Aquarium techniek, Aquariumfilter

De juiste filtermateriaal in het aquariumfilter

Aquarium filtermateriaal is net zo belangrijk als het filter zelf. Daarom is het kiezen van de juiste meer dan belangrijk.

Welke type filtermaterialen zijn er?

EHEIM eXperience layeringZelfs de beste interne en externe filters zijn niet effectief als ze niet gevuld zijn met de juiste filtermedia. Deze zijn gemaakt van verschillende materialen die verschillende prestaties leveren en diverse functies hebben. Ze vangen vuil en fijne deeltjes op, zorgen voor biologische afbraak schadelijke stoffen, verwijder andere verontreinigingen of bewerkstellige een chemische verandering.

Afhankelijk van de grootte, het type filter en de lokale waterkwaliteit van het aquarium, moet geschikte filtermedia worden gebruikt en gecombineerd. Daarbij is de juiste gelaagdheid (juiste volgorde in filtermateriaal) van de filtermedia  cruciaal voor de waterkwaliteit.

Daarbij gaan wij in dit artikel uit van het merk Eheim omdat dit het bekendste aquariummerk is. Uiteraard zijn er ook andere merken die filtermateriaal aanbieden. Zoals het filtermateriaal van HS Aqua, het filtermateriaal van Aquatlantis of het filtermateriaal van Juwel. Bekijk hier alle soorten Eheim filtermateriaal. Welke je nodig hebt, hangt af van het type filter dat je hebt.

Weet je nog niet of je een externe filter of een binnen filter nodig hebt? We schreven een blog over interne of externe filters erover.

Beste volgorde van filtermateriaal

De ideale volgorde van filtermateriaal is voor de meeste filters hetzelfde. De beste volgorde van het filtermateriaal is namelijk:

 1. Mechanisch filtermateriaal (bovenin) zoals filterwatten;
 2. Biologisch filtermateriaal (midden) zoals substraat;
 3. Absorberende filtermateriaal (midden-onder) zoals actieve kool;
 4. Chemische filtermateriaal (onderin).

In principe zuigt het filter het water naar binnen, pompt het door verschillende filterlagen en pompt het weer uit, schoon en belucht met zuurstof. De filterlagen bestaan uit laboratorium geteste filtermedia en filterkussens die worden gebruikt afhankelijk van de behoefte van het aquarium.

Stap 1: Mechanische filtermaterialen

Bij het eerste reinigingsproces worden grotere en grove vuildeeltjes verwijderd. Daarvoor kan verschillend filtermateriaal worden gebruikt.

Voor de EHEIM filters zijn dat:

 1. EHEIM Ehfi Synth Filtermatten – onttrekt aan het water fijne deeltjes, die vaak verantwoordelijk zijn voor een vertroebeling in het water.
 2. EHEIM Ehfi Fix Voorfiltermassa Hiermee worden grove filterdeeltjes onttrokken.
 3. EHEIM Ehfi Mechanische Filtermateriaal Direct na het binnentreden in de filter wordt het water door de keramische holle ruimten verwervend (goed voor bacteriecultuur).
 4. EHEIM Ehfi Mechanische Filtermateriaal Pro De geribbelde oppervlaktestructuur maakt de kolonisatie van bacteriën die giftige stoffen afbreken ook mogelijk.

Stap 2: Biologische filtermaterialen

Door de kolonisatie van bacteriën, worden schadelijke stoffen omgezet naar onschadelijke stoffen, in een natuurlijk proces.

Voor de EHEIM filters gebeurt dat door:

 1. EHEIM Ehfi Substrat – De oppervlakte structuur is ideaal voor aanhechting van de reinigingsbacteriën.
 2. EHEIM Substrat Pro – De oppervlakte structuur van de kogels is zodanig dat het grootst mogelijke aantal bacteriën zich kunnen ontwikkelen.
 3. EHEIM Lava – De ruwe oppervlakte structuur van het vulkanische materiaal is een perfecte aanhechting voor de biologische werkende

 

Stap 3: Absorberend filtermateriaal

Eheim Karbon

Eheim Karbon

Actieve kool en andere absorberende filtermaterialen nemen gifstoffen, resten van chloor, reinigingsmiddelen, medicijnen, kleurstoffen op.

 • Gebruik actieve kool max. 1 tot 2 weken, omdat de opgesloten gifstoffen na enige tijd weer zullen ontsnappen en vervolgens worden teruggepompt in het aquariumwater.
 • Normaal gesproken heeft u alleen absorberende filtermaterialen nodig bij het opstarten van uw aquarium of na het behandelen van zieke vissen met medicijnen.
 1. Eheim Karbon (kool) Eheim Karbon bindt schadelijke stoffen, medicijnresten en andere ongewenste stoffen uit het aquariumwater en slaat deze op.

Stap 4: Chemische filtermaterialen

EHEIM Torfpellets

Eheim Ehfi Torf

Met chemische filtermaterialen kun je sommige waterwaarden aanpassen. Speciaal behandelde turf verlaagt bijvoorbeeld de pH-waarde en verlaagt de waterhardheid.

 • Filtratie met turf is aan te raden wanneer de pH-waarde van het water te hoog is. Dat werkt echter alleen tot een carbonaathardheid van ca. 8 ° d CH. Anders is er een gedeeltelijke waterverversing verplicht. Als u turffiltratie gebruikt, houd altijd de ph-waarde in de gaten!
 • Alleen met een paar zachtwatervissen (bijv. Tetra’s of Discusvissen) kunt u de zuurgraad van het water een andere waarde geven. Vraag advies vooraf.

Bron: Eheim

Meest gestelde vragen over filtermaterialen in het aquariumfilter

Wat is de beste volgorde van filtermateriaal?

Mechanisch filtermateriaal (top) zoals filterwatten; Biologisch filtermateriaal (midden) zoals substraat; Absorberend filtermateriaal (middenonder) zoals actieve kool; Chemisch filtermateriaal (onder).

Wat doet biologisch filtermateriaal?

Met biologische filters worden schadelijke stoffen in een natuurlijk proces omgezet in onschadelijke stoffen.

Wat doet een mechanisch filter?

Tijdens het eerste reinigingsproces wordt een mechanisch filter gebruikt en worden grotere en grovere vuildeeltjes verwijderd. Hiervoor kan ander filtermateriaal worden gebruikt.

Wat doet een chemische filter?

Met chemische filters krijgt je enige controle over de waterwaarde. Zo verlaagt speciaal behandeld veen de pH-waarde en de waterhardheid.

Absorbeert actieve kool gifstoffen?

Actieve kool en andere absorberende filtermaterialen nemen gifstoffen, chloorresten, reinigingsmiddelen, medicijnen en kleurstoffen op.