Aquarium beginners, Aquarium vissen

Vissen overzetten naar een ander aquarium

Stappenplan voor correct toevoegen van vissen

Discusvissen zijn een aanwinst

Discusvissen zijn erg populair

Het is eindelijk zover. Alle voorbereidingen zijn gedaan en u kunt de vissen gaan toevoegen. Dat kan wanneer de volgende drie regels in acht worden genomen:

 1. De aquariumplanten zijn gekocht en zijn gepland in het aquarium;
 2. De bacteriën culturen zijn gekoloniseerd en doen hun werk. Voeg Bacto Turbo toe;
 3. De waterkwaliteit is goed en de hele biotoop functioneert correct.

Checklist vóórdat u vissen overzet naar het aquarium

Daarnaast is het belangrijk dat u een checklist langsloopt, voordat de vissen erin gaan. Dat is zo belangrijk omdat een aquarium zonder basis, alleen maar voor problemen gaat zorgen. Zoals zieke vissen en overmatige algengroei. Pakt u het vanaf het begin goed aan, dan scheelt dat later enorm veel gedoe.

 • Laat uw aquarium rijpen voor 2 tot 3 weken, alles zou daarna in orde moeten zijn. Nogmaals een kwaliteitstest van het water kan overigens geen kwaad. Vooral een nitriet-test is belangrijk omdat een te hoge concentratie schadelijk voor vissen is;
 • Vergeet de vuistregel niet: 2 liter water per 1 cm vislengte. Zo kunt u grofweg uitreken of u niet teveel vissen heeft;
 • Introduceer allereerst een paar algen etende vissen, bijvoorbeeld de Flying Fox, bristlenose meerval, zwarte mollies, guppy’s of platy’s;
 • Idealiter zou na ongeveer 2 weken de andere vissen geïntroduceerd moete worden;
 • Begin met een klein aantal soorten zodat u eerst kunt zien of deze goed samen gaan;
 • Kies alleen vissen waarvan de karakters bij elkaar passen en min of meer dezelfde eisen stellen aan waterkwaliteit, temperatuur, ruimte, licht en voeding;
 • Het is handig om vissen te hebben die het lekker vinden om in verschillende waterlagen te zwemmen. Hiermee zitten de vissen elkaar niet in de weg en wordt het aquarium volledig benut. Dat is voor de toeschouwer van het aquarium ook leuk.

Als u bovenstaande punten in acht neemt voordat u vissen aan uw aquarium toevoegt, dan levert dat veel aquariumplezier op. U bent er echter nog niet. Het introduceren van vissen is de volgende stap.

Vissen aan het aquarium toevoegen

Nadat het aquarium ‘klaar’ is voor de vissen, kunt u deze gaan toevoegen. Een veelgemaakte fout is het direct toevoegen van aquariumvissen. Dit levert vaak veel onnodige stress op. Deze stress kan leiden tot een verminderd immuunsysteem van de vis met alle gevolgen van dien. Vissen worden vatbaarder voor ziekten en kunnen zelfs overlijden als de schok in het nieuwe aquarium te groot is. Volg daarom de volgende uitgangspunten:

 • Schakel de verlichting na het toevoegen van de vissen een paar uur uit. Dat kalmeert de vis;
 • Laat de gesloten viszak ongeveer 15 minuten in de aquariumwater liggen. Hierdoor zal de temperatuur in de zak geleidelijk aan zich aanpassen aan het aquariumwater;
 • Haal vervolgens de zak eruit, open deze en giet geleidelijk aan water vanuit het aquarium erin. Tot u ongeveer het dubbele water in de zak hebt. De vissen wennen zodoende geleidelijk aan het aquariumwater;
 • Voeg de vis voorzichtig in het aquarium. Met een zachte visnet;
 • Let op ! Voeg het water uit de viszak niet in het aquarium toe! Deze zit vol restafval van de vis;
 • Schakel de verlichting pas daarna in. Ongeveer na 3 uur;
 • Voer de vissen de eerste dag niet, en de eerste 2 dagen iets minder dan normaal. Normaal is: één of twee keer per dag alleen de hoeveelheid dat wordt gegeten in 2 tot 3 min. Houdt daarna één dag per week aan waarin vissen niet worden gevoerd.

Populaire aquariumvissen om mee te beginnen

Het blijft natuurlijk de vraag met welke vissen u kunt beginnen. Op de markt zijn een heleboel vissen beschikbaar maar het is toch niet verstandig om zomaar een mooie vis uit te zoeken. De meest populaire beginnersvissen kunt u in bijgaande afbeelding zien. Daarbij ziet u de lengte van de vis, de belangrijke pH (zuurgraad) en GH (hardheid) waarden en hoe groot een aquarium minimaal moet zijn. Dit zijn belangrijke voorwaarden.

Popular aquariumvissen om mee te beginnen

Populaire beginnersvissen

Andere feiten die u over het toevoegen van vissen zou moeten weten

1. Uw vissen komen uit warme klimaten.

In de aquariumwereld worden meer dan 500 soorten siervissen aangeboden. Ze zijn bijna allemaal afkomstig uit de tropische en subtropische wateren: uit Afrika (bijv. Congo), Midden- en Zuid-Amerika (bijv. de Amazone) en Zuidoost-Azië (bijv. Thailand, Jakarta) etc. De meeste zijn echter niet geïmporteerd maar gefokt in Europa.

2. Vissen zijn gevoelige wezens

Zelfs de meest ervaren kenners erkennen de signalen: vervoeren in een viszak en komen naar een nieuwe omgeving zorgt voor aanzienlijke stress bij vissen. Dus doe alsjeblieft voorzichtig.

3. Vissen hebben verschillende karakters

Afgezien van verschillende individuele temperamenten, hebben de verschillende typen specifieke karaktereigenschappen. Sommige vertonen sterk territoriaal gedrag veroorzaken vaak veel
commotie in het aquarium, met hun verdedigingsstrategieën. Anderen voelen zich alleen op hun gemak in een school. Sommigen zijn alleen maar gelukkig als een paartje. Vraag hierover advies aan uw gespecialiseerde detailhandelaar.

4. Vissen zwemmen in verschillende zones in het aquarium

Of er nu agressie of vrede heerst in uw aquarium, het hangt ook af van de laag in het aquarium waar de verschillende soorten vissen in zwemmen. Je hebt een bovenlaag, middenlaag en bodemlaag. Bijlvissen zwemmen bijvoorbeeld meestal bovenin, Neons in het midden en een katvis op de bodem.

5. Vissen eten op verschillende manieren

Vaak bepaalt de positie van de mond wie waar eet. Een vis met een hoge bek eet normaal gesproken aan de oppervlakte. Een vis met een lage mond zal onderaan eten, op zoek naar voedsel in het puin op het grind.

De beste manier om vissen te voeren

Uw vissen hebben vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vezels en vet nodig. Al deze elementen zitten in visvoer zoals droog, bevroren of levend voedsel. In de vorm van vlokken, granulaat, chips, sticks, pellets, tabletten, gel etc. evenals levende larven, vlooien en krabben.

 • Elke vissoort heeft zijn eigen eisen en voorkeuren. Sommigen eten geen droogvoer, sommige zijn zelfs afhankelijk van levend voedsel.
 • Normaal gesproken kunt u vlokken als hoofdvoer gebruiken. Het wordt gegeten aan het wateroppervlak en ook terwijl het naar het naar beneden zinkt.
 • Zorg ervoor dat u voedsel van goede kwaliteit gebruikt. Voedsel dat niet goed is geproduceerd, heeft verhoogd nitraat tot gevolg of geeft extra afval en rottende stukjes ongewenst visvoer in het water.
 • Vuistregel voor het voeren: slechts 1 of 2 keer per dag voeren net zoveel als er in 2 tot 3 minuten wordt gegeten. De vis moet een dag per week geen eten krijgen.

Bron: Eheim

Meest gestelde vragen over vissen overzetten naar een ander aquarium

Vissen overzetten naar een ander aquarium

Je mag vissen toevoegen aan je aquarium als de aquariumplanten zijn aangeschaft en in het aquarium staan, de bacterieculturen zijn gekoloniseerd en hun werk doen. Voeg Bacto Turbo toe zodat de waterkwaliteit goed is en de hele biotoop naar behoren functioneert.

Hoe lang moet je wachten voordat je vissen in een aquarium plaatst?

Je kunt niet meteen vissen in je aquarium plaatsen. Laat je aquarium 2 tot 3 weken rijpen, daarna zou alles in orde moeten zijn. Je kunt voor de zekerheid ook een watertest doen voordat je je vissen in je aquarium plaatst.

Hoe voeg je een vis aan een aquarium toe?

Er zijn een aantal stappen die je moet volgen bij het toevoegen van vissen aan een aquarium. Een veelgemaakte fout is het direct toevoegen van aquariumvissen. Dit zorgt vaak voor veel onnodige stress. Doe de lichten een paar uur uit; laat de gesloten viszak ongeveer 15 minuten in het aquariumwater liggen. Giet er geleidelijk water uit het aquarium in en voeg hierna de vissen voorzichtig toe aan het aquarium.

Wat is de beste manier om vissen te voeren?

Alle vissen eten anders. Je vissen hebben vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vezels en vet nodig. Al deze elementen zitten in visvoer zoals droogvoer, diepvriesvoer of levend voer.