Aquarium techniek

Een luchtpomp in je aquarium, zinvol of niet?

Voor je aquariumvissen is het erg belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is. Ook zorgt voldoende zuurstof ervoor dat schadelijke bacteriën hun werk niet kunnen doen. Je kunt aan je vissen goed zien hoe het gesteld is met het zuurstofgehalte in je aquarium. Is het zuurstofgehalte te laag, dan zullen je vissen vlak onder de oppervlakte gaan zwemmen, naar lucht gaan happen en onrustig worden. Een luchtpomp kan helpen om te zorgen dat het zuurstofgehalte altijd op peil blijft. Maar is zo’n luchtpomp wel zinvol?

Is een luchtpomp in je aquarium zinvol?

Je aquariumplanten zorgen al voor zuurstof in het aquarium. Als je voldoende planten hebt en ze zijn gezond, dan is dat vaak wel voldoende. Zijn je planten nog te klein, groeien ze niet zo goed als je zou willen of heb je te maken met andere problemen, dan is het wel noodzakelijk om extra zuurstof toe te voegen aan het aquarium. Dit kan door bijvoorbeeld zuurstoftabletten toe te voegen.
Ben je echter een beetje vergeetachtig of wil je dat er zuurstof kan worden toegevoegd op momenten dat je er zelf niet bent, dan is het toevoegen van een luchtpomp de beste oplossing. Een luchtpomp zorgt voor een stabiel zuurstofniveau in je aquarium en voegt zuurstof toe wanneer dat nodig is. Bovendien heb je met een goede luchtpomp geen omkijken meer naar het zuurstofgehalte. Fijn, want een aquarium levert immers al genoeg werk op!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een luchtpomp?

Heb je besloten een luchtpomp aan te schaffen voor je aquarium? Bij Aquariumwarenhuis hebben we een ruim assortiment aquarium luchtpompen. Maar welke is nu geschikt voor jouw aquarium?

Aquariuminhoud en capaciteit: Het allerbelangrijkste om op te letten is de inhoud van je aquarium – je luchtpomp moet hierop aansluiten. Veel merken hebben verschillende modellen voor uiteenlopende aquariagroottes. Ben je gewoon opzoek naar een degelijke luchtpomp voor een goede prijs? Dan raden wij de deze luchtpomp van HS Aqua aan.

Instellingen: Ook belangrijk is dat je goed nadenkt over wat je precies wil van deze pomp. Heb je voornamelijk zuurstof nodig op bepaalde momenten, in plaats van constant, kies dan voor een luchtpomp waarbij je dit gemakkelijk zelf kunt instellen.

Aansluiting: Als je geen last wilt hebben van kabels van en naar je aquarium, kun je altijd kiezen voor een model dat werkt op batterijen. Een voorbeeld hiervan is de Schego Luchtpomp Optimal Electron.

Geluid en trillingen: Ook geluid en eventuele trillingen zijn iets om goed over na te denken. Je kunt er voor kiezen om een model te nemen dat gebouwd is om trillingen te verminderen en weinig geluid voort brengt, zoals de AS Luchtpomp Vento. Voor dit model kun je zelfs een extra bumper kopen om nog meer stilte te creëren.

AS Luchtpomp Vento

Tot slot

Een luchtpomp zorgt voor een goed zuurstofniveau in je aquarium en zorgt voor een heleboel gemak voor jou als eigenaar. Loop nooit meer het risico dat je vergeet zuurstof toe te voegen aan je aquarium of dat het zuurstofgehalte plotseling te veel daalt als je eens een dagje weg bent. Bij Aquariumwarenhuis bestel je makkelijk online de juiste luchtpomp zonder dat je de deur uit hoeft. Ook alle toebehoren zoals slangen en bevestigingsmateriaal zijn hier verkrijgbaar en worden snel geleverd.