Aquarium techniek, Aquariumfilter, Filtermateriaal Aquarium

Alle kennis over EHEIM binnenfilters, op één plek

Het belangrijkste doel van een aquariumfilter is om constante biologische filtratie en continue watercirculatie te bieden. Het kiezen van het juiste filter en filtermateriaal kan echter een moeilijke taak zijn. Er zijn veel filters, filtermaterialen en sponzen op de markt. In dit artikel gaan we dieper in op de EHEIM binnenfilters: het filter dat aquariumeigenaren het meest gebruiken voor hun kleine onderwaterwereld. In dit artikel helpen we jou om zowel het juiste binnenfilter voor jou als het juiste filtermateriaal voor jouw filter te vinden.

Op zoek naar EHEIM-buitenfilters? Hier vind je onze selectie.

In deze blog gaan we de meest populaire EHEIM-filters beschrijven. Je krijgt meer informatie over de volgende binnenfilters:

Binnenfilters zijn heel gebruikelijk, vooral in kleinere aquariums. Hun populariteit wordt ook bepaald door het feit dat ze het water van zuurstof kunnen voorzien. Dat maakt ze natuurlijk nog extra praktischer. Ze winnen het ook aan esthetische waarde, omdat de filter luchtbellen produceert en dat ziet er leuk uit. Een groot pluspunt van binnenfilters is dat ze ook niet veel geluid maken.

EHEIM Filterpatroon voor alle Aquaball en Biopower filters

Het juiste Eheim filtermateriaal voor je Eheim filter

Het vinden van het juiste filtermateriaal voor je EHEIM kan lastig zijn. We hebben een handig tabel voor je gemaakt om snel het juiste filtermateriaal te vinden. Ontbreekt er een? Laat het ons weten, dan voegen we het toe! Klik op de link in de kolom “filtermateriaal” om naar het juiste product te gaan.

Filter serie naam

Aquarium grootte

Filtermateriaal

EHEIM Aqua

30-600 liters

🌿 EHEIM Aqua filterpatroon
🌿 EHEIM Aqua Upgrade kit
🌿 Ehfi Karbon

EHEIM Aquaball

30-180 liters

🌿 EHEIM Actieve Kool
🌿 EHEIM Filtermat Blauw
🌿 EHEIM Koolfilterpatroon
🌿 EHEIM Aquaball Filterpatroon
🌿 EHEIM substraat pro

EHEIM Biopower

80-240 liters

🌿 EHEIM Actieve Kool
🌿 EHEIM Filtermat Blauw
🌿 EHEIM Koolfilterpatroon
🌿 EHEIM Aquaball Filterpatroon
🌿 EHEIM substraat pro

EHEIM AquaCorner

10-60 liters

🌿 EHEIM substraat pro
🌿 EHEIM Aquacorner Filterpatroon

EHEIM Pickup

30-200 liters

🌿EHEIM Koolfilterpatroon

EHEIM PowerLine

100-400 liters

🌿 EHEIM PowerLine Filterpatroon

EHEIM Liberty

Up to 200 liters

🌿 EHEIM Bio Filterpatroon

EHEIM MiniUp

25-30 liters

🌿 EHEIM Filterpatroon

EHEIM MiniFlat

Kleine aquaria & terraria

🌿 EHEIM Filterpatroon

Er worden nogal wat filters geproduceerd door EHEIM. Een korte beschrijving van de hoofdserie kan je dus helpen bij het bepalen van de modelkeuze:

 • 🌿 De EHEIM Aqua serie kenmerkt zich door het feit dat deze het makkelijkst te reinigen is en de filterhouder eenvoudig te verwijderen is.
 • 🌿 EHEIM Pick Up-serie vertegenwoordigt binnenfilters voor kleine tanks, met een inhoud van maximaal 60 l;
 • 🌿 EHEIM Aquaball serie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een ronde handgreep en kop, verstelbaar om een ​​betere watercirculatie te garanderen;
 • 🌿 EHEIM Biopower-serie heeft krachtige binnenfilters. Ze zijn in staat om de externe installatie volledig te vervangen dankzij het principe van busfilters:
 • 🌿 EHEIM Powerline- Wanneer u een sterke watercirculatie wilt bereiken en het water wilt verrijken met zuurstof.
 • 🌿 EHEIM Liberty is een ophangfilter dat u aan de zijkant van uw aquarium plaatst en het water laat circuleren.
 • 🌿 EHEIM Pickup is een klein aquariumfilter dat u met zuignappen aan uw aquarium kunt bevestigen.
 • 🌿 EHEIM MiniUp is een eenvoudig klein filter. Hij verbruikt slechts 5 watt aan stroom, dus het is erg zuinig.
 • 🌿 EHEIM MiniFlat is het jongere broertje van MiniUps. MiniFlat valt op doordat het nergens aan blijft plakken, maar juist horizontaal op het water ligt. Het filter wordt vooral in vijvers gebruikt.

EHEIM binnenfilters, dit is wat je moet weten

Het model EHEIM AquaBall heeft een origineel uitlaatapparaat. Het mooie is dat je hem in elke richting kunt draaien met behulp van de bal die aan de bovenkant zit. Dit is erg handig omdat je de stroom van water en luchtbellen ook naar beneden kan worden gericht. Bovendien zijn de apparaten vrijwel geruisloos en de filtersecties in het glas kunnen worden vervangen.

Tegenwoordig is EHEIM de leider op de aquariummarkt. EHEIM-apparatuur (aquariumfilters, pompen, compressoren, verwarmingen, enz.) en verschillende nuttige EHEIM-accessoires (autofeeders, sifons, enz.) zijn zeer bekend en populair bij aquariumeigenaren over de hele wereld. Filtersets op maat voor elk model voorzien je aquarium van betrouwbare mechanische, biologische en eventueel chemische filtratie.

Wanneer je het nieuwste model van een externe EHEIM-filter koopt, weet dan dat dit een hightech filter van de hoogste kwaliteit is en ontworpen om je het beste te geven. Dat is wel zo fijn!

EHEIM Aquaball Filter en filtermateriaal

Er zijn weinig verschillende versies van het AquaBall-filter:

 1. EHEIM Aquaball 60 – Voor aquariumvolume: tot 60l en filtercirculatie: 150-480 l/h.
 2. EHEIM Aquaball 130 – Voor aquariumvolume: tot 130l en filtercirculatie: 180-550 l/h.
 3. EHEIM Aquaball 180 – Voor aquariumvolume: tot 180 l en filtercirculatie: 210-650 l/h.

In vergelijking met de PickUp-filterreeks heeft AquaBall betere prestatiekenmerken en zien ze er compacter uit. Ook de prestatieregelaar is zeer handig gemaakt. Optionele luchtaanzuiging voor beluchting is nu beschikbaar in alle modellen van de serie, inclusief de nieuwste.

En tot slot het belangrijkste voordeel van AquaBall-modellen: de fabrikant wist twee nadelen van de eerdere PickUp-filters te overwinnen. Ten eerste is in de nieuwe modellen de uitlaatpijp op een normale manier gemaakt, met de mogelijkheid om slangen en sproeiers aan te sluiten. Ten tweede is het probleem van een te kleine hoeveelheid fillers nu opgelost. AquaBall-filters zijn eenvoudig te upgraden. Je kunt extra onderdelen kopen als je wil en de filterkom uitbreiden tot elke gewenste lengte.

Daarnaast biedt EHEIM veel verschillende media voor deze filters:

EHEIM Aquaball Biopower

Het EHEIM Aquaball Biopower-filter is een hoogwaardig binnenfilter. Het heeft een ronde roterende pomp, een modulair ontwerp en enkele kenmerken uit het Aquaball-filterconcept.

 • EHEIM Aquaball Biopwer 160 is voor aquaria van 80 tot 160 liter;
 • EHEIM Aquaball Biopwer 200 is voor aquaria van 100 tot 200 liter;
 • EHEIM Aquaball Biopwer 240 voor aquaria van 160 tot 240 liter.

Het belangrijkste kenmerk van het Biopower-filter is dat het je meerlaagse filtratie biedt zoals een compleet extern filter. Gesloten filtermanden zijn gevuld met hoogwaardige filtermedia (zoals Substrat pro). De filtermand voor mechanische voorfiltratie bevindt zich in het onderste deel van de behuizing. Het water wordt van van onderaf aangezogen en door verschillende filterlagen omhoog getrokken. Daarna komt het na de filtering weer in het aquarium.

Hiermee kun je je EHEIM Aquaball Biopower uitbreiden:

EHEIM Pickup

EHEIM BINNENFILTER PICKUP 45 50-180 LH

EHEIM Pickup

EHEIM Pickup is een klein praktisch filter met een bijzonder concept. Het filter is eenvoudig met zuignappen aan het aquarium te bevestigen.

 • De EHEIM Pickup 45 is geschikt voor aquariums tot 45 liter;
 • De EHEIM Pickup 60 is geschikt voor aquariums van 30 tot 60 liter;
 • De EHEIM Pickup 160 is geschikt voor aquariums van 60 tot 160 liter;
 • De EHEIM Pickup 200 is geschikt voor aquariums van 100 tot 200 liter.

Het unieke van dit filter is dat de filterhouder samen met de patroon van bovenaf kan worden losgemaakt, terwijl de pomp in het aquarium blijft zitten. Dit is een zeer praktische oplossing die het leven makkelijker maakt bij het schoonmaken of bij het vervangen van het patroon in het filter. De pomp zuigt water van onderaf aan en voert het door het patroonfilter naar boven. Vervolgens wordt het gefilterde water teruggeleidt naar het aquarium via een speciale roterende uitlaat.

Dit is waarmee je je EHEIM Pick-up kunt uitbreiden:

EHEIM Powerline

EHEIM Powerline

EHEIM Powerline is een betrouwbaar binnenfilter voor krachtige watercirculatie en intensieve waterverrijking met zuurstof. Met behulp van modules kun je het filter aanpassen aan je behoeften. Het is ideaal voor grote aquariums.

 • De EHEIM Powerline 200 is geschikt voor aquariums tussen 100 en 200 liter.
 • De EHEIM Powerline XL is geschikt voor aquariums vanaf 200 liter.

Met behulp van de uitlaat kun je de beweging van water regelen. Houd er rekening mee dat je de zuurstoftoevoer ook kunt regelen met een diffuser.

Powerline filters hebben een modulair ontwerp. Je kunt het volume van het filter dus eenvoudig aanpassen en uitbreiden. Bij het reinigen of vervangen van filters kun je eenvoudig de afzonderlijke onderdelen losmaken.

Je kunt je EHEIM Powerline upgraden met:

EHEIM AquaCorner

EHEIM BINNENFILTER AQUACORNER 60 2000.020

EHEIM AquaCorner

EHEIM AquaCorner is een kleine binnenhoekfilter speciaal ontworpen voor een aquarium van 10 tot 60 liter. Het kwaliteitsontwerp en de prestaties maken het tot een uitstekend filter. Dit nano-aquariumfilter past zich perfect aan de hoek van het aquarium aan, waardoor het minder rommelig wordt en de algehele esthetiek van het aquarium verbetert. Het wordt zo strak tegen het glas gedrukt dat er geen kleine vis kan blijven hangen.

De EHEIM AquaCorner 60 is geschikt voor aquariums van 10 tot 60 liter.

Het filter is met een minimale opening aan het glas bevestigd, waardoor aquariumdieren niet in de ruimte tussen het glas en het filter kunnen komen. Bovendien is het zuigontwerp afgestemd om kleine huisdieren – zoals garnalen of vissen – uit het filter te houden. EHEIM AquaCorner maakt mechanische en biofiltratie van water.

Het voordeel van dit AquaCorner-filter is dat het eenvoudig te verwijderen en te onderhouden is. Open tijdens het schoonmaken de voorkant zonder de pomp te verwijderen.

Je kunt je EHEIM AquaCorner upgraden met:

EHEIM Liberty

EHEIM Liberty

Het EHEIM Liberty buitenfilter verzadigt het water goed met zuurstof en zuivert ook verschillende bacteriën en stoffen. Een laag stroomverbruik is één van de belangrijkste eigenschappen van dit apparaat. Tegelijkertijd is het filter in staat om in korte tijd een voldoende grote hoeveelheid water te zuiveren.

 • EHEIM Libery wordt het best gebruikt in aquariums tussen 30 en 200 liter.

Kenmerkend voor alle buitenfilters is het geluid van water dat ze afgeven bij het zuiveren van water. Als je van het rustgevende geluid van water houdt, zoals een beekje, dan is dit product iets voor jou!

Je upgradet je EHEIM Libery met:

EHEIM Aqua

De EHEIM Aqua is een multifunctioneel binnenfilter met compacte afmetingen en een slim modulair ontwerp. Een krachtige pomp en een groot aanzuigoppervlak zorgen voor efficiëntie. De diffuser verrijkt het water met zuurstof.

 • EHEIM Aqua 60 wordt het best gebruikt in aquariums tussen 30 en 60 liter.
 • EHEIM Aqua 160 wordt het best gebruikt in aquariums tussen 60 en 160 liter.
 • EHEIM Aqua 200 wordt het best gebruikt in aquariums tussen 100 en 200 liter.

Het belangrijkste kenmerk is het modulaire ontwerp. De filtercontainers kunnen eenvoudig worden verwijderd voor reiniging. Ook als je de capaciteit van het filter wil vergroten, kun je deze uitbreiden met extra onderdelen.

Voordelen van EHEIM Aqua zijn dat het ideaal is voor beginners, compact is en een eenvoudig verstelbaar stopcontact heeft. Het is geschikt voor zoet- en zeewater.

Je kunt je EHEIM Aqua upgraden met:

EHEIM MiniUp

eheim-micro-binnenfilter-mini-up-tbv-nano-aquaria

EHEIM miniUp

EHEIM MiniUp is een echt klein aquariumfilter. Het slaagt erin om water in kleine aquariums te duwen. Het haalt water uit de voorkant van het filter, filtert het en duwt het naar boven.

 • EHEIM MiniUp wordt het best gebruikt in aquariums tussen 25 en 30 liter.

De EHEIM MiniUp is niet alleen compact, maar verbruikt ook weinig tot geen stroom. Hij verbruikt slechts 5 watt!

Je kunt je EHEIM MiniUp upgraden met:

EHEIM MiniFlat

EHEIM BINNENFILTER MINIFLAT TBV TERRARIA & PALUDARIA

EHEIM miniFlat

Nu is de EHEIM MiniFlat een opvallende verschijning in de categorie binnenfilters. Het wordt het best gebruikt in ondiepe poelen om water rond te verzamelen.

 • EHEIM MiniFlat wordt het best gebruikt in vijvers.

Net als de EHEIM MiniUp gebruikt hij slechts 5 Watt aan stroom.

Je kunt je EHEIM MiniFlat upgraden met:

Conclusies over de EHEIM binnenfilters en hun filtermateriaal

Het beste filter voor het aquarium moet voldoen aan de afmetingen en behoeften van het aquarium. En in dit opzicht moet aan deze zeer belangrijke criteria voldoen:

 • voldoende ruimte hebben voor kwaliteitsfiltermassa;
 • het creëeren van een optimale waterstroom;
 • hoe veel geluid ze maken.

Een belangrijke indicator voor de werking van een reinigingsapparaat is het vermogen, dat aangeeft hoeveel liter water er in een uur door het filter gaat. In dit geval moet je letten op de grootte van je aquarium. Met een klein volume moet je niet een heel krachtig apparaat aanschaffen. Het water zal zeer snel circuleren, wat voor ongemak voor je vissen zorgt.

Voor meer informatie over alle soorten filters, neem gerust een kijkje op onze website (we hebben ook EHEIM externe filters, als dat iets is dat je nodig hebt!)

Meest gestelde vragen over EHEIM binnenfilters

Is EHEIM Biopower goed?

EHEIM Biopower is een ronde binnenfilter, maar het is misschien niet voor iedereen geschikt. Controleer de specificaties om te zien of dit het filter voor jou is.

Is EHEIM Pickup goed?

EHEIM Pickup is behoorlijk sterk. Een groot voordeel is het feit dat je het filter kunt vervangen terwijl het nog in het aquarium zit.

Is EHEIM Aqua goed?

EHEIM Aqua is een geweldig filter. Het heeft een verbazingwekkend modulair ontwerp dat gemakkelijke upgrades mogelijk maakt.

Wat is een goed binnenfilter voor beginners?

De EHEIM Aqua is een van de beste beginnersfilters. Het is gemakkelijk te upgraden en te onderhouden.

Is EHEIM MiniFlat een aquariumfilter?

Micro-binnenfilter voor terraria met ondiep watergedeelte of waterbakken.

Wat is een goed binnenfilter voor aquaria van 200 liter?

Als het gaat om aquaria van 200 liter, heb je veel opties. Je kunt gaan voor EHEIM Liberty, EHEIM Pickup of de EHEIM Powerline.

Welk filter gebruikt de EHEIM Pickup 60

De EHEIM Pickup kan zowel normale filtersponzen als koolstofsponzen gebruiken, die speciaal voor dit filter zijn ontworpen.