Algen bestrijden

Aquarium algen bestrijden: Waar begin je?

algostop-depot-algen-bestrijden-aquarium

Algen zijn de nachtmerrie van elke aquariumliefhebber. Ze nemen in hoog tempo heel het aquarium over, zijn schadelijk voor de aquariumplanten en aquariumvissen. Ze zorgen ervoor dat de balans in het aquarium nog verder verstoord raakt en de ruiten zijn binnen de kortste keren groen. Ontzettend vervelend, zeker wanneer je nog niet weet welke soort alg je in het aquarium hebt zitten.

Wat zijn de oorzaken van aquarium algen?

Hoewel algen bestrijden in het aquarium maatwerk is (elke soort heeft een eigen aanpak nodig), is er een algemeen middel tegen algen waarmee je in ieder geval de deur alvast op slot kunt gooien. Voordat je begint met het bestrijden en verwijderen van de algen is het belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar de oorzaak. Dit kan met veel dingen te maken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Te veel belichting (te lang of te fel)
  • Een slechte balans in het aquariumwater
  • Overmatig voeren (te veel of te vaak)
  • Te hoge temperaturen
  • Niet voldoende CO2

Wanneer je de oorzaak gevonden en aangepakt hebt, kun je verder met algen verwijderen en bestrijden. Dan is het wel handig wanneer je weet welk soort alg je hebt voordat je op zoek gaat naar middelen om algen te bestrijden.

Welke algensoorten zijn er?

Er zijn bepaalde soorten alg die vaker voorkomen in het aquarium. Je kunt hierbij denken aan zweefalg (groene waas in het aquarium), bruine alg (slijmlaag over de bodem), witte waas en baardalg (zwarte pluizen op de aquariumplanten). Voor elk soort alg is er een specifieke aanpak met speciale middelen.

Zo ziet groene puntalg eruit.

Liever voorkomen dan aquarium algen bestrijden!

Het beste is natuurlijk het voorkomen van algen in het aquarium. Ook hier zijn speciale preventieve middelen voor die je kunt gebruiken in combinatie met goed filteren, op tijd het water verversen (nooit alles tegelijk!) en regelmatig waterwaarden meten. Kijk ook dagelijks goed in het aquarium. Hoe eerder je de ontwikkeling van alg opmerkt, hoe makkelijker het is om de algen te verwijderen en de alg in het aquarium te bestrijden. Hoe later je het opmerkt, hoe lastiger het wordt om de alg te verwijderen zonder rigoureuze stappen te zetten en aquariumplanten of aquariumvissen op te offeren – want dát wil je echt niet.

Meest gestelde vragen over het bestrijden van aquarium algen

Hoe bestrijd je groene alg?

Om aquariumalgen te bestrijden, begin je met het verwijderen van de algen en vervolgens te onderzoeken waarom ze in de eerste plaats zijn verschenen. Zoek naar de meest voorkomende oorzaken van algen.

Wat veroorzaakt aquariumalgen?

De meest voorkomende oorzaken van aquariumalgen zijn een slechte balans in de aquariumwaterwaarden, overmatige voeding, hoge temperaturen en/of te weinig CO2.

Hoe voorkom je groene alg?

Controleer je aquarium elke dag. Zorg voor een goede filtering, ververs het water op tijd en meet regelmatig de waterwaarden.

Welke soorten algen zijn er?

Er zijn veel soorten algen in het aquarium, zoals zweefalgen (groene waas in het aquarium), bruinalgen (slijmlaag over de bodem), witte waas en baardalgen (zwarte pluisjes op het aquariumglas).

Hoe moeilijk zijn algen te verwijderen?

Hoe moeilijk algen te verwijderen zijn, hangt af van hoe lang het er al zit. Hoe later je het merkt, hoe moeilijker het wordt om de algen te verwijderen zonder rigoureuze maatregelen te nemen en aquariumplanten of aquariumvissen op te offeren.

Related Posts