Aquarium onderhoud, Aquarium waterwaarden

De noodzaak van een kH-buffer in je aquarium

tetra-kh-test-carbonaathardheid-10-ml

Als je aan je aquarium denkt, denk je meestal aan je vissen en planten. Mochten ze er ziek uitzien, dan heb je dat waarschijnlijk snel door. Er is echter één ding dat je niet kunt zien wat wél heel belangrijk is: de waterwaarden van je aquarium. Deze waarden bepalen hoe leefbaar je aquarium is. Eén van deze belangrijke waterwaarden is de carbonaathardheid (kH). Deze waarde voorkomt pH-schommelingen. Om er zeker van te zijn dat je kH-niveaus in orde zijn, moet je een kH-test doen.

hs-aqua-kh-plus-350-ml

Als je kH-niveau laag is, kun je dit middel gebruiken om deze te verhogen.

Waarom is een kH-test belangrijk?

 

kH waardeElk aquarium heeft zijn eigen stikstofcyclus. Dit gebeurt wanneer biologisch afval afbreekt. Tijdens dit proces ontstaan ​​nitraat en nitriet, deze twee zijn zuur (pH). Dit betekent dat de pH-waarde van je aquarium stijgt en je vissen zich ziek gaan voelen. Elke vis heeft namelijk een voorkeur voor een bepaalde waterhardheid. Een kH-buffer zorgt ervoor dat deze pH-schommelingen stoppen. Een kH-test wijst uit hoe groot de buffer in je aquarium is.

 

 

Wat te doen na een kH-test?

ph-kh-minus

Een kH-test wijst uit wat de kH-waarde van je aquariumwater is. Is de kH-waarde te hoog? Dan kun je het best het middel ph/KH minus gebruiken om de waarde te verlagen. Als je kH-waarde te laag is, dan raden we aan om het middel ph/KH plus te gebruiken. Dit middel verhoogt de kH-waarde in jouw aquarium.

Lees de instructies van de middelen nauwkeurig om problemen te voorkomen.

 

Waarom is kH-buffering belangrijk?

De pH-waarde van je aquariumwater is belangrijk. Niet alle vissen houden van alle soorten water. Zoetwatervissen houden bijvoorbeeld van alles tussen de 6,5 en 7,5 pH. Als je pH-waarde niet juist is, kunnen je vissen doodgaan. Vergeet niet een kH-test te doen om er zeker van te zijn dat je aquarium een goede buffer heeft. Er zijn een paar oorzaken die pH-schommelingen kunnen veroorzaken, zoals visafval (denk aan ontlasting of niet opgegeten voeding). Visafval hoort bij het aquariumleven, maar ze hebben wel negatieve invloed op je vissen.

Tip: Google eens naar wat voor waterwaarden jouw vissen fijn vinden. Een beetje onderzoek zal je vissen gezonder en gelukkiger maken.

Wat is carbonaathardheid?

Carbonaathardheid (kH) is een waterwaarde die wordt gebruikt om de hoeveelheid carbonaten en bicarbonaten in je aquariumwater aan te geven. Deze twee waarden neutraliseren de zuurgraad en werken als een buffer. Dit betekent dat kH wordt gebruikt om eventuele pH-schommelingen in je aquarium te voorkomen.

pH en kH zijn nauw met elkaar verbonden.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *