Na alles wat je doet om je aquarium gezond en mooi te houden, is het erg jammer om te ontdekken dat er visziekten heersen in je aquarium. Het belangrijkste is dat je er snel bij bent, zodat je aquarium snel weer gezond wordt.

Witte stip

Witte stip is niet alleen de meestvoorkomende visziekte, maar ook heel erg besmettelijk. Wees er snel bij om te voorkomen dat je andere aquariumvissen deze visziekte ook krijgen! Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je witte stip kunt herkennen en behandelen.Het gedrag van je vissen zegt erg veel over hoe ze zich voelen. Bij ziekte kunnen vissen bijvoorbeeld tegen decoratie of planten aan gaan schuren. Ook kun je een hoop ontdekken door goed te kijken hoe ze eruit zien. Witte stip is namelijk goed te herkennen doordat de vis, zoals de naam al doet vermoeden, witte vlekken heeft, vaak rondom de vinnen of de staart.

Overige visziekten

Behalve met witte stip kun je ook met andere visziekten geconfronteerd worden. Hierbij kun je denken aan:
  • Waterzucht (te herkennen aan een opgezwollen buik)
  • Schimmels (te herkennen aan een watachtige laag of pluisjes op de huid)
  • Exophthalmus (te herkennen aan uitpuilende ogen)
  • Gyrodactylus (wormpjes op de kieuwen)
  • Gatenziekte (letterlijk gaten in de vinnen)

Snel handelen is van levensbelang

Om te voorkomen dat al je aquariumvissen ziek worden, is het belangrijk dat je snel handelt als je vermoedt dat een van je vissen ziek is. Het beste is om de zieke vis(sen) in quarantaine te zetten en speciale aquarium medicijnen toe te dienen. Door hiermee door te gaan, ook nadat de vis er weer goed uit ziet, voorkom je dat de ziekte terugkomt en je andere vissen besmet raken.