Aquarium tips, Aquarium vissen, Visziekten

De meest veelvoorkomende visziektes

veelvoorkomende visziektes

Hoe goed je ook voor je vissen zorgt, je kunt altijd geconfronteerd worden met visziekten. Om ervoor te zorgen dat je visziektes kunt voorkomen en tijdig kunt ingrijpen als er iets mis gaat, hebben wij de meest veelvoorkomende visziekten op een rijtje gezet: inclusief symptomen, oorzaken en behandeling.

De meest veelvoorkomende visziektes

#1. Ankerwormen

Ankerwormen zijn eigenlijk geen wormen, maar kleine schaaldiertjes. Het zijn kleine beestjes die zich in de huid van de vis begraven en zo de spieren binnendringen. Hier ontwikkelen ze zich verder. Voordat ze sterven leggen ze eitjes, waardoor er nog meer schade kan ontstaan.

Symptomen:
Schuren tegen objecten, witgroene draden die uit de huid van de vis komen en ontstekingen op de huid.

Oorzaken:
Een besmetting met ankerwormen komt vaak voor wanneer er nieuwe vissen in het aquarium worden geplaatst die ermee besmet zijn.

Behandeling:
De parasieten dienen in hun geheel met een pincet verwijdert te worden. Vervolgens moeten de wondjes schoongemaakt worden met een antiseptisch middel. Secundaire infecties kunnen met antibiotica behandeld worden.

#2. Zuigwormen

Zuigwormen zijn klein, vaak slechts 1 millimeter lang.

Symptomen:
Schuren tegen objecten, snel bewegende kieuwen, kieuwen en/of het lichaam zijn bedekt met een laagje slijm, aangevreten vinnen, een roodachtige, geïrriteerde huid en lusteloosheid.

Oorzaken:
Een uitbraak van zuigwormen wordt vaak veroorzaakt door een slechte waterkwaliteit, te veel vissen in het aquarium en/of stress doordat vissen die niet goed samengaan bij elkaar worden gezet.

Behandeling:
Behandel de geïnfecteerde vissen met Camacell. Verwijder actieve koolstof en voer tussen de behandelingen door een waterwissel uit. Secundaire infecties kunnen behandeld worden met antibiotica.

#3. Buikwaterzucht

Buikwaterzucht (ook wel buikzucht of dropsy genoemd) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die in vrijwel alle aquaria aanwezig is.

Symptomen:
Buikwaterzucht is te herkennen aan een opgeblazen buik. Afhankelijk van de ernst van de infectie kunnen geïnfecteerde vissen ook andere symptomen hebben, zoals uitstekende schubben, uitpuilende ogen, een rode en geïrriteerde huid en lusteloosheid.

Oorzaken:
De bacterie die buikwaterzucht veroorzaakt is in vrijwel alle aquaria aanwezig. Vissen worden er echter pas ziek van als hun immuunsysteem is aangetast, bijvoorbeeld door stress en/of een slechte waterkwaliteit.

Behandeling:
Plaats de zieke vissen in quarantaine en geef Trichosal als ontstekingsremmer.

Lees meer over buikwaterzucht

#4. Witte stip

Witte stip behoort tot de meest veelvoorkomende visziekten.

Symptomen:
Witte vlekken op het lichaam (voornamelijk rondom de staart en vinnen), schuren tegen objecten en happen naar lucht.

Oorzaken:
Witte stip wordt vaak veroorzaakt door hevige temperatuurschommelingen of pH fluctuaties.

Behandeling:
Haal de besmette vissen uit de bak en zet je deze apart in een aquarium zonder koolstof in het filter (koolstof breekt namelijk de medicatie af). Verhoog de temperatuur in de bak en voeg Ichtocell aan het aquariumwater toe. Na een aantal dagen ga je geleidelijk het water verversen.

Lees meer over witte stip

#5. Schimmel

Aquariumvissen kunnen verschillende schimmelinfecties oplopen. De meest voorkomende schimmelinfecties zijn Saprolegnia en Achlya.

Symptomen:
Schimmelinfecties beginnen vaak met een grijze of witachtige gloed op de huid en/of de vinnen. Wanneer je er niets aan doet, ontstaat er een watachtige laag of zie je pluisjes op de huid ontstaan. Uiteindelijk vreet de schimmel zich een weg door de huid en zal de vis sterven.

Oorzaken:
Vissen die een schimmelinfectie ontwikkelen hebben meestal al een slechte weerstand als gevolg van verwondingen door gevechten en andere gezondheidsproblemen (zoals parasieten of bacteriële infecties).

Behandeling:
Verwijder voorafgaand aan de behandeling de koolstof uit het filter; die kan namelijk de werking van de medicatie beïnvloeden. De juiste medicatie is afhankelijk van het type schimmel waar je mee te maken hebt. Hobby Ektozon is een middel dat helpt bij verschillende schimmelinfecties, waaronder Saprolegnia, Achlya en Ichthyobodo. Ook Ektocell Forte helpt hierbij.

#6. Gatenziekte

Gatenziekte is een van de meest veelvoorkomende visziektes bij maanvissen, cichliden en discusvissen, maar kan in principe bij alle tropische vissen voorkomen. Het is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die zich in de ingewanden van een vis nestelt, waar hij voorkomt dat de vis noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Naarmate de parasiet zich verspreidt, worden ook andere organen van de vis aangetast, zoals de nieren en lever.

Symptomen:
Gatenziekte is in het beginstadium te herkennen aan letterlijke gaatjes rond de kop. Naarmate de ziekte zich voortzet worden die gaatjes steeds groter en kunnen ze zich over de rest van het lichaam verspreiden. Geïnfecteerde vissen verliezen hun eetlust, vermageren en zonderen zich af.

Oorzaken:
Gatenziekte wordt veroorzaakt door een verkeerde watersamenstelling, vies aquariumwater, hevige temperatuurschommeling, een slecht dieet met te weinig vitaminen, stress of overbevolking.

Behandeling:
Test de waterwaarden en ververs het water (niet alles in één keer!). Verhoog de watertemperatuur geleidelijk gedurende één week. Behandel de geïnfecteerde vissen met HS Aqua Spirocell tegen inwendige infecties.

#7. Karperluis

Karperluis is niet een echte luis, maar een kleine kreeftachtige parasiet die zich op de huid van goudvissen en koi nestelt.

Symptomen:
Karperluizen zijn met het blote oog te zien. Geïnfecteerde vissen krijgen ook rode plekken en knijpen vaak hun vinnen samen. Door de jeuk zullen ze ook gaan schuren.

Oorzaken:
Besmettingen met karperluizen ontstaan vaak door het toevoegen van nieuwe vissen die met de parasiet besmet zijn.

Behandeling:
De geïnfecteerde vissen dienen in quarantaine geplaatst te worden. Behandeling kan met speciale vismedicatie zoals Esha 2000.

 

 

Meer interessante blogs

Reacties zijn gesloten.