Aquarium beginners, Aquarium water testen, Aquarium waterwaarden

Aquarium test: welke waterwaarden zijn cruciaal?

eSHa aqua quick test assacsa

Er zijn veel dingen in je aquarium die je moet verzorgen om de leefbaarheid van je aquarium te kunnen garanderen, denk aan je planten, je vissen en je landschap. Er zijn veel dingen die je niet met het blote oog kunt zien, zoals de waterwaarden. Deze waarden zijn factoren die bepalen hoe leefbaar je aquarium is. Om deze waarden te controleren, moet je een aquarium test uitvoeren.

Overzichten aquariumtesten en waterwaarden

Totale hardheid (GH) – GH verwijst naar de hoeveelheid mineralen in je aquariumwater. Water kan ‘hard’ of ‘zacht’ zijn afhankelijk van hoeveel mineralen het water bevat. In onderstaande tabel zie je enkele hulpmiddelen waarmee je de GH-waarde kunt testen en controleren.

GH-controle
GH-testJe kunt een GH-test doen
Verhogen van GHJe kunt GH-Plus gebruiken

Kracht van de zuurgraad (pH) – De pH-waarde van het aquarium bepaalt of het water zuur of basisch is. De pH-waarde is op een schaal (0 tot 14, zuur is 0 tot 7, basisch van 7 tot 14). De waarde die je nodig hebt is afhankelijk van het soort vis dat je wil houden.

pH-controle
pH-testJe kunt een pH-test doen
Verhogen van pHJe kunt pH-Plus gebruiken
Verminderen van pHJe kunt pH-Minus gebruiken
tetra-ph-test-zoetwater-5-10-10-ml

Tetra pH test, voor het controleren van de pH-waarde van het water.

Carbonaathardheid (kH) – De kH-waarde is wat pH-schommelingen in je aquarium voorkomt. Het fungeert als buffer en als vangnet voor de pH.

kH-controle
kH-testJe kunt een kH-test doen
Verhogen van kHJe kunt kH-Plus gebruiken
Verminderen van kHJe kunt kH-Minus gebruiken
ph-kh-minus

HS Aqua pH/KH, voor het verlagen van de pH/KH waarde.

Ammoniak (NO4) – Als vissen eten dan veroorzaakt dit afval en dit afval wordt op natuurlijke wijze afgebroken. Wanneer dit gebeurt, komt ammoniak vrij. Het is een giftige stof die je moet verwijderen.

Ammoniak-controle
NO4-testJe kunt een NO4-test doen
Verminderen van NO4Je kunt NO4 Procell gebruiken
tetra-nh3-nh4-test-totaal-ammoniak-voor-25-tests

Een eenvoudige test voor aquarium ammoniak.

Nitriet (NO2) – Nitriet is een bijproduct van nitrificatie. Hoewel nitriet niet zo giftig is als ammoniak, is het nog steeds giftig. Je filters voorkomt voor het grootste deel NO2, maar sommige stoffen zullen altijd blijven. Onthoud dat het deel uitmaakt van een natuurlijk proces en dat je het in evenwicht moet brengen met andere waterwaarden.

Nitriet-controle
NO2-testJe kunt een NO2-test doen
Verminderen van NO2Je kunt Bacto Turbo gebruiken
hs-aqua-bacto-turbo-350-ml

BactoTurbo, wanneer je een snelle oplossing of een snelle start nodig hebt.

Nitraat (NO3) – Net als nitriet is nitraat een bijproduct van het nitrificatieproces. Het is minder giftig, maar het levert ook een belangrijke bijdrage aan de algengroei en dat is nou net iets wat je niet wil hebben.

Nitraat-controle
NO3-testJe kunt een NO3-test doen
Verhogen van NO3Je kunt NO3 Balance Plus gebruiken
Verminderen van NO3Je kunt NO3 Balance Minus gebruiken
no3 waarde

HS Aqua Balance Plus, om je te helpen wanneer nitraat laag is.

Fosfaat (PO4) – Fosfaat is één van de waterwaarden die bijna geen aandacht krijgt. Hoewel het niet giftig is, kan het wel algengroei veroorzaken. Het doen van een eenvoudige PO4-test is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw fosfaatwaarde onder controle is en blijft.

Fosfaat-controle
PO4 testJe kunt een PO4-test doen
Verhoging PO4U kunt PO4 Plus gebruiken
Vermindering PO4U kunt PO4 Minus gebruiken 

Onthoud: alle waterwaarden dragen iets bij aan de leefomgeving van het aquarium. Houd ze onder controle om je vissen gelukkig en gezond te houden.

Waarom moet je een aquarium test doen?

Waterwaarden kun je niet met het blote oog zien. Tenminste, niet in letterlijke zin. Aan het gedrag van uw vissen en planten kun je zien dat er iets mis is met de waterwaarden. Het nadeel is dat tegen de tijd dat je het vreemde gedrag van je aquariumbewoners opmerkt, er al schade kan zijn aangericht. Daarom is het het beste om voorzichtig te zijn en regelmatig aquarium-tests uit te voeren.

Zal een aquarium test je helpen?

Een aquarium test zal niet op magische wijze alle aquariumproblemen oplossen. Het kan je alleen laten zien wat verbeterd moet worden. Wanneer je een aquarium-test doet, moet je handelen naar wat de resultaten je vertellen.

Goede aquarium-tests voor beginners

Hoewel je elke waterwaarde afzonderlijk kunt testen met een aquarium-test voor een specifieke waarde, raden we beginners aan om teststrips te gebruiken. Ze zijn namelijk gemakkelijk te gebruiken. Bovendien is een veel-in-één aquarium-test de gemakkelijkste manier om waterwaarden te testen. Je dipt de test in het water, wacht een paar minuten en je kunt de resultaten vergelijken met de kleurenkaart.

aquarium water test

Welke waterwaarden zijn er?

Er zijn veel waterwaarden in een aquarium. Hieronder lees je enkele van de basiswaarden voor water:

  • Totale hardheid (GH) – bepaalt hoeveel mineralen er in het water zitten. Voor gH-testen gebruik je een GH-test.
  • Kracht van waterstof (pH) – bepaalt de zuurgraad of kwaliteit van het water. Gebruik voor pH-testen een pH-test.
  • Carbonaathardheid (kH) – bepaalt hoe groot de pH-buffer van je aquarium is. Gebruik een kH-testkit om kH te testen.
  • Ammoniak (NO4) – een bijproduct van ontbinding en is giftig voor vissen. Je kunt een ammoniaktest gebruiken om de NO4-waarde te controleren.
  • Nitriet (NO2) – een bijproduct van ammoniaknitrificatie is giftig voor vissen. Als je deze waarde wil testen, gebruik dan een NO2-test.
  • Nitraat (NO3) – een bijproduct van nitrietnitrificatie. Als je deze waarde wilt testen, gebruik dan een NO3-test
  • Fosfaat (PO4) – een bijproduct van ontbinding en is giftig voor vissen.. Een goede manier om deze waarde te testen is een PO4-test.

opgezwollen buik

Meest gestelde vragen over aquarium test

Welke aquariumwaterwaarden zijn er?

Totale hardheid (GH); Kracht van waterstof (pH); Koolzuurhardheid (kH); Ammoniak (NO4); Nitriet (NO2); Nitraat (NO3); Fosfaat ( PO4)

Wat is totale hardheid?

Wat is aquarium PH?

De pH-waarde bepaalt of het water zuur of basisch is. De pH is op een schaal (0 tot 14, zuur is 0 tot 7, basisch is 7 tot 14). De waarde die je nodig hebt hangt af van het soort vis dat je wil houden.

Wat is de aquariumcarbonaathardheid?

Carboniethardheid (kH) is de waarde die pH-schommelingen in je aquarium voorkomt. Het fungeert als buffer en als vangnet voor de pH.

Wat is aquariumammoniak?

Als vissen voedsel eten, creëren ze afval en dit afval wordt op natuurlijke wijze afgebroken. Wanneer dit gebeurt, komt ammoniak vrij. Ammoniak is een giftige stof die je moet verwijderen.

Wat is aquarium nitriet?

Nitriet is een bijproduct van nitrificatie. Hoewel nitriet niet zo giftig is als ammoniak, is het nog steeds giftig.

Wat is nitraat?

Net als nitriet is nitraat een bijproduct van het nitrificatieproces. Het is minder giftig. Ook bevordert het de algengroei.

Wat is aquarium fosfaat?

Fosfaat is één van de waterwaarden die bijna geen aandacht krijgt. Hoewel het niet giftig is, kan het wel algengroei veroorzaken.

Wanneer moet je een aquariumwatertest doen?

Het is het beste om voorzichtig te zijn en regelmatig aquariumtests uit te voeren. Tegen de tijd dat je het vreemde gedrag van je aquariumbewoners opmerkt, is het kwaad misschien al geschied.

Wat zijn de beste aquariumtests voor beginners?

Teststrips zijn de beste optie voor aquariumbeginners. We raden beginners aan om teststrips te gebruiken. Ze zijn namelijk makkelijk te gebruiken. Bovendien is een veel-in-één aquariumtest de makkelijkste manier om waterwaarden te testen.

Related Posts