Aquarium techniek, Aquariumfilter, Filtermateriaal Aquarium

Eheim filterschijf van jouw Eheim filter vervangen

EHEIM KOOLFILTERSCHIJF VOOR CLASSIC 600 3 ST.

Het Eheim buitenfilter Ecco Pro is een favoriet onder veel aquariumliefhebbers. Net als de Eheim Professional 4+. De sterke Eheim pomp en filtersystemen zorgen met regelmaat voor goede resultaten. En wanneer het goed om het schoonhouden van het aquariumwater, dan is dat ook precies waar je de resultaten wilt zien. Je kunt het filter helpen door een goed Eheim filter aan te schaffen. Er zijn verschillende patronen die een belangrijke werking hebben. Het is belangrijk om het meest grove materiaal aan de kant van de bak te hebben, en de meest fijne materialen achterin het filtermechanisme. Draai je het per ongeluk om, dan werkt je filter niet meer na een paar dagen omdat het voorste filtermateriaal al verstopt zit.

Waar moet je écht op letten?

Sommige fabrikanten hebben een klein aantal filters gemaakt. Het bestellen van filtermaterialen is dan bijzonder makkelijk. Heb je een Eheim filter, dan heb je dit gemak niet. Deze fabrikant heeft bijzonder veel verschillende modellen gemaakt, waarbij elke keer gekozen is voor afmetingen voor het filtermateriaal die passend waren bij het filter en het doel. Dat betekent dat je de afmetingen moet zoeken die in jouw Eheim filter passen. Gelukkig staat dit doorgaans allemaal heel netjes aangegeven.

Wanneer Eheim filterschrijven vervangen?

De betere Eheim filters hebben een tweedelige werking. Zij filteren mechanisch én biologisch. Daarom is het niet verstandig om alle filterschijven constant te vervangen, je verwijdert dan constant de goede bacteriën en die heb je nodig voor de balans in het aquariumwater. De vraag is dan hoe vaak je de filterschijven wel moet vervangen. Het antwoord is afhankelijk van het aantal bewoners, de soort aquariumplanten, de grootte van jouw Eheim filter en tal van andere factoren. Het enige goede antwoord is daarom: je moet de filterschijven schoonmaken of vervangen voordat het filter dichtslaat. Wanneer dat is, dat kun je het best zelf inschatten wanneer je het goed in de gaten houdt.

Overigens is het normaal om de meest grove filterschijven die voorin het filter geplaatst worden, te vervangen tussen de zes en acht dagen. De overige filters laat je doorgaans langer zitten zodat de biologische werking behouden blijft. Is de schijf beschadigd? Dan is het tijd om een nieuwe Eheim filterschijf te kopen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]