Aquarium onderhoud, Aquarium water testen, Aquarium waterwaarden

Aquarium nitraattest: cruciaal voor je aquarium

NO3 waarde meten met een specifieke test

Elk aquarium heeft een stikstofcyclus. Deze cyclus heeft veel stappen, maar deze blog focust zich op nitraat (NO3). Hoewel nitraat het minder gevaarlijke deel van de cyclus is, kan het toch schade aanrichten. Een aquarium nitraattest – ook wel bekend als NO3-test – kan duidelijkheid geven over hoe je aquarium er aan toe is. 

Symptomen van nitraatpieken

hs-aqua-no3-test

Een aquarium nitraattest

Hoewel nitraat niet zo gevaarlijk is als ammoniak en nitriet, kan het wel dodelijk zijn voor vissen. Vaak vertonen vissen onderstaande symptomen als het nitraatniveau afwijkt:

  • Je vissen eten minder;
  • Je vissen zijn niet erg actief;
  • Je vissen ademen sneller;
  • Nitraat kan de voortplanting belemmeren.

Deze symptomen komen ook tot uiting bij andere waterwaarden die niet optimaal zijn. Een aquarium nitraattest moet uitwijzen of jouw aquarium problemen heeft met nitraat. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd de veel-in-een-test uitproberen. Deze test laat zien welke waterwaarden te hoog of te laag zijn.

Neem contact op met je dierenarts als je denkt dat je vissen ziek zijn. Breng de gezondheid van je vissen niet in gevaar en isoleer de zieke vis van de rest.

aquarium waterteststripsWelke aquarium nitraattest kun je kiezen?

Er zijn veel verschillende testmogelijkheden als het gaat om het testen van nitraat. Meestal kiezen mensen voor een aquarium nitraatteststrip of een nitraatdruppeltest.

  • Nitraatteststrip: deze test meet op een gemakkelijke en snelle manier het nitraatniveau.
  • Nitraat druppeltest: met deze test kun je het nitraatniveau achterhalen aan de hand van een druppeltest.

Als je niet weet of nitraat specifiek het probleem is, kun je een veel-in-één druppeltest kiezen waardoor je bijna alle belangrijke waterwaarden in één keer kan controleren.

Laatste redmiddel of een noodoptie

hs-aqua-balance-no3-minus-250-ml

Middel voor nitraatreductie

Heb je het idee dat je het nitraatniveau niet onder controle krijgt? Dan kun je kiezen voor een chemisch middel. Als je het nitraatniveau wil verhogen, dan raden we NO3-plus aan. Als je het nitraatniveau juist wil verlagen, dan kun je het best NO3-minus gebruiken. Lees nauwkeurig de instructies om verdere problemen te voorkomen.

Hoe voorkom je nitraatpieken?

Om nitraatpieken te voorkomen zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen:

  • Ververs je water;
  • Zorg dat je planten in je aquarium hebt;
  • Houd je aquarium schoon;
  • Gebruik nitraatverwijderende chemicaliën. Wees voorzichtig bij het gebruik van chemicaliën. Lees de etiketten en volg de instructies nauwkeurig.

Meest gestelde vragen over aquarium nitraattest

Wat is een stikstofcyclus?

Elk aquarium heeft een stikstofcyclus. Deze cyclus heeft veel stappen, Hoewel nitraat het minder gevaarlijke deel van de cyclus is, kan het toch schade aanrichten.

Wat is aquariumnitraat?

Nitraat maakt deel uit van de stikstofcyclus. Hoewel nitraat niet zo gevaarlijk is als zijn neven, ammoniak en nitriet, kan het ook dodelijk zijn voor vissen.

Wat zijn de symptomen van nitraatvergiftiging?

Vissen vertonen bij nitraatvergiftiging de volgende symptomen als gevolg van nitraatgehaltes: vissen eten minder, zijn niet erg actief en ademen sneller.

Welke testopties zijn er?

Zoals bij de meeste waterwaarden, heb je veel opties om uit te kiezen. Meestal gaan mensen voor een aquariumnitraat teststrip of een nitraat druppeltest.

Hoe voorkom je nitraatpieken?

Hoewel de mogelijke effecten misschien niet zo ernstig zijn als ammoniak en nitriet, je kunt ze wel makkelijk voorkomen. Dit zijn meestal dezelfde dingen die je zou doen voor aquariumonderhoud.

Hoe gebruik je nitraatchemicaliën?

Als je ooit het gevoel hebt dat je de nitraatniveaus niet alleen aankunt, kun je nitraat-uitgebalanceerde producten proberen. Deze zijn er in twee varianten. De een verhoogt de nitraatwaarde (NO3+), de ander verlaagt de nitraatwaarde (NO3-). Dit zou je laatste redmiddel of noodoptie moeten zijn.

Related Posts