Aquariumplanten

Plantenvoeding met CO2 is niet alleen voor de planten in het aquarium!

DUPLA CO2 SET COMPLEET 500 TBV AQUARIA TOT 500 L6

Er zijn veel verschillende waterwaarden die een grote rol spelen bij de balans in het aquariumwater. CO2 wordt vaak vergeten in het rijtje. CO2, oftewel koolstofdioxide, wordt vaak genoemd in samenhang met de aquariumplanten die in de bak staan. Terecht, want de aquariumplanten bestaan voor een groot deel uit koolstof en hebben CO2 nodig om te kunnen leven en groeien. Maar het gebruik van CO2 in een aquarium is ook aan te raden omdat een ongewenste bewoner van het aquarium hier een enorme hekel aan heeft: de algen. Daarom is een CO2 startset helemaal geen verkeerde keuze, maar je kunt ook kiezen voor het gebruik van vloeibare CO2.

Wanneer heb je plantenvoeding met CO2 voor het aquarium nodig?

Wanneer er te weinig CO2 in het aquariumwater aanwezig is, kun je dit in veel gevallen aan de planten zelf zien:

  • De bladeren van de aquariumplanten groeien niet of slecht;
  • De stelen van de aquariumplanten worden lang maar de bladeren blijven klein;
  • Er vallen gaten in het blad;
  • De kleur van de aquariumplanten begint te vervagen.

Op dat moment is plantenvoeding met CO2 voor het aquarium kopen een slimme zet. Jouw planten missen de CO2 en dat betekent niet alleen dat zij er slechter uit gaan zien, het betekent ook dat de weerstand en gezondheid van de aquariumplanten afneemt. Dat wil je écht niet, want de planten werken dagelijks aan de balans in jouw aquariumwater.

Hoeveel CO2 is nodig?

De hoeveelheid CO2 hangt af van de aquariumplanten, de bewoners, de stroming van het aquariumwater en de mate waarin verlichting gebruikt wordt. De volgende formule wordt gebruikt om het aantal bubbels per minuut vast te stellen:

Aantal bubbels (per minuut) (aantal liters aquariumwater x carbonaathardheid) / 50.

Wil je niet direct bubbels gebruiken, gebruik dan plantenvoeding met CO2 voor het aquarium. Omdat de voedingsstoffen op deze manier direct bij de aquariumplanten komen, kun je vaak binnen korte tijd al effect zien. De aquariumplanten moeten binnen korte tijd weer beter gaan groeien, maar je kunt het vooral zien aan de kleur. Die moet binnen een paar dagen aan gaan trekken, zodat de planten er weer gezond uitzien en kunnen werken aan de balans in jouw aquariumwater.

Dupla Nanoplant CO2 tabletten