Aquarium opstarten

Ik heb een aquarium gekocht, en nu?

aquarium gekocht

Je hebt een aquarium gekocht en wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk van kunnen genieten. Toch is het opstarten van een aquarium een klus die je niet even tussendoor doet. Er zijn namelijk veel dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe zet je een aquarium goed op? En hoe zorg je ervoor dat het een prettige en gezonde leefomgeving wordt voor je aquariumbewoners?

Test de waterwaarden van het aquarium

Er zijn verschillende waterwaarden die belangrijk zijn voor een aquarium en zijn bewoners, zeker als je dit aquarium net gekocht hebt. Deze waarden vertellen je een hoop over hoe gezond je aquarium is voor vissen en planten en hoe groot de kans op algengroei is. 
Heb je net een nieuw aquarium gekocht en wil je makkelijk en snel de belangrijkste waterwaarden meten? Maak dan gebruik van de HS Aqua Teststrips 6-in-1. Met deze strips test je in een keer de pH-waarde, totale hardheid (de GH-waarde), de carbonaathardheid (KH-waarde), de nitriet waarde (NO2-waarde), de nitraat waarde (NO3-waarde) en het chloor (de Cl-waarde). 

HS Aqua Teststrips 6 in 1

Voeg vissen aan het aquarium toe

Als je net een aquarium gekocht hebt en hier vissen aan wilt toevoegen, is het belangrijk dat de bacteriecultuur op orde is. Bij het opzetten van een nieuw aquarium heeft het even tijd nodig om te zorgen dat er genoeg bacteriën zijn ontstaan die het aquariumwater kunnen zuiveren. 
Er wordt hierdoor vaak geadviseerd om twee weken te wachten, voordat je vissen toevoegt aan je nieuw gekochte aquarium. Wil je echter niet twee weken wachten, kun je ook gebruik maken van Bacto Turbo Aquarium Starter. Door dit toe te voegen aan het water, zullen bacteriën direct in staat zijn om het water te zuiveren en het toevoegen van aquariumvissen zal dit proces zelfs bevorderen.

Let op de kwaliteit van het water

Belangrijk voor de gezondheid van je aquariumvissen is de hoeveelheid zware metalen, zoals koper en ijzer, in je aquariumwater. Zeker bij het toevoegen van kraanwater aan je aquarium is het zaak dat je hier goed op let. Koper kan namelijk in kleine hoeveelheden al giftig zijn voor bepaalde vissen en ijzer kan gevaarlijk worden zodra het wordt opgewarmd. Om te voorkomen dat het toevoegen van kraanwater gezondheidsproblemen veroorzaakt voor je aquariumvissen, kun je gebruik maken van Eheim Water Care kraanwater zuiveraar. Dit middel bindt zware metalen waardoor ze onschadelijk worden, vermindert stress bij aquariumvissen en beschermt de slijmvliezen van je vissen. 

Zorg dat het aquariumwater in balans is

Natuurlijk is het belangrijk dat je aquariumwater van goede kwaliteit is als je net een aquarium gekocht hebt. Het is minstens even belangrijk om ook hierna het aquariumwater gezond te houden. Je wilt tenslotte niet dat je aquariumbewoners dood gaan of er algen ontstaan. Door tussentijds de waterwaarden te meten, kun je veel problemen op tijd opsporen en verhelpen. Ook kun je gebruik maken van Eheim Water Care Health Tonic. Door dit elke week toe te voegen aan je aquarium zorg je voor helder water zonder verkleuring en geef je je aquariumvissen en -planten een extra boost. 

Houd je aquariumvissen gezond

Het welzijn van je aquariumvissen is net zo belangrijk als je water kwaliteit. Zeker als je net een aquarium gekocht hebt, is het belangrijk je vissen goed in de gaten te houden. Soms kan het voorkomen dat je vissen ziek ogen of niet zo veel eten. Dit kan ook voorkomen wanneer vissen stress ervaren of er nieuwe vissen aan het aquarium worden toegevoegd. Een handig middel dat zorgt voor een verhoogt immuunsysteem bij je aquariumvissen is HS Aqua Fish Guard. Dit middel kun je preventief toevoegen aan je aquarium, maar ook als je nieuwe vissen toevoegt aan je aquarium. Ook bij huidproblemen bij je vissen of een slechte waterkwaliteit kun je gebruik maken van dit middel.

Conclusie

Zodra je een aquarium gekocht hebt, is het belangrijk om voor een goede balans te zorgen en er op te letten dat de waterwaarden in orde zijn. Dit zorgt voor gezonde aquariumvissen en -planten en zorgt ervoor dat je lang kunt genieten van je aquarium. Gelukkig zijn er genoeg opstartproducten die je helpen om snel een mooi een gezond aquarium te krijgen.

Meest gestelde vragen over het aanschaffen van een aquarium

Wat te doen na aankoop van een aquarium?

Nadat je je nieuwe aquarium hebt gekregen en het water heeft toegevoegd, volg je onderstaande stappen om te controleren of alles in orde is: Stap 1: Test de waterwaarden van het aquarium. Stap 2: Als alles in orde is voeg je de vissen toe aan het aquarium. Stap 3: Let regelmatig op de kwaliteit van het water.

Welke waterwaarden zijn belangrijk voor een aquarium?

Er zijn verschillende waterwaarden die belangrijk zijn voor een aquarium en zijn bewoners, zeker als je het aquarium net hebt gekocht. Test met een 6-in-1 test de pH-waarde, totale hardheid (GH-waarde), carbonaathardheid (KH-waarde), nitrietwaarde (NO2-waarde), nitraatwaarde (NO3-waarde) en chloor (C1-waarde) in één keer.

Is waterkwaliteit belangrijk in het aquarium?

Waterkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid van je aquariumvissen. Er kunnen schadelijke stoffen in kraanwater zitten. Je moet proberen het schoon te maken met middelen om problemen te voorkomen.

Hoe houd ik mijn een aquarium in balans?

De beste manier om je aquarium in balans te houden is door de waterwaarden te meten, hiermee kun je veel problemen tijdig opsporen en oplossen. Je kunt ook Eheim Water Care Health Tonic gebruiken. Als je dit wekelijks toevoegt aan je aquarium, dan krijg je helder water zonder verkleuring. Ook geeft het je aquariumvissen en -planten een extra boost.

Hoe houd ik mijn aquariumvissen gezond?

Soms zien je vissen er ziek uit of eten ze niet veel. Dit kan te wijten zijn aan vele factoren. De beste manier om het immuunsysteem van vissen te versterken is HS Aqua Fish Guard.

Related Posts