Aquariumplanten

Mijn planten groeien niet goed, wat moet ik doen?

Een gebalanceerd aquarium heeft gezonde vissen en planten. Maar wat kun je doen als je planten niet goed groeien? Alle aquariumplanten hebben drie dingen nodig om te kunnen groeien: licht, koolstofdioxide (CO2) en voedingsstoffen. Als je merkt dat je plantjes niet goed groeien, dan betekent dat dus dat je een tekort hebt aan één of meer van deze drie dingen.

Mijn planten groeien niet goed, wat nu?

#1. Zorg voor voldoende licht

Als het goed is heb je je aquarium niet in de volle zon gezet. Zou je dat wel doen, dan is een algenexplosie onvermijdelijk! Dat gezegd hebben je aquariumplanten wel voldoende licht nodig om te groeien. Te veel of te lang licht zorgt voor algen, maar bij te weinig of te kort licht groeien je planten niet goed. Je moet dus zoeken naar een goede balans tussen licht en duisternis. Bij de meeste aquaria werkt het het beste om dagelijks 8 uur de verlichting aan te hebben. Als je het lastig vindt om de aquariumverlichting op vaste tijden aan en uit te doen, dan is een timer zeker aan te raden.

#2. Voeg (vloeibare) CO2 toe

Een CO2 installatie is het meest ideaal. Hiermee zorg je voor een consistente afgifte van CO2 in je aquarium. Maar CO2 installaties zijn behoorlijk prijzig. Een CO2 starterset is een aanrader als je nog geen installatie hebt. Als dat op dit moment echter geen optie voor je is, dan kun je ook vloeibare CO2 proberen, zoals HS Aqua Flora Carbo. Voor nano-aquaria zijn er ook CO2 tabletten. Let bij het toedienen van vloeibare CO2 of CO2 tabletten goed op dat je de juiste dosering geeft! Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor het aantal milliliter per liter water.

planten groeien niet goed

#3. Gebruik de juiste plantenvoeding

Naast licht en CO2 hebben je aquariumplanten ook de juiste voedingsstoffen nodig. Daarbij maken we onderscheid tussenmacrovoedingsstoffen (koolstof, calcium fosfoor, zuurstof en zwavel) en microvoedingstoffen (koper, mangaan, nikkel, ijzer en zink). Wij hebben een uitgebreid assortiment aquariumplanten voeding. Je kunt een alles-in-één product kopen, maar vaak kun je vrij makkelijk vaststellen welke voedingsstoffen je planten tekort komen. In de tabel hieronder zie je welke symptomen overeenkomen met welke tekorten.

Deze symptomen…                                                 Betekenen een tekort aan…
Bladeren zijn donkerder dan normaal en vallen vervolgens affosfaat
Onderste bladeren vergelen terwijl nerven groen blijvenmagnesium
Gele vlekken en gaten in de bladerenmangaan
Vergeelde bladranden en punten / dode vlekkenkalium
Groene volwassen bladeren maar gele jonge bladerenijzer
Nieuwe bladeren zijn klein / verschrompeldcalcium
Bovenste bladeren zijn lichtgroen, onderste bladeren geelstikstof

 Als je bijvoorbeeld weet dat je planten een magnesiumtekort hebben, is een magnesiumsupplement waarschijnlijk voldoende om het probleem op te lossen.

Tot slot

Groeien je planten niet goed, dan is dat geen reden tot paniek. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is, kun je dit probleem vrij eenvoudig verhelpen.

Meest gestelde vragen over planten groeien

Wat te doen als planten niet groeien?

Als je planten niet goed groeien is er geen reden tot paniek. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is, kun je dit probleem vrij eenvoudig oplossen.

Wat hebben planten nodig om te groeien?

Om planten te laten groeien heb je nodig: licht, CO2 en de juiste plantenvoeding nodig. Qua CO2 kun je kiezen voor vloeibare CO2.

Heb je een CO2-starterset nodig?

Een CO2-starterset is aan te raden als je nog geen installatie hebt. Mocht dat op dit moment geen optie voor je zijn, dan kun je ook vloeibare CO2 proberen.

Heeft licht invloed op algen- en plantengroei?

Staat je aquarium in de volle zon? Dan is het onvermijdelijk dat je een algenexplosie krijgt. Je aquarium heeft wel licht nodig, maar absoluut niet in de volle zon.

Related Posts