO2. Voor nano aquaria en kleinere aquaria is HS Aqua Flora Carbo Small een aanrader. Heb je een CO2 tekort geconstateerd, dan voeg je wekelijks per 50 liter 5 milliliter van het product aan je aquarium toe. Het product wordt geactiveerd zodra het in aanraking komt met het aquariumwater. HS Aqua Flora Carbo is er ook in een variant voor grotere aquaria.

plantenvoeding met CO2

Plantenvoeding met CO2 van HS AQUA

Tot slot

Is plantenvoeding met CO2 een waardige vervanging van een CO2 set? Ja, mits je in staat bent dit consequent toe te voegen en een bepaalde stabiliteit weet te realiseren. Voor je planten zelf maakt het niet zoveel uit; zij weten niet op welke manier jij CO2 toevoegt. Merk je dat je consistent te maken hebt met CO2 tekorten? Of lukt het je niet om consistent plantenvoeding met CO2 toe te voegen? Dan is het misschien wel beter om te kijken naar een CO2-set. Maar uiteindelijk draait het om het creëren van de juiste balans in je aquarium. Of je dat nu doet met een professionele CO2-installatie of met plantenvoeding met CO2, is helemaal aan jou. 

Meest gestelde vragen over plantenvoeding met CO2

Hoe weet ik of ik een CO2-tekort heb in mijn aquarium?

Het CO2-tekort kan vaak worden vastgesteld door simpelweg naar je aquarium te kijken. Groeien de aquariumplanten te veel naar het licht toe? Zijn de bladeren kleurloos, vervormd of afbladderend? Dit zijn enkele tekenen van een CO2-tekort.

Ik heb een CO2-tekort. Is plantenvoeding met CO2 voldoende?

Er kan veel meespelen als plantenvoeding een CO2-set kan vervangen. Plantenvoeding met CO2 kan een goed alternatief zijn voor een CO2-set.

Welke plantenvoeding met CO2 kan ik geven?

Er zijn veel producten om uit te kiezen. HS Aqua Flora Carbo Small wordt aanbevolen voor nano-aquaria en kleinere aquariums. HS Aqua Flora Carbo is ook verkrijgbaar in een variant voor grotere aquariums.

 

Related Posts