Een aquariumfilter is een onmisbaar stukje van aquarium techniek. Zonder aquariumfilter heb je veel meer onderhoud aan je aquarium en ben je veel meer tijd kwijt aan het schoonmaken van je aquarium. Sterker nog, je kunt er waarschijnlijk niet tegenop schrobben!

Waarom een aquariumfilter onmisbaar is

Elke dag zorgen je aquariumvissen voor vervuiling door afscheiding. Je aquariumplanten zorgen voor afgestorven materialen. Om er voor te zorgen dat dit geen negatieve effecten heeft op je aquarium (aquarium waterwaarden die uit balans zijn, algen), is een filter erg belangrijk. Deze helpt bij het het schoonmaken van het water en scheelt je zo een heleboel werk. Een filterpomp zuigt zelf het water op en zuivert het voor je.

Indeling van filterpatronen

Om te zorgen dat je filter niet meteen vol zit, moet je er goed op letten hoe je hem in deelt en op welke plek je welke filterpatronen installeert. Het water dat door je filter gepompt wordt, kun je het beste eerst langs het grove filterpatronen laten komen. Op deze manier worden de grove vuildeeltjes als eerste uit het water gevist. De andere filters vangen daarna de fijnere vuildeeltjes op.