Aquarium techniek, Aquariumfilter, Filtermateriaal Aquarium

Vind het juiste JUWEL filtermateriaal voor jouw JUWEL binnenfilter

Filters zijn een belangrijk aspect van elk aquarium. Er zijn er veel om uit te kiezen, maar je moet sowieso eerst kiezen tussen een binnen- en buitenfilter. En dat is nog maar het begin. Je hebt ook filtermaterialen en die zijn zijn ook al aardig ingewikkeld. Welke filtermateriaal heb je nodig voor een Juwel filter? Of, op welke volgorde leg je Juwel filtermateriaal? Om het allemaal wat makkelijker te maken, laten we je vandaag de binnenfilters van JUWEL zien en welke filtermaterialen daarbij passen.

Welke soorten JUWEL filters en filtermaterialen zijn er?

JUWEL Bioflow binnenfilters zijn één van ’s werelds toonaangevende filtersystemen voor moderne aquariums. De binnenfilters zijn regelmatig getest door onafhankelijke organisaties.

Het doel van de JUWEL Bioflow binnenfilters is om de impact van de ontbinding van voedsel en visafval op het water te verminderen en een stabiel, gezond watermilieu te behouden. Voor een efficiëntere werking mag de watercirculatie door het aquariumfilter niet te hoog zijn. Bij het behandelen van het water hebben de filterbacteriën voldoende tijd nodig om in contact te komen. De veilige werking van het filter wordt gegarandeerd doordat het filter permanent in het aquarium is ingebouwd.

Welke JUWEL binnenfilters en filtermaterialen zijn er?

Je kunt de binnenfilters van JUWEL vinden op onze website:
JUWEL-filter Bioflow
JUWEL-filter Bioflow ONE
JUWEL-filter Bioflow SUPER

De bovengenoemde filters van JUWEL hebben in kort overzicht gezet inclusief het filtermateriaal dat daarvoor nodig is:

JUWEL filterAquarium grootteJUWEL filtermateriaal
JUWEL Bioflow M
JUWEL Bioflow L
JUWEL Bioflow XL
Van 260 tot 450 liter🌿bioPlus Fine spons (M, L, XL)
🌿bioPlus Coarse spons(M, L, XL)
🌿Nitrax
🌿Carbax
🌿Phorax
🌿Amorax
🌿Cirax
🌿bioCarb filtermateriaal
🌿bioBoost
🌿BioPad
JUWEL Bioflow ONETot 80 liter🌿JUWEL Bioflow Fine spons
🌿JUWEL Bioflow ONE zuignappen
JUWEL Bioflow SUPERVan 120 tot 150 liter🌿bioPad filter spons
🌿bioCarb carbon spons

Hoe wordt de Juwel binnenfilter opgebouwd?

Elk Bioflow filtersysteem is uitgerust met hoogwaardige filtermedia. Filters zijn als volgt gerangschikt (van boven naar beneden):

1. JUWEL bioPad-de filterzijde; Ontworpen om alle grote deeltjes die het filter binnenkomen tegen te houden en de onderste lagen van het filter te beschermen tegen verontreiniging. De watten moet worden vervangen als het vies wordt. In plaats van te vervangen, kan het doekje ook worden gewassen en hergebruikt totdat het volledig is versleten. We raden je echter aan om dit onderdeel wekelijks te vervangen.

JUWEL bioPad filtermateriaal vervangen: aanbevolen eenmaal per week. Of knijp week één de spons goed uit in aquariumwater, en vervang de bioPad in week 2 (scheelt weer iets in het budget).

juwel-poly-pad-biopad-bioflow-8-0-jumbo-watten1

JUWEL bioPad

1.1 JUWEL bioBoost-filterversneller. Geplaatst onder de filterzijde, activeert de JUWEL bioBoost in korte tijd meer dan een miljard micro-organismen en zorgt voor kristalhelder water in het aquarium. Dit verbetert het welzijn van vissen en planten. Verander bioBoost elke vier weken om de ideale watercondities in uw aquarium te behouden.

JUWEL bioBoost-wissel: aanbevolen om de vier weken

JUWEL bioBoost

2. JUWEL bioCarb-koolstofspons: Verwijdert schadelijke chemicaliën en bestrijdt watergeur. Het kan permanent in het filter zitten, maar in dit geval is het beter om de spons ongeveer één keer per maand te vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant, anders kan de steenkool opgehoopte schadelijke stoffen in het water afgeven. Dit leidt tot vergifting van je vissen.

Houd er rekening mee dat wanneer je een chemische behandeling in de tank gebruikt, je deze spons vóór de behandelingsperiode moet verwijderen.

juwel-carbon-sponge-biocarb-bioflow-8-0-jumbo-kool1

JUWEL bioCarb

JUWEL bioCarb filtermateriaal vervangen: elke 4 tot 6 weken

3. JUWEL Carbax filter: Carbax is een zeer effectief, actief koolfiltermateriaal. Het heeft uitstekende absorberende eigenschappen en werkt zeer snel. Carbax bestrijdt gifstoffen, geuren en kleurstoffen, waardoor je water kristalhelder wordt. Het kan ook worden gebruikt in zowel zoet- als zoutwateraquaria.

JUWEL Carbax filtermateriaal vervangen: elke 2 maanden

juwel-carbax-bioflow-8-0-jumbo-hoog-aktief-kool

JUWEL Carbax

4. JUWEL Nitrax-nitraatspons: De spons bevat capsules met een donker poeder. Volgens de fabrikant bevat de spons micro-organismen die nitraten kunnen afbreken. Dit leidt tot een verminderde algengroei en vermindert op zijn beurt het risico dat uw vissen ziek worden, terwijl het de plantengroei bevordert.

JUWEL Nitrax filtermateriaal vervangen: elke 2 maanden

juwel-nitrax-bioflow-3-0-compact-nitraatverwijderaar2

JUWEL Nitrax

5. JUWEL bioPlus grove blauwe spons: Het is biomechanische filtermateriaal. Het zorgt natuurlijk voor mechanische filtratie van water en is ook een substraat voor bacteriën.

JUWEL bioPlus grove blauwe spons aanbevolen verandering: elke 3 maanden

juwel-filter-sponge-bioplus-coarse-bioflow-3-0-super-compac1

JUWEL bioPlus COARSE

Er zijn ook enkele optionele filtermedia voor een optimaal gebruik van je JUWEL binnenfilter. Deze noemen we hieronder nog even op. Deze vallen qua volgorde allemaal onder nummer 6. U kunt dus kiezen wat het beste bij uw aquarium past. Daarna gaat de filter volgorde weer verder met de niet optionele filtermaterialen.

6. JUWEL Cirax. Het is een onderdeel van Bioflow-filters, maar kan ook in oudere modellen worden ingebouwd in plaats van de fijne blauwe spons. Cirax is een biologisch filtermedium dat door het grote en zeer poreuze oppervlak de perfecte kolonisatiecondities creëert voor nuttige bacteriën.

JUWEL Cirax aanbevolen verandering: elke 12 maanden

juwel-cirax-bioflow-8-0jumbo2

JUWEL Cirax

JUWEL Amorax is een zeer efficiënt filtermedium van natuurlijk zeoliet (een soort kleimateriaal). Amorax bindt ammoniak snel en efficiënt, wat de vorming van ammoniak voorkomt en zo bijdraagt ​​aan de vitaliteit van vissen en een betere algemene conditie van het aquarium.

JUWEL Amorax filtermateriaal vervangen: elke 3 maanden

juwel-amorax-removable-ammonium-sponge-bioflow-6-0-compact

JUWEL Amorax

JUWEL Phorax is een zeer effectief fosfaatafbrekend filtermedium in je aquarium. Het vermindert effectief de algengroei en kan de plantengroei enorm bevorderen.

JUWEL Phorax filtermateriaal vervangen: elke 2 weken

juwel-phorax-bioflow-8-0jumbo2

JUWEL Phorax

7. JUWEL bioPlus fijne blauwe spons. bioPlus fijne blauwe spons. Het is een substraat voor bacteriekolonies. U kunt deze spons eens in de zes maanden vervangen. Was niet alle fijne sponzen tegelijk, dit kan leiden tot een vermindering van de bacteriekolonie.

JUWEL bioPlus fijnblauw verversen: elke 9 maanden

JUWEL FILTER SPONGE BIOPLUS FINE BIOFLOW 6.0 STANDAARD (FIJN2

JUWEL bioPlus Fine

Extra opmerkingen over filtermateriaal

BioBoost moet direct onder de filterzijde worden geplaatst. We raden aan om Carbax te gebruiken in het bovenste filterelement tussen bioCarb en Nitrax. Amorax, Cirax en Phorax moeten bovenaan de onderste filterpatroon worden geplaatst.

Het is mogelijk om de vullers te verwisselen. Houd er rekening mee dat het water dat het filter binnenkomt in de richting van boven naar beneden gaat: hoe lager de vuller zich bevindt, hoe zuiverder het water erin komt. De beweging van water in het filter wordt uitgevoerd met behulp van een pompkop. Voor elk filter is de pomp qua vermogen optimaal op elkaar afgestemd.

Je bevestigt de JUWEL binnenfilters met siliconen aan de hoek van je aquarium. Als je een JUWEL-aquarium koopt, wordt het filter al in de rechterachterhoek van het aquarium geïnstalleerd. Wil je ‘m liever in de andere hoek? Dan kan dat ook.

JUWEL Bioflow binnenfilter: meer informatie

JUWEL Bioflow is een krachtig, stille binnenfilter voor zoet- en zeeaquariums. Dit is het filtersysteem met stabiele en veilige prestaties, hoge prestaties en eenvoudig in gebruik.

De veilige werking van het filter wordt gewaarborgd doordat het filter vast in het aquarium is geïnstalleerd. Daardoor blijft het water in je aquarium en voorkomt dus lekkages. Het grote filtervolume en het dual flow-principe zorgen voor een uitstekende mechanische filtratie en maken lange reinigingsintervallen mogelijk.

JUWEL FILTER BIOFLOW 6.0 L 1000 LH

JUWEL Bioflow

JUWEL Bioflow-binnenfilter biedt verschillende maten, afhankelijk van hoe groot het aquarium is:

 • JUWEL Bioflow 3.0 binnenfilter voor aquariums tot 260 l.
 • JUWEL Bioflow 6.0 binnenfilter Voor aquariums tot 350 l.
 • JUWEL Bioflow 8.0 binnenfilter Voor aquariums tot 450 l.

Bioflow-filters hebben een groot volume dat voldoende ruimte biedt voor een uitstekende mechanische, chemische en biologische filtratie. De filters garanderen een lange levensduur en weinig onderhoud van en aan het filter. Door het ontwerp van het filter kun je makkelijk bij de pomp en verwarming en door de speciale manden kun je de filtermaterialen eenvoudig uitnemen en reinigen.

JUWEL Bioflow-filters worden geleverd met zeer efficiënte, stille Eccoflow-circulatiepompen, waarvan het vermogen perfect is afgestemd op deze filtersystemen. Deze filters zijn ook compatibel met JUWEL-verwarmers (niet inbegrepen), die perfect in de circulatie van het water passen en een gelijkmatige warmteverdeling in je aquarium garanderen. Bioflow-filtratiesystemen zijn niet afhankelijk van slangverbindingen die de prestaties verminderen en vaak lekkages veroorzaken. Bioflow-systemen zijn de veiligste manier om je aquariumwater te filteren.

JUWEL Bioflow ONE: meer informatie

Het JUWEL Bioflow ONE binnenfilter is het ideale binnenfilter voor zowel kleine beginnersaquariums als nano-aquariums tot 80 liter. Het werkt volgens het principe “het water blijft in het aquarium!” en biedt de veiligste manier om het water in je aquarium te filteren.

Bioflow ONE werkt zonder lekkende slangaansluitingen, wat ook het pompvermogen vermindert door wrijving. Het grote oppervlak van de fijne filterspons biedt een optimale leefomgeving voor nuttige bacteriën. Het Bioflow ONE systeem is zeer eenvoudig in gebruik en nagenoeg onderhoudsvrij.

detail_juwel_aquarium_bioflow_one_1(15)-l

JUWEL Bioflow ONE

Inbegrepen bij de JUWEL Filter Bioflow One:

 • JUWEL Bioflow ONE-behuizing;
 • JUWEL Eccoflow pomp;
 • Filtermedia: twee blauwe filtersponzen;
 • Verstelbare diffusor;
 • zuignappen.

JUWEL Bioflow SUPER en welk filtermateriaal het gebruikt

JUWEL Bioflow Super is een uitstekend binnenfilter voor aquariums tot 150 liter. Het filtersysteem onderscheidt zich door zijn grote filtervolume. Het biedt ruimte voor een uitstekende mechanische, chemische en biologische filtratie. In tegenstelling tot veel andere filters, vooral buitenfilters, kan Bioflow Super in slechts enkele minuten worden gereinigd.

juwel-filter-bioflow-super-300-l-h

JUWEL Bioflow SUPER

Bioflow Super filters hebben een uniek tweepolig systeem waarmee je de snelheid van verschillende waterstromen aanhoudt. Dit helpt om zeer hoge filterprestaties te garanderen. Voor mechanische en chemische filtratie wordt een relatief snel debiet aan de bovenzijde van het filter gebruikt. Er wordt een langzamere waterstroom gebruikt aan de onderkant van het filter, wat zorgt voor een optimale ontwikkeling van bacteriën die essentieel zijn voor biologische filtratie.

Het filter wordt geleverd met een krachtige Eccoflow-pomp (300 l/h). Bioflow-filters zijn ook compatibel met de JUWEL-verwarming.

 1. Elk Bioflow Super filter wordt geleverd met 4 kwaliteitsfiltercomponenten:
  De synthetische spons die grote vuildeeltjes opvangt en fungeert als mechanisch voorfilter.
 2. JUWEL koolstofsponzen absorberen geuren, troebelheid en giftige ingrediënten in uw aquarium, waardoor het water kristalhelder blijft. De actieve kool in de spons garandeert een gelijkmatige doorgang van het water door het filter.
 3. JUWEL Nitrax-sponzen verlagen het nitraatgehalte in uw aquarium en helpen de algengroei aanzienlijk te verminderen. Nitrax-sponzen zijn een biologisch filter dat speciale micro-organismen bevat die de giftige stofwisseling (ammonium/nitriet) in uw aquarium remmen. Dit verkleint de kans dat vissen doodgaan. Nitrax-sponzen verminderen ook de algengroei door de nitraatopbouw te verminderen, wat ook de vitaliteit van je vissen zal verbeteren.
 4. Fijne sponzen worden voornamelijk gebruikt voor biologische filtratie in de anaërobe zone.

JUWEL Filter, JUWEL filtermaterialen en JUWEL filtermateriaal maten

Als het om JUWEL-filters gaat, zijn er filtermaterialen in vele maten. We hebben deze handige lijst gemaakt, zodat je de juiste maat filtermateriaal voor je interne filter kunt vinden.

 AquariumPrimo 60&70Primo 110Rio 125,180,240
Lido 120,200
Vision 180
Trigon 190
Rio 350
Vision 260
Rio 450
Vision 450
Trigon 350
  Bioflow OneBioflow SUPERBioflow MBioflow LBioflow XL
Filter material numberFilter material name     
7bioPad bioPadbioPad 3bioPad 6bioPad 8
8 (optional)bioBoost bioBoostbioBoostbioBoostbioBoost
9bioCarb bioCarbbioCarb 3bioCarb 6bioCarb 8
10 (optional)Carbax Carbax 3Carbax 3Carbax 6Carbax 8
11Nitrax Nitrax 3Nitrax 3Nitrax 6Nitrax 8
12bioPlus Coarse  bioPlus Coarse 3bioPlus Coarse 3bioPlus Coarse 8
13 (optional)Amorax Amorax 3Amorax 3Amorax 6Amorax 8
Cirax Cirax 3Cirax 3Cirax 6Cirax 8
Phorax Phorax 3Phorax 3Phorax 6Phorax 8
14bioPlus FinebioPlus FinebioPlus 3 FinebioPlus Fine 3BioPlus 6 FinebioPlus 8 Fine

 

Meest gestelde vragen over JUWEL filtermateriaal

Wanneer moet je JUWEL filtermaterialen vervangen?

JUWEL bioPad filtermateriaal vervangen: aanbevolen eenmaal per week JUWEL bioBoost-wissel: aanbevolen om de vier weken JUWEL bioCarb filtermateriaal vervangen: elke 4 tot 6 weken JUWEL Carbax filtermateriaal vervangen: elke 2 maanden JUWEL Cirax aanbevolen verandering: elke 12 maanden JUWEL bioPlus fijn blauw wissel: elke 6 maanden wassen

Welke JUWEL filtersponzen zijn er

Als het op sponzen aankomt, heb je: bioPlus Fine bioPlus Coarse bioCarbo

Wat is de volgorde van JUWEL Bioflow-filtermaterialen?

1. JUWEL bioPad 1.5 JUWEL bioBoost 2. JUWEL biocarb 3. JUWEL Carbax 4. JUWEL Nitrax 5. JUWEL bioPlus 6. JUWEL Cirax 7. JUWEL bioPlus Fine Optioneel JUWEL Amorax JUWEL Phorax

Hoe vaak moet u Cirax vervangen?

U dient uw Cirax filtermateriaal elke 12 maanden te vervangen.

Hoe JUWEL filtermaterialen te vervangen?

Om het filtermateriaal te vervangen, klapt u de bovenkant van het filter open, trekt u de kooi eruit en volgt u de instructies op de afbeelding over wat er moet worden vervangen.