Aquarium vissen, Visziekten

Een overzicht van visziekten in het aquarium

Een overzicht van visziekten

Vissen worden door een aantal ziekteverwekkers besmet. Deze ziekteverwekkers behoren tot verschillende groepen en kunnen diertjes, planten (schimmels), bacteriën en virussen zijn. Soms zijn het tussenvormen van deze groepen en soms wordt een ziekte door meerdere parasieten tegelijkertijd veroorzaakt. Ziekteverwekkers uit de verschillende groepen kunnen gelijke ziektebeelden veroorzaken. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende groepen.

Ziekteverwekkers bij vissen

Een samenvatting: De meest voorkomende visziekten zijn te behandelen met Ectocell. Witte Stip met Ichtocell, schimmels met Fungicell, wormen met Camacell en bacteriën met Spirocell.

Het verschil tussen primaire en secundaire infecties bij viziekten

Wij maken een onderscheid tussen primaire infecties en secundaire infecties. Een ziekte begint altijd met een primaire ziekteverwekker. Deze beschadigt de slijmhuid of de organen van de vis. In deze wonden kunnen door verontreiniging of door afgestorven weefsel bacteriën en schimmels groeien. Deze secundaire ziekteverwekkers tonen dan een specifiek secundair ziektebeeld.

Medicatie kan vaak in combinatie met een ondersteunend middel zoals een vitaminepreparaat HS Aqua Vivocell gecombineerd worden.

De dikte van de slijmhuid neemt toe, er groeien schimmels in de wonden, er ontstaan gaten of rode of bleke plekken. Deze secundaire verschijnselen zijn vaak beter te zien dan het eigenlijke ziektebeeld van de primaire ziekteverwekker. Hierdoor wordt de conclusie getrokken dat een bacteriële infectie of een schimmelinfectie de oorzaak voor de ziekte is, hoewel een eencellige of een worm de eigenlijke oorzaak is.

hs-aqua-vivocell-150-ml

Vivocell ter versterking van de vitaliteit

Een bestrijding van alleen de secundaire infecties is daarom ook niet voldoende. De ziekte zal zo nooit helemaal te genezen zijn, omdat de primaire ziekteverwekkers steeds nieuwe verwondingen aan de slijmhuid toebrengen, waar opnieuw secundaire parasieten kunnen groeien. Ook de vaak gehoorde mening, dat verschillende antibiotica niet meer werken, omdat resistente bacteriënstammen ontstaan zijn, is niet helemaal waar.

Ze berust soms op het feit, dat de eigenlijke primaire ziekteverwekkers niet op tijd herkend zijn geworden en dat de bacteriën steeds opnieuw verse wonden besmetten. In enkele gevallen kan het natuurlijk ook zijn, dat de eigenlijk secundaire ziekteverwekkers tot primaire ziekteverwekkers worden. Dit is dan het geval, als door een verzwakking van de vis door onvoldoende leefomstandigheden, zoals slechte waterkwaliteit en slechte voedering, bacteriën de kans krijgen zich te vermeerderen.

Ook schimmels kunnen als primaire infecties voorkomen, bijvoorbeeld als de vis door het uitvangen met een netje of door een vechtpartij met een andere vis verwond raakt. Als er sprake is van een menginfectie van secundaire en primaire ziekteverwekkers dient meestal de primaire ziekteverwekker het eerst bestreden te worden.

Vele medicijnen tegen de primaire parasieten zijn ook in staat de secundaire infecties voldoende af te remmen.

Meest gestelde vragen over visziekten

Wat veroorzaakt visziekte?

Ziekteverwekkers zijn de belangrijkste oorzaak van visziekte. Deze ziekteverwekkers behoren tot verschillende groepen en kunnen dieren, planten (schimmels), bacteriën en virussen zijn.

Wat is het verschil tussen primaire en secundaire infecties bij visziekten?

We maken onderscheid tussen primaire infecties en secundaire infecties. Een ziekte begint altijd met een primaire ziekteverwekker. Secundaire pathogenen vertonen dan een specifiek secundair ziektebeeld.