Aquariumplanten zijn een leuke, levendige toevoeging aan je aquarium. Ze helpen een natuurlijke leefomgeving voor je vissen te creeeren. Daarnaast zijn ze belangrijk voor de gezondheid van je aquarium.

Aquariumplanten hebben verzorging nodig

Dat aquariumvissen goede voeding nodig hebben, weet iedereen. Veel mensen vergeten echter dat aquariumplanten, net als aquariumvissen, ook behoefte hebben aan verzorging en voedingsstoffen. Een aquarium met de juiste omstandigheden en waterwaarden is erg belangrijk voor de groei en gezondheid van je planten. Kom je erachter dat je planten niet goed of ongelijkmatig groeien of dat ze verkleuren? Dan moet je actie ondernemen, of de problemen kunnen verergeren.

De belangrijkste voedingsstoffen voor aquariumplanten 

De belangrijkste voedingstof die aquarium planten nodig hebben, is CO2. Dit kun je op peil houden door plantenvoeding met CO2 toe te voegen. Je kunt ook overwegen een CO2-installatie aan te schaffen. Behalve CO2 hebben je planten ook calium, fosfor, zuurstof, zwavel, koper, mangaan, nikkel, ijzer en zink nodig. Hoe zie je of je plantjes een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen? Door simpelweg goed naar ze te kijken! Zo wordt een mangaantekort gekenmerkt door gele vlekken en gaten in de bladeren. Een calciumtekort is weer te herkennen aan jonge bladeren die er klein of verschrompeld uitzien. Zie je bladeren die donkerder zijn dan normaal en sterven ze daarna af? Dat is een teken voor een tekort aan fosfaat. Gelukkig kun je tekorten meestal eenvoudig aanvullen.

Aquariumplanten snoeien

Gezonde planten groeien goed. Om te voorkomen dat de boel gaat overwoekeren, moet je je plantjes af en toe snoeien. Doe dit altijd met een speciale aquarium plantenschaar!