Aquariumdecoratie

Dit moet je weten over aquarium hout

aquarium hout

Aquarium hout is geweldig om adembenemende onderwaterwerelden mee te creëren. Nog afgezien van het esthetische aspect, is hout in je aquarium ook een uitstekende schuilplaats voor je aquariumbewoners. Dat gezegd hebbende moet je wel weten waar je mee bezig bent. Wij vertellen je wat je moet weten over aquarium hout.

Kan ik hout uit de natuur in mijn aquarium doen?

Zomaar een stuk willekeurig hout in je aquarium gooien is geen goed idee! Veel houtsoorten zijn namelijk niet geschikt voor aquaria. Wijntakken zijn te zacht voor gebruik in het aquarium en zullen snel wegrotten. Dat geldt eigenlijk voor alle zachte houtsoorten.Zou je een tak van een dennenboom of taxus in je aquarium doen, dan komen er giftige sappen uit de boom in het water terecht. Zo kun je je vissen vergiftigen! Bepaalde houtsoorten zijn wel geschikt. Met name hout van fruitdragende boomsoorten zoals kersenbomen, appelbomen en eikenbomen kunnen in principe veilig gebruikt worden. Ook Manzanita hout en drijfhout zijn zeer geschikt voor aquaria.Mits het hout op de juiste wijze wordt voorbereid!

Moet je hout voorbereiden voor het aquarium?

Elk stukje hout dat je in je aquarium wilt gebruiken, moet voorbereid worden. Hoe dat precies moet, is afhankelijk van wat voor houtsoort je gebruikt. Laten we beginnen met hout van fruitbomen. Ten eerste moet dat schoon zijn. Goed schrobben met een harde borstel en warm water is een prima manier om het ergste vuil eraf te krijgen. Ten tweede moet het hout helemaal droog zijn. Een tak die nog buigbaar is, kan nog (mogelijk schadelijke) sappen bevatten. Een tak die nog groen is vanbinnen, is nog te ‘vers’ om als aquariumhout te gebruiken. Ga ook na of het hout afkomstig is uit een veilige omgeving; hout van een stuk land waar men pesticiden heeft gebruikt, wil je niet in je aquarium hebben. Kies je voor drijfhout, dan moet je wel uitkijken met warm water – dit is funest voor de structuur van het hout en kan ervoor zorgen dat het straks gaat rotten in je aquarium. Al het drijfhout moet eerst verzadigd worden alvorens het kan zinken. We raden dan ook aan om het eerst drijfhout in een bak water te weken tot het helemaal verzadigd is. Afhankelijk van het formaat van het stuk hout, kan dat proces 24 uur tot twee weken in beslag nemen. Daarna kun je het in je aquarium leggen.

Hoe zit het met aquarium hout uit de winkel?

Zoals je ziet kan het nog best wat werk vereisen om hout uit de natuur geschikt te maken voor het aquarium. Maar je kunt natuurlijk gewoon decoratiehout aanschaffen bij de aquariumwinkel! Dat scheelt je niet alleen een hoop werk, je weet dan ook zeker dat er geen schadelijke stoffen in je aquariumwater terecht kunnen komen. Bovendien heb je in de aquariumwinkel tegenwoordig heel veel keus! Zo kun je kiezen uit mangrove hout, een stoere jungle boomstronk of een mooi stuk drijfhout.

Meest gestelde vragen over aquarium hout

Is hout veilig voor een aquarium?

Gewoon een willekeurig stuk hout in je aquarium gooien is geen goed idee! Niet elke houtsoort is geschikt voor in een aquarium.

Kan ik natuurlijk hout in mijn aquarium doen?

Nee, een willekeurig stuk hout in je aquarium gooien is geen goed idee.

Welke houtsoort kan ik in mijn aquarium plaatsen?

De beste optie voor aquariumhout is degene die je kunt kopen in een (online) aquariumwinkel.

Hoe voegt je hout toe aan het aquarium?

Zorg er eerst voor dat uw aquariumhout droog en veilig is. Al het drijfhout moet eerst verzadigd zijn voordat het kan zinken. We raden daarom aan om het drijfhout eerst in een kom met water te laten weken totdat het volledig verzadigd is.

Kunt je vers hout in een aquarium plaatsen?

Nee, plaats geen vers hout in je aquarium! Dit kan zeer schadelijk zijn voor je aquariumbewoners.

Is aquariumhout veilig?

Ja, dit is veilig mits je het bij een (online) aquariumwinkel koopt.