Aquarium vissen, Visziekten

De meest veelvoorkomende visziektes

veelvoorkomende visziektes

Hoe goed je ook voor je vissen zorgt, je kunt altijd geconfronteerd worden met visziekten. Om ervoor te zorgen dat je visziektes kunt voorkomen en tijdig kunt ingrijpen als er iets mis gaat, hebben wij de meest veelvoorkomende visziekten op een rijtje gezet: inclusief symptomen, oorzaken en behandeling.

De meest veelvoorkomende visziektes

hs aqua ectocellGeen idee welke ziekte je vis precies heeft? Dat is eigenlijk de situatie in de meeste gevallen. Het is zonder microscoop lastig om een feitelijke diagnose te stellen. Veel klanten kopen daarom een breedwerkend universeel middel genaamd Ectocell. Geschikt voor de meeste soorten bacteriële ziekten.  Ook gewoon preventief te gebruiken en veilig voor je aquariumbewoners. Dat is wel zo handig.

De meest voorkomende visziekten

#1. Ankerwormen

Ankerwormen zijn eigenlijk geen wormen, maar kleine schaaldiertjes. Het zijn kleine beestjes die zich in de huid van de vis begraven en zo de spieren binnendringen. Hier ontwikkelen ze zich verder. Voordat ze sterven leggen ze eitjes, waardoor er nog meer schade kan ontstaan.

Symptomen:
Schuren tegen objecten, witgroene draden die uit de huid van de vis komen en ontstekingen op de huid.

Oorzaken:
Een besmetting met ankerwormen komt vaak voor wanneer er nieuwe vissen in het aquarium worden geplaatst die ermee besmet zijn.

Behandeling:
De parasieten dienen in hun geheel met een pincet verwijdert te worden. Vervolgens moeten de wondjes schoongemaakt worden met een antiseptisch middel. Secundaire infecties kunnen met antibiotica behandeld worden. Als je opzoek bent naar medicatie voor wormen, gebruik dan Camacell.

#2. Zuigwormen

Zuigwormen zijn klein, vaak slechts 1 millimeter lang.

Symptomen:
Schuren tegen objecten, snel bewegende kieuwen, kieuwen en/of het lichaam zijn bedekt met een laagje slijm, aangevreten vinnen, een roodachtige, geïrriteerde huid en lusteloosheid.

Oorzaken:
Een uitbraak van zuigwormen wordt vaak veroorzaakt door een slechte waterkwaliteit, te veel vissen in het aquarium en/of stress doordat vissen die niet goed samengaan bij elkaar worden gezet.

Behandeling:
Behandel de geïnfecteerde vissen met Camacell. Verwijder actieve koolstof en voer tussen de behandelingen door een waterwissel uit. Secundaire infecties kunnen behandeld worden met antibiotica.

#3. Buikwaterzucht

Buikwaterzucht (ook wel buikzucht of dropsy genoemd) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die in vrijwel alle aquaria aanwezig is.

Symptomen:
Buikwaterzucht is te herkennen aan een opgeblazen buik. Afhankelijk van de ernst van de infectie kunnen geïnfecteerde vissen ook andere symptomen hebben, zoals uitstekende schubben, uitpuilende ogen, een rode en geïrriteerde huid en lusteloosheid.

Oorzaken:
De bacterie die buikwaterzucht veroorzaakt is in vrijwel alle aquaria aanwezig. Vissen worden er echter pas ziek van als hun immuunsysteem is aangetast, bijvoorbeeld door stress en/of een slechte waterkwaliteit.

Behandeling:
Plaats de zieke vissen in quarantaine en geef Trichosal als ontstekingsremmer.

Lees meer over buikwaterzucht

#4. Witte stip

Witte stip behoort tot de meest veelvoorkomende visziekten.

Symptomen:
Witte vlekken op het lichaam (voornamelijk rondom de staart en vinnen), schuren tegen objecten en happen naar lucht.

Oorzaken:
Witte stip wordt vaak versterkt door hevige temperatuurschommelingen of pH fluctuaties maar veroorzaakt door een parasiet.

Behandeling:
Haal de besmette vissen uit de bak en zet je deze apart in een aquarium zonder koolstof in het filter (koolstof breekt namelijk de medicatie af). Verhoog de temperatuur in de bak en voeg Ichtocell aan het aquariumwater toe. Na een aantal dagen ga je geleidelijk het water verversen.

Lees meer over witte stip

#5. Schimmel

Aquariumvissen kunnen verschillende schimmelinfecties oplopen. De meest voorkomende schimmelinfecties zijn Saprolegnia en Achlya.

Symptomen:
Schimmelinfecties beginnen vaak met een grijze of witachtige gloed op de huid en/of de vinnen. Wanneer je er niets aan doet, ontstaat er een watachtige laag of zie je pluisjes op de huid ontstaan. Uiteindelijk vreet de schimmel zich een weg door de huid en zal de vis sterven.

Oorzaken:
Vissen die een schimmelinfectie ontwikkelen hebben meestal al een slechte weerstand als gevolg van verwondingen door gevechten en andere gezondheidsproblemen (zoals parasieten of bacteriële infecties).

Behandeling:
Verwijder voorafgaand aan de behandeling de koolstof uit het filter; die kan namelijk de werking van de medicatie beïnvloeden. De juiste medicatie is afhankelijk van het type schimmel waar je mee te maken hebt. Heb je geen idee? Gebruik dan Fungicell van HS Aqua. Weet je het wel? Hobby Ektozon is een middel dat helpt bij verschillende schimmelinfecties, waaronder Saprolegnia, Achlya en Ichthyobodo. Ook Ektocell Forte helpt hierbij.

#6. Gatenziekte

Gatenziekte is een van de meest veelvoorkomende visziektes bij maanvissen, cichliden en discusvissen, maar kan in principe bij alle tropische vissen voorkomen. Het is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die zich in de ingewanden van een vis nestelt, waar hij voorkomt dat de vis noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Naarmate de parasiet zich verspreidt, worden ook andere organen van de vis aangetast, zoals de nieren en lever.

Symptomen:
Gatenziekte is in het beginstadium te herkennen aan letterlijke gaatjes rond de kop. Naarmate de ziekte zich voortzet worden die gaatjes steeds groter en kunnen ze zich over de rest van het lichaam verspreiden. Geïnfecteerde vissen verliezen hun eetlust, vermageren en zonderen zich af.

Oorzaken:
Gatenziekte wordt veroorzaakt door een verkeerde watersamenstelling, vies aquariumwater, hevige temperatuurschommeling, een slecht dieet met te weinig vitaminen, stress of overbevolking.

Behandeling:
Test de waterwaarden en ververs het water (niet alles in één keer!). Verhoog de watertemperatuur geleidelijk gedurende één week. Behandel de geïnfecteerde vissen met HS Aqua Spirocell tegen inwendige infecties.

#7. Karperluis

Karperluis is niet een echte luis, maar een kleine kreeftachtige parasiet die zich op de huid van goudvissen en koi nestelt.

Symptomen:
Karperluizen zijn met het blote oog te zien. Geïnfecteerde vissen krijgen ook rode plekken en knijpen vaak hun vinnen samen. Door de jeuk zullen ze ook gaan schuren.

Oorzaken:
Besmettingen met karperluizen ontstaan vaak door het toevoegen van nieuwe vissen die met de parasiet besmet zijn.

Behandeling:
De geïnfecteerde vissen dienen in quarantaine geplaatst te worden. Behandeling kan met speciale vismedicatie zoals Esha 2000.

Meest gestelde vragen over veelvoorkomende visziektes

Wat zijn ankerwormen?

Ankerwormen zijn kleine beestjes die zich in de huid van de vissen nestelen en zo de spieren binnendringen.

Wat zijn symptomen van ankerwormen?

Wanneer je vissen tegen dingen beginnen te schuren, kun je vissen ankerwormen hebben. Wit-groene draden die uit de huid van de vis komen en ontstekingen op de huid zijn ook symptomen van ankerwormen.

Wat zijn symptomen van viswormen?

Als je je vissen tegen voorwerpen ziet schuren en snel bewegende kieuwen heeft, hebben je vissen hoogstwaarschijnlijk viswormen. Andere symptomen zijn opgegeten vinnen, een roodachtige, geïrriteerde huid en lusteloosheid.

Hoe behandel je viswormen?

Gebruik Camacell om viswormen te behandelen. Verwijder actieve kool en voer een waterverversing uit tussen behandelingen. Secundaire infecties kunnen worden behandeld met antibiotica.

Wat is Buikwaterzucht bij vissen?

Buikwaterzucht (ook wel opgeblazen gevoel of waterzucht genoemd) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die in bijna alle aquariums voorkomt.

Hoe genezen vissen van Buikwaterzucht?

De beste manier om met Buikwaterzucht om te gaan, is door de zieke vissen in quarantaine te plaatsen en Trichosal als ontstekingsremmer te geven.

Wat is Witte stip?

Witte stip is een van de meest voorkomende visziekten. Ze verschijnen als witte vlekken op het lichaam van de vissen. Je vissen schuren tegen voorwerpen en happen naar lucht.

Hoe genees je Witte vlekziekte?

Haal de geïnfecteerde vissen uit het aquarium en zet ze apart in een aquarium zonder koolstof in het filter (kool breekt de medicatie af). Verhoog de temperatuur in het aquarium en voeg Ichtocell toe aan het aquariumwater. Na een paar dagen ververst het water zich geleidelijk.

Wat is Gatenziekte?

Gatenziekte is een van de meest voorkomende visziektes bij maanvissen, cichliden en discusvissen, maar kan in principe bij alle tropische vissen voorkomen. Het is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die zich in de darmen van een vis nestelt.

Hoe behandel je Gatenziekte?

De beste manier om Gatenziekte te behandelen is om de waterwaarden te testen en het water te verversen. Verhoog de watertemperatuur geleidelijk gedurende één week. Behandel de besmette vissen met HS Aqua Spirocell tegen inwendige infecties.

 

Related Posts