Aquarium gereedschap, Aquarium onderhoud

Aquariumgereedschap: een compleet overzicht

wave plantenschaar, aquarium gereedschap

Met alleen een aquarium, wat plantjes en vissen ben je er nog niet. Je hebt ook aquariumgereedschap nodig! Hieronder hebben we alle belangrijke aquariumgereedschappen en tools voor je op een rijtje gezet.

Aquariumgereedschap: een compleet overzicht

Pincet

krom aquarium pincet

Aquariumpincet

Of je nu de voorkeur geeft aan een recht aquariumpincet of een gebogen aquariumpincet, een aquariumpincet is altijd handig om te hebben! Bijvoorbeeld voor het planten van nieuwe plantjes en het vasthouden van bladeren tijdens het snoeien. Of voor het vangen van die vervelende slakjes. Zorg altijd dat je van een speciaal aquariumpincet gebruik maakt. Deze zijn namelijk vervaardigd uit roestvrijstaal en dus uitstekend geschikt voor je onderwater-werkzaamheden.

Aquarium plantenschaar

curved aquarium plantenschaar

Plantenschaar

Voor het snoeien van je aquariumplanten heb je een degelijke, comfortabele aquarium plantenschaar nodig. Ook hierbij geldt dat een roestvast stalen exemplaar de beste keus is – gewone scharen zullen gaan roesten en kunnen bovendien schadelijke stoffen in het water achterlaten! Er zijn verschillende soorten plantenscharen verkrijgbaar. De keuze voor een rechte plantenschaar, een gebogen aquarium plantenschaar, een aquarium wave plantenschaar of een aquarium spring plantenschaar is afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden en je persoonlijke voorkeur.

Plantentang

aquarium gereedschapsset

Aquarium plantentang

Waar een aquariumpincet erg geschikt is voor het nauwkeurige werk, biedt een plantentang meer grip voor het verplaatsen van zwaardere objecten door het aquarium. Dit aquariumgereedschap is ook heel handig voor het planten van nieuwe aquariumplanten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze Aquatlantis plantentang.

Sponzen

algen verwijderen van ruiten

Algen spons voor het aquarium

Ja, ook sponzen zijn belangrijk aquariumgereedschap! Wanneer algen zich op de ruiten van je aquarium gaan afzetten, gebruik dan nooit een gewone keukenspons! Deze kan namelijk lelijke krassen achterlaten. Een speciale aquariumspons is een veel betere optie. Wel moet je blijven opletten dat er geen zand, grind of vuil tussen het glas en de spons terecht komt.

Algenmagneet

Mag-Float Alpenmagneet Cleaner Large Plus

Algenmagneet

Aquarium algenmagneten zijn speciaal ontwikkeld om het glas van je aquarium vrij van algen te maken – zonder dat je je handen nat hoeft te maken! Kijk voor aankoop goed naar de glasdiktes waar de algenmagneet voor geschikt is. Heb je aquariumruiten van acryl, check dan ook even of de algenmagneet hiervoor gebruikt kan worden.

Aquarium algenkrabber

algen verwijderen van ruiten

Algenkrabber

Blijkt je spons of algenmagneet niet effectief genoeg voor het reinigen van je aquariumglas? Dan kun je algen verwijderen van ruiten met een speciale algenkrabber. Er zijn diverse varianten verkrijgbaar. Een algenkrabber met een uitschuifbaar handvat is een aanrader als je een groot aquarium hebt.

Algenborstels

Algen borstel

Algenborstel

Het is altijd handig om een aantal algenborstels in huis te hebben. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van je CO2-installatie en je aquarium decoratie. Ben je geen fan van schrobben? Dan kun je ook de aanschaf van een automatische algenborstel op batterijen overwegen, zoals de Algomatic.

Bodemstofzuiger

bodemstofzuiger set van EHEIM

Bodemstofzuiger

Een bodemstofzuiger is het ideale hulpmiddel om op een snelle en efficiënte manier de bodem van je aquarium schoon te maken. Het bespaart je niet alleen een hoop tijd, je kunt ook veel grondiger reinigen. En dat komt de kwaliteit van het aquariumwater weer ten goede.

Sand flattener

aquarium sand flattener

Sand flattener

Tenzij je een fanatiek aquascape liefhebber bent, is een aquarium sand flattener misschien een beetje een luxeproduct. Maar het netjes maken van je zandvlaktes, heuveltjes en paadjes is wel een zeer rustgevende bezigheid.

Aquarium toolset

aquarium onderhoud set, aquarium toolset

Multitool

Onze favoriete aquarium toolset is de Dupla Multitool, maar er zijn nog veel meer handige toolsets verkrijgbaar. Denk aan een setje met een plantenschaar en pincet of een borstelsetje om algen te verwijderen.

Meest gestelde vragen over aquariumgereedschap

Welk aquariumgereedschap heb je nodig?

Er zijn veel gereedschappen die een aquariumeigenaar nodig heeft, zoals speciale scharen, filters, borstels, schoonmaakgadgets en containers.

Wat kun je gebruiken om aquariumplanten te knippen?

Voor het knippen van je aquariumplanten heb je een stevige, comfortabele aquariumplantenschaar nodig. Er zijn vele soorten, lengtes en designs.

Voor het knippen van je aquariumplanten heb je een stevige, comfortabele aquariumplantenschaar nodig. Er zijn vele soorten, lengtes en designs.

Ja, sponzen zijn belangrijk! Hiermee kun je nieuw gevormde algen schoonmaken zonder al te veel werk.

Heb je een algenmagneet nodig?

Algenmagneten zijn speciaal ontwikkeld om het glas van je aquarium te verwijderen van algen. Als een spons niet werkt, dan biedt een algenmagneet uitkomst.

Wanneer koop je een algenkrabber?

Algenkrabbers verwijderen de hardnekkige algen van het glas. Ze worden gebruikt wanneer de algenspons of algenmagneet niet voldoende werken.

Wat is een aquariumbodemstofzuiger?

Hoewel je de aquariumbodem zelf kunt reinigen, is het makkelijker om een stofzuiger te gebruiken. Een bodemstofzuiger is het ideale hulpmiddel om op een snelle en efficiënte manier de bodem van je aquarium schoon te maken.

Is een zandafvlakker echt nodig?

Tenzij je een liefhebber bent van aquascaping, is een zandafvlakker niet nodig. Het is een mooi hulpmiddel om de zandvlaktes, heuveltjes en paadjes netjes te maken.

Hoe plaats ik aquariumplanten?

Voor het plaatsen van aquariumplanten kun je een aquariumpincet gebruiken, ze zijn er in verschillende soorten en maten. Het wordt gebruikt voor het planten van nieuwe planten en het vasthouden van bladeren tijdens het snoeien.

Related Posts