Aquarium onderhoud, Aquarium water testen

Waarom moet je regelmatig een aquarium watertest doen?

aquarium water test

Je aquariumwater in de gaten houden is misschien wel belangrijker dan je denkt. Af en toe een aquarium watertest doen is belangrijk om je aquarium gezond te houden. Je hoeft het aquarium niet vaak te testen, misschien één of twee keer per maand.

hs aqua teststrips gh waarde

Een aquarium watertest

Door het regelmatig uitvoeren van een aquarium watertest kun je problemen in je aquarium voorkomen. Je wil immers niet dat je vissen sterven!

Welke waterwaarden moet je testen?

Er zijn veel waterwaarden die het ecosysteem van je aquarium beïnvloeden. Elk aquarium, nieuw of oud, heeft een stikstofcyclus. Deze cyclus creëert meerdere bijproducten die je in de gaten moet houden. Ook ontkom je niet aan bepaalde waterwaarden. Het is heel belangrijk om hier overzicht in te krijgen aangezien het een negatieve invloed kan hebben op je vissen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs doodgaan! De volgende bijproducten en waterwaarden moet je maandelijks testen:

  • Ammoniak (NH3): Komt van visafval en niet opgegeten voedsel.
  • Nitriet (NO2): Na verloop van tijd, en bij sommige bacteriën, verandert ammoniak in nitriet. Hoewel dit proces natuurlijk is, is NO2 giftig voor vissen.
  • Nitraat (NO3): Dezelfde bacteriën die nitriet maken, zetten nitriet (NO2) ook om in nitraat (NO3). Nitraat is minder giftig dan nitriet, maar dit wil je liever niet in je aquarium hebben.
  • Fosfaat (PO4): Fosfaat levert een grote bijdrage aan algengroei.
  • Totale hardheid (gH): Deze waterwaarde bepaalt de zachtheid of hardheid van je aquariumwater.
  • Kracht van waterstof (pH): Deze waterwaarde bepaalt de zuurgraad van je aquariumwater.
  • Carbonaathardheid (kH): Deze waterwaarde bepaalt de waterbuffer. Dit voorkomt pH-schommelingen.

Welke watertest kun je gebruiken?aquarium waterteststrips

Er zijn meerdere manieren om elke individuele waterwaarde te testen. Omdat er zoveel waarden zijn om te controleren, kan het lang duren om alle metingen te krijgen. Als je je zorgen maakt over een specifieke waterwaarde, is dit wel een goed oplossing.

Als alternatief kun je veel-in-op water-testkits gebruiken. Met deze watertest kun je veel waterwaarden in je aquarium tegelijk testen. Dit bespaart tijd en geeft direct duidelijkheid over eventuele problemen in je aquarium. Veel-in-een-tests maken onderhoud en regelmatige controles ook snel en eenvoudig.

Onthoud dat je niet elke dag een aquarium watertest hoeft uit te voeren, maar vergeet niet om het maandelijks te controleren.

Meest gestelde vragen over aquarium watertest

Welke aquariumwatertest moet je doen?

Er zijn veel waterwaarden die het ecosysteem van het aquarium beïnvloeden. Elk aquarium, nieuw of oud, heeft een stikstofcyclus. Dit proces creëert meerdere bijproducten die je in de gaten moet houden.

Hoe test je waterwaarden?

Er zijn meerdere manieren om elke individuele waterwaarde te testen. Als je je zorgen maakt over een specifieke waterwaarde, zijn teststrips de juiste keuze.

Wat is een veel-in-een test?

Met deze watertest kun je veel (zo niet alle) waterwaarden in je aquarium tegelijkertijd testen. Dit bespaart tijd en stelt je in staat om meerdere problemen tegelijk op te lossen als dat nodig is.

Related Posts