Aquarium beginners, Aquarium tips

Ik ga op vakantie, wat doe ik met mijn vissen en planten?

De meeste aquariumbezitters zijn bijna dagelijks met hun aquarium bezig. Maar hoe doe je dat als je op vakantie gaat? Kun jij je aquarium met een gerust hart achterlaten? Hoe doe je het met voeren? En is het nodig om iemand in te schakelen die de zorg op zich neemt wanneer jij weg bent?

Voorbereiding

Heel veel mensen maken vlak voordat ze op vakantie gaan hun aquarium nog even grondig schoon. Een logische gedachtegang, maar in de praktijk pakt dit niet altijd even goed uit. Je hebt misschien de neiging om op de dag dat je vertrekt nog even het water flink te verversen. Maar te veel water verversen kan de balans van je aquarium verstoren, en als je er niet bent kun je daar niets aan doen. Het is dan ook raadzaam om minimaal een dag voor je vertrek de laatste waterverversing te doen. Zorg daarbij dat je niet meer dan 1/3 van het water ververst.

Ga je in de zomer op vakantie? Zorg dan ook dat je weet wat je moet doen om een te heet aquarium te voorkomen bij extreme temperaturen.

Controleer de dag voor je vertrek nog even of er geen rottende planten of vissen in je aquarium drijven. Het is ook aan te raden om voor je vertrek de sterkte en duur van je aquariumverlichting te reduceren. Zorg dat de verlichting tijdens je afwezigheid niet langer dan 7 uur per dag aan staat. Als je normaal gesproken felle verlichting hebt, kun je overwegen om één lamp te verwijderen. Een tijdje wat minder licht zal geen negatieve gevolgen hebben voor je aquarium: je planten zullen alleen wat minder snel groeien. Maar dat is niet zo erg als bij thuiskomst geconfronteerd worden met een algenplaag!

Het voeren van je vissen

Vakantievoer

Als je maximaal een week op vakantie gaat, kun je gebruik maken van speciaal vakantievoer. Meestal zijn dit een soort ‘bolletjes’ die je in je aquarium legt. Het voer laat geleidelijk aan los en kan je vissen op die manier een bepaalde tijd van voer voorzien. Zo heb je bijvoorbeeld Tetra Min Vakantievoer 30 gram. Dit is een 100% eetbaar blok van gedroogd voer dat je vissen tot wel 14 dagen van voedsel voorziet. De dosering is heel belangrijk bij het geven van vakantievoer. Je wil dat je vissen genoeg te eten hebben tijdens je vakantie, maar wanneer er te veel voedsel in het water achterblijft kan dit tot allerlei problemen leiden, zoals algen. Hou daarom rekening met de grootte van je aquarium, het aantal vissen en de tijd dat je weg bent.

vakantie voer

Voederautomaat

Als je een week of langer op vakantie gaat, kun je overwegen om een voederautomaat aan te schaffen. Deze automaten zijn al vanaf een paar tientjes verkrijgbaar en kunnen je aquarium gedurende langere tijd van voer voorzien. Je kunt doorgaans heel nauwkeurig instellen hoeveel voer er per voerbeurt gegeven moest worden. Bovendien kun je er verschillende soorten vissenvoer in doen, zoals vlokken, granulaat en tabletvoer.

Tip: Twijfel je over de hoeveelheid voer? Geef dan liever iets te weinig dan te veel! De meeste vissoorten kunnen prima een paar dagen zonder voedsel. Bovendien brengt te veel voeren meer risico’s met zich mee dan te weinig voeren.

Moet ik iemand vragen om voor mijn aquarium te zorgen tijdens mijn vakantie?

Dat hangt af van hoeveel werk jouw aquarium normaal gesproken vereist, en hoe lang je weg gaat. Als je maar een paar dagen weg bent hoef je meestal niemand te vragen. Maar als je een week of langer weggaat, is het wel aan te raden om iemand in te schakelen. Dat kan nog best lastig zijn. Je geeft natuurlijk niet iedereen zomaar de sleutel van je huis. En de mensen die je vertrouwt hebben misschien helemaal geen kennis van aquaria. Als je een leek vraagt om voor je aquarium te zorgen, is het belangrijk dat je diegene heel goed informeert over wat er precies moet gebeuren tijdens jouw afwezigheid. Maak een checklist met alle belangrijke punten. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:

  • Zijn de vissen actief?
  • Wordt het voer opgegeten?
  • Drijven er geen dode vissen in het water?
  • Hoe zien de planten eruit?
  • Ontstaan er algen?
  • Werkt de verlichting goed?
  • Is de watertemperatuur consistent? (zie thermostaat)

Als je het voeren van je vissen ook aan je oppasser overlaat, zorg dan dat je heel duidelijk bent over hoeveel voer je vissen moeten krijgen! Als jij het hebt over “elke dag een beetje vlokken” dan is dat niet duidelijk genoeg; wat voor jou ‘een beetje’ is, is voor een ander misschien een half potje. Vertel je oppasser over de risico’s van te veel voeren en vraag of hij/zij in de gaten kan houden om te controleren of al het voer wordt opgegeten.

Tip: Maak je je zorgen over het welzijn van je vissen tijdens je vakantie? Vraag je oppasser om foto’s van je aquarium te maken en deze naar je te appen. Als je ziet dat alles er nog goed uitziet, is dat een grote geruststelling. Zo kun jij tenminste lekker van je vakantie genieten!

 

Related Posts

Reacties zijn gesloten.