Aquarium beginners

Ik ga op vakantie, wat doe ik met mijn vissen en planten?

De meeste aquariumbezitters zijn bijna dagelijks met hun aquarium bezig. Maar hoe doe je dat als je op vakantie gaat? Kun jij je aquarium met een gerust hart achterlaten? Hoe doe je het met voeren? En is het nodig om iemand in te schakelen die de zorg op zich neemt wanneer jij weg bent?

Voorbereiding

Heel veel mensen maken vlak voordat ze op vakantie gaan hun aquarium nog even grondig schoon. Een logische gedachtegang, maar in de praktijk pakt dit niet altijd even goed uit. Je hebt misschien de neiging om op de dag dat je vertrekt nog even het water flink te verversen. Maar te veel water verversen kan de balans van je aquarium verstoren, en als je er niet bent kun je daar niets aan doen. Het is dan ook raadzaam om minimaal één dag voor je vertrek de laatste waterverversing te doen. Zorg daarbij dat je niet meer dan 1/3 deel van het water ververst.

Ga je in de zomer op vakantie? Zorg dan ook dat je weet wat je moet doen om een te heet aquarium te voorkomen bij extreme temperaturen.

Controleer de dag voor je vertrek nog even of er geen rottende planten of vissen in je aquarium drijven. Het is ook aan te raden om voor je vertrek de sterkte en duur van je aquariumverlichting te reduceren. Zorg dat de verlichting tijdens je afwezigheid niet langer dan 7 uur per dag aan staat. Als je normaal gesproken felle verlichting hebt, kun je overwegen om één lamp te verwijderen. Een tijdje wat minder licht zal geen negatieve gevolgen hebben voor je aquarium: je planten zullen alleen wat minder snel groeien. Maar dat is niet zo erg als bij thuiskomst geconfronteerd worden met een algenplaag!

Het voeren van je vissen

Vakantievoer

Als je maximaal één week op vakantie gaat, kun je gebruik maken van speciaal vakantievoer. Meestal zijn dit een soort ‘bolletjes’ die je in je aquarium legt. Het voer laat geleidelijk aan los en kan je vissen op die manier een bepaalde tijd van voer voorzien. Zo heb je bijvoorbeeld Tetra Min Vakantievoer 30 gram. Dit is een 100% eetbaar blok van gedroogd voer dat je vissen tot wel 14 dagen van voedsel voorziet. De dosering is heel belangrijk bij het geven van vakantievoer. Je wil dat je vissen genoeg te eten hebben tijdens je vakantie, maar wanneer er te veel voedsel in het water achterblijft kan dit tot allerlei problemen leiden, zoals algen. Houd daarom rekening met de grootte van je aquarium, het aantal vissen en de tijd dat je weg bent.

vakantie voer

Voederautomaat

Als je een week of langer op vakantie gaat, kun je overwegen om een voederautomaat aan te schaffen. Deze automaten zijn al vanaf een paar tientjes verkrijgbaar en kunnen je aquarium gedurende langere tijd van voer voorzien. Je kunt doorgaans heel nauwkeurig instellen hoeveel voer er per voerbeurt gegeven moest worden. Bovendien kun je er verschillende soorten vissenvoer in doen, zoals vlokken, granulaat en tabletvoer.

Tip: Twijfel je over de hoeveelheid voer? Geef dan liever iets te weinig dan te veel! De meeste vissoorten kunnen prima een paar dagen zonder voedsel. Bovendien brengt te veel voeren meer risico’s met zich mee dan te weinig voeren.

Moet ik iemand vragen om voor mijn aquarium te zorgen tijdens mijn vakantie?

Dat hangt af van hoeveel werk jouw aquarium normaal gesproken vereist en hoe lang je weg gaat. Als je maar een paar dagen weg bent hoef je meestal niemand te vragen. Maar als je een week of langer weggaat, is het wel aan te raden om iemand in te schakelen. Dat kan nog best lastig zijn. Je geeft natuurlijk niet iedereen zomaar de sleutel van je huis. En de mensen die je vertrouwt hebben misschien helemaal geen kennis van aquariums. Als je een leek vraagt om voor je aquarium te zorgen, is het belangrijk dat je diegene heel goed informeert over wat er precies moet gebeuren tijdens jouw afwezigheid. Maak een checklist met alle belangrijke punten. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:

  • Zijn de vissen actief?
  • Wordt het voer opgegeten?
  • Drijven er geen dode vissen in het water?
  • Hoe zien de planten eruit?
  • Ontstaan er algen?
  • Werkt de verlichting goed?
  • Is de watertemperatuur consistent? (zie thermostaat)

Als je het voeren van je vissen ook aan je oppasser overlaat, zorg dan dat je heel duidelijk bent over hoeveel voer je vissen moeten krijgen! Als jij het hebt over “elke dag een beetje vlokken” dan is dat niet duidelijk genoeg; wat voor jou ‘een beetje’ is, is voor een ander misschien een half potje. Vertel je oppasser over de risico’s van te veel voeren en vraag of hij/zij in de gaten kan houden om te controleren of al het voer wordt opgegeten.

Tip: Maak je je zorgen over het welzijn van je vissen tijdens je vakantie? Vraag je oppasser om foto’s van je aquarium te maken en deze naar je te appen. Als je ziet dat alles er nog goed uitziet, is dat een grote geruststelling. Zo kun jij tenminste lekker van je vakantie genieten!

Nog een tip: Je kunt ook van tevoren afgemeten voer in zakjes of bakjes doen. Op die manier kan de oppasser nooit teveel voer geven.

Handige checklist voor de zomer

Om goed voorbereid te zijn op warme zomers, kun je het beste van tevoren al alle voorbereidingen treffen. Mocht je met spoed een product nodig hebben, dan kan het zijn dat je misschien te laat bent zodra het binnenkomt. We hebben een handige checklist voor je gemaakt met producten die altijd van pas komen in de zomer. Klik op de afbeelding om naar de productpagina te gaan.

vakantie voer

1. Vakantievoer voor 2 weken: Ga je 2 weken op vakantie? Met dit voerblok zijn je vissen voor 2 weken voorzien van voedsel. Je kunt zorgeloos op vakantie gaan.

Teststrip 6 waarden

2. Watertest: Stijgende temperaturen zorgen voor water-schommelingen. Houd je waterwaarden goed in de gaten en meet de 6 belangrijkste waarden.

hs-aqua-clear-150-ml

3. Maak water kristalhelder: Het is op warme dagen goed mogelijk dat je ineens algen ziet. Er kan een witte waas ontstaan. Deze kun je met HS aqua Clear weghalen.

hs aqua thermometer glas 0-50 celcius

4. Meet de temperatuur: Meten is weten. Dat geldt ook voor de watertemperatuur voor je aquarium. Wees voorbereid op warmte en grijp op tijd in als de waterwaarden slecht zijn

Hobby Oxyletten 80

5. Voor extra zuurstof in je aquarium: Hoe warmer het water is, hoe minder zuurstof er opgelost zit in het water. Wat extra zuurstof met Hobby Oxyletten in je aquarium kunnen je aquariumbewoners dus erg waarderen.

6. Voer voor een weekend weg: Laat je vissen met een gerust hart achter tijdens een weekendje weg. Deze voedersticks zijn voldoende voor ongeveer  6 dagen. Je vissen komen niets tekort!

Meest gestelde vragen over het voeren van vissen tijdens je vakantie

Hoe voer je vissen als je op vakantie bent?

Er zijn veel manieren om je vissen te voeren tijdens je vakantie, bijvoorbeeld een voerautomaat of iemand vragen om langs te komen om de vissen te voeren.

Waarvoor worden voerautomaten gebruikt?

Als je voor een langere tijd weg bent, overweeg dan een voerautomaat voor je aquarium. Deze automaten zijn verkrijgbaar vanaf enkele tientallen en kunnen je aquarium voor een langere periode van voedsel voorzien.

Moet ik iemand vragen om voor mijn aquarium te zorgen tijdens mijn vakantie?

Als je een paar dagen weg bent, dan kun je iemand vragen om de vissen te voeren. Als je langer dan een week weg bent, overweeg dan andere opties.

Wat is vakantievisvoer?

Vakantievisvoer is een speciaal soort visvoer dat na verloop van tijd oplost. Het voer komt geleidelijk vrij en kan je vissen dus gedurende een bepaalde tijd van voer voorzien.

Hoe maak je een aquarium klaar voor vakantie?

Je kunt deze stappen volgen om je aquarium voor te bereiden op je vakantie: Stap 1: Ververs niet te veel water. Als het warm is, zorg er dan voor dat het aquarium koeler is Stap 2: Maak de tank schoon. Stap 3: Maak gebruik van vakantievisvoer.

Hoe lang kunnen vissen het volhouden zonder voedsel?

Vissen kunnen maar een paar dagen zonder voedsel. Als je op vakantie gaat, zorg er dan voor dat je een manier hebt om je vissen te voeren.

Hoeveel voer moet je tijdens een vakantie in het aquarium laten?

Twijfel je over de hoeveelheid voer? Geef liever te weinig dan te veel! De meeste vissoorten kunnen een paar dagen zonder voedsel. Bovendien brengt te veel voeren meer risico's met zich mee dan te weinig voeren. Als je langer op vakantie gaat, zoek dan een andere oplossing.

Related Posts