Aquarium vissen, Visziekten

Virale infecties in het aquarium verhelpen

Over virale infecties is tot nu toe bij vissen nog heel weinig bekend. Virussen zijn heel kleine organismen, die zich alleen in levende cellen kunnen vermeerderen. Met een lichtmicroscoop kan men de virussen niet herkennen. Alleen de uiterlijke ziektebeelden kunnen een virale ziekte aanwijzen.

Een samenvatting: De meest voorkomende visziekten zijn te behandelen met Ectocell. Witte Stip met Ichtocell, schimmels met Fungicell, wormen met Camacell en bacteriën met Spirocell.

Helaas kunnen sommige ziektebeelden snel met andere ziektebeelden, zoals die van Sporozoa’s of bacteriën worden verwisseld. Een bestrijding van virale ziekten is tot nu toe nog niet mogelijk. Wel kan men deze ziekten voorkomen, indien men voor optimale leefomstandigheden voor de vissen zorgt. Hierbij is belangrijk voor een afwisselende voedering, schoon water en juiste waterwaarden voor bepaalde vissoorten te zorgen.

Lymphocystes

De meest bekende virale ziekte die beschreven is, is de Lymphocystis infectie. Uiterlijk kunnen wij aan de vinnen witte knobbeltjes herkennen, die door macroscopische cellen ontstaan. Het virus laat de cellen van de vin groeien. Deze ziekte is chronisch maar niet dodelijk voor de vissen.

Behandeling van Lymphocystes

De besmette vin-delen kunnen we met een scherp scalpel of met een scherpe schaar afknippen. Natuurlijk dienen we de wonden met een goed desinfecterend middel te ontsmetten, om ontwikkeling van bacteriën te voorkomen. De vinnen groeien in enkele weken opnieuw bij. Knip nooit tot aan de vininplanting. Ook het verstrekken van vitamine- en mineraalrijk voer kan soms verbetering brengen.

Karperpokken

Deze ziekte lijkt sterk op de Lymphocystes. Ook hier ontstaan witte knobbeltjes op de vinnen, maar ook op de huid van de vis. Deze symptomen ontstaan meestal in de koudere perioden van het jaar bij vijvervissen.

Later in het jaar als de temperaturen oplopen, verdwijnen de symptomen weer. Maar in het volgende jaar kunnen de knobbeltjes opnieuw optreden. Ze veroorzaken echter weinig schade aan de vissen. Alleen het uiterlijk van de vis is niet meer zo mooi.

Een behandeling is niet mogelijk. Profylactisch kan men voor optimale leefomstandigheden zorgen.

Voorjaarsviraemia van karpers

De voorjaarviraemia van karpers heeft een veelvoudig verschijningsbeeld. De vissen verliezen hun evenwichtsvermogen en hun coördinatie. Het lichaam kan krom groeien, de buik kan opzwellen en de ogen puilen uit.

Een behandeling is niet mogelijk.