Aquarium onderhoud, Aquarium water testen, Aquarium waterwaarden

Waarom en wanneer moet je nitriettesten gebruiken?

tetra-no2-test-nitriet-2x10-ml

Wanneer er ammoniak in het aquarium aanwezig is, kun je altijd verwachten dat er nitriet (NO2) aanwezig is. Nitraat ontstaat als onderdeel van het nitrificatieproces. Dit kan ZEER schadelijk zijn voor aquariumvissen. Doe regelmatig een aquarium nitriettest om schade aan je vissen te voorkomen.

Nitriet in een aquarium

Je moet proberen het nitrietgehalte zo dicht mogelijk bij 0 (nul) te houden. Gebruik een aquarium nitriettest om de NO2-niveaus in je aquarium te controleren. Het wordt gevaarlijk als je aquarium meer dan 0,5 mg/l bevat. Als dit het geval is, dan moet je direct ingrijpen.

Het nitrificatieproces is zeer complex en bevat veel stoffen. Maar als je het begrijpt, zal het je aquariumhobby een stuk gemakkelijker maken.

HS Aqua NO2 test nitriet

Waarom je regelmatig een aquarium nitriettest zou moeten doen

Nitriet maakt deel uit van het natuurlijke proces, maar dat betekent niet dat het veilig is. Wanneer het nitrietgehalte stijgt, kunnen vissen minder goed ademen. Ze zullen dan sneller gaan ademen en zullen vaak naar de oppervlakte zwemmen om naar lucht te happen. Hoewel hier meerdere oorzaken voor kunnen zijn, is het het beste om een ​​NO2-test te doen om te zien of het een nitrietvergiftiging is of dat het iets anders kan zijn. In het laatste geval kun je een veel-in-één-test overwegen, deze test geeft je uitslag over meerdere waterwaarden.

Hoe kun je nitrietvergiftiging voorkomen?

Het verlagen van het nitrietgehalte in je aquarium is heel eenvoudig:

  • Maak je aquarium regelmatig schoon en haal vooral niet opgegeten voedsel weg;
  • Verschoon je aquariumwater regelmatig;
  • Gebruik aquariumzouten;
  • Doe regelmatig een aquarium nitriettest.

Aquarium nitriettest

Nitriet is slechts één onderdeel van de stikstofcyclus. Ook ammoniak (NH3) en nitraat (NO3) zijn hier onderdeel van. Je kunt deze waterwaarden testen door afzonderlijke kits te gebruiken of je kunt een veel-in-één-test uitvoeren. Als je je niet alleen zorgen maakt over het nitrietgehalte, maar ook over ammoniak, nitraat, GH en kH, kun je op deze manier tijd besparen door ze allemaal tegelijk te testen!

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *