Aquarium onderhoud, Aquarium waterwaarden

Hoe verlaag je ammoniak in je aquarium?

hs-aqua-nh4-test

Elk aquarium heeft waterwaarden. Deze kunnen giftig en niet-giftig zijn. Een van de giftige waarden is ammoniak (NH4). Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om eventuele bijwerkingen die ammoniak kan veroorzaken te voorkomen. Je kunt de hoogte van het ammoniak in je aquarium controleren met een NH4-test.

De enige goede ammoniakwaterwaarde is 0 (nul), of daar zo dicht mogelijk bij.

hs-aqua-procell-150-ml

HS Aqua Procell is een watervoorbereider, die agressief leidingwater in voor vissen geschikt water verandert.

Symptomen van ammoniakvergiftiging

Mocht er ammoniak in je aquarium zitten, dan kun je aan de volgende symptomen bij je vissen zien of er sprake is van een ammoniakvergiftiging:

  • Vissen snakken naar lucht;
  • Vissen eten niet;
  • Vissen zijn niet zo actief;
  • Visvinnen en kieuwen worden rood.

Deze symptomen kunnen ook het gevolg zijn van andere waterwaarden die niet op orde zijn. Een NH4-test vertelt je de ammoniakwaterwaarde. Als uit deze test komt dat de ammoniak niet het probleem is, dan kun je een veel-in-een-test doen. Deze test laat je verschillende waarden van je aquariumwater zien.

Het oplossen van ammoniak in je aquarium

Als de natuurlijke middelen om ammoniak in evenwicht te brengen niet werken, kun je altijd chemische middelen proberen. Als je de instructies van de middelen goed volgt, hebben deze producten een enorme kracht. Producten zoals HS Aqua Procell helpen je om gewoon kraanwater om te zetten in leefbaar aquariumwater.

Voorkomen van ammoniak in je aquarium

Als je tekenen van ammoniakvergiftiging opmerkt, moet je direct actie ondernemen. Je kunt het beste voor een natuurlijke oplossing gaan. Dit kan op de volgende manier:

  • Verschoon regelmatig je aquariumwater;
  • Maak je aquarium regelmatig schoon;
  • Voer je vissen wat minder voer;
  • Ruim eventueel biologisch afval of niet opgegeten voedsel op.

Wat is aquarium ammoniak?

Vissen veroorzaken afval, bijvoorbeeld door ontlasting of het niet opeten van hun voeding. Op een gegeven moment begint dit te ontbinden. Dit veroorzaakt uiteindelijk ammoniak en zorgt ervoor dat het aquarium wordt ‘vergiftigd’. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of je ammoniak in je aquarium hebt om je aquarium leefbaar te houden. hs-aqua-nh4-test

Ammoniak is een onderdeel van de cyclus van je aquarium. Onthoud dat de enige goede ammoniakwaarde 0 is. Raak niet in paniek als de ammoniakwaarden op je test hoog zijn, je kunt het probleem eenvoudig oplossen. Doe regelmatig een NH4-test of veel-in-een-test om er zeker van te zijn dat je aquariumwaterwaarden goed zijn.

Meest gestelde vragen over NH4-test

Wat is aquariumammoniak?

Elk aquarium heeft een kleine stikstofcyclus en het begint met ammoniak. Wanneer vissen afval achterlaten of hun voedsel niet eten, begint het te ontbinden. Hier ontstaat aquariumammonia.

Is ammoniak giftig?

Ammoniak is giftig van aard en je moet snel handelen als uit je NO4-test blijkt dat je aquarium ammoniak bevat. Ammoniak is ook één van de meest giftige waterwaarden.

Wat is de beste ammoniakwaarde voor een aquarium?

Hoewel een kleine hoeveelheid ammoniak niet meteen het einde betekent, moet je dit vermijden. De enige goede ammoniakwaterwaarde is 0, of daar zo dicht mogelijk bij.

Hoe spoor je ammoniakvergiftiging op?

Er zijn enkele veelvoorkomende symptomen van verkeerde waterwaarden: vissen happen naar lucht, eten niet en/of zijn niet zo actief. Dit zijn de meest voorkomende tekenen van ammoniakvergiftiging, maar sommige hiervan kan ook een onbalans van andere waterwaarden zijn.

Hoe voorkom je ammoniakvergiftiging?

Hoewel ammoniak giftig is voor je aquarium, is het gemakkelijk te voorkomen. Ververs en reinig je aquariumwater regelmatig. Doe ook af en toe een watertest.

Hoe kun je ammoniak in een aquarium oplossen?

Als de natuurlijke manieren om ammoniak in balans te brengen niet werken, kun je altijd chemische middelen proberen. Bij correct gebruik (het lezen van de instructies), hebben deze producten een enorme kracht.

Related Posts