Aquarium vissen, Visziekten

Rode vlekken bij vissen

Rode vlekken bij vissen zijn een teken van hemorragische bloedvergifting. Deze bacteriële infectie staat ook wel bekend als de Rode Pest vanwege de kenmerkende rode vlekken die op de vis zichtbaar zijn. In dit artikel vertellen we je alles dat je hierover moet weten.

Rode vlekken bij vissen: een teken van hemorragische bloedvergiftiging

Algemeen

Hemorragische bloedvergiftiging wordt veroorzaakt door de aeromonas bacterie.Deze tast het weefsel, de bloedvaten en het hart van de vissen aan. Dit resulteert in interne bloedingen, waarna de vis in septische shock kan raken. Daarnaast kan het vocht dat de vissen vasthouden buikwaterzucht veroorzaken. Hemorragische bloedvergiftiging heeft in veel gevallen een fatale afloop.

Symptomen

Afhankelijk van hoe ver de ziekte gevorderd is, kun je hemorragische bloedvergiftiging herkennen aan de volgende symptomen:

  • Opvallende, felrode vegen op de vinnen
  • Vlekkerige, rode verkleuringen op het lichaam
  • Uitpuilende ogen
  • Opgezwollen buik
  • Open zweren
  • Snel ademen of hyperventilatie
  • Happen naar lucht aan de oppervlakken
  • Veranderd zwemgedrag

Oorzaken

Hemorragische bloedvergiftiging kan veroorzaakt worden door verschillende organismen of een piek in het ammonianiveau. Dit wordt in de meeste gevallen getriggerd door vervuild aquariumwater, als gevolg van te veel rottende organismen of overbevolking (te veel vissen in het aquarium). Vaak gaat dit ook gepaard met hoge nitraatwaarden. Als de vissen al een slecht immuunsysteem hadden, dan zijn ze nog vatbaarder voor de ziekte.

Behandeling

Er is vooralsnog geen medicijn dat deze ziekte kan genezen. Het is een ziekte waarbij snel ingrijpen de enige kans is om je vissen te redden. Indien (nog) niet alle vissen symptomen vertonen, moeten de zieke vissen geïsoleerd worden in een apart aquarium. Daarnaast moet je antibiotica toevoegen aan het visvoer. Trichosal 100 ml tegen visziekten is een goede optie. Of het aanslaat, is een kwestie van afwachten. Zorg ook dat je eventuele rottende organismen uit het water haalt. Test de waterwaarden en probeer pieken in nitraat en ammonia omlaag te brengen.

trichosal tegen rode vlekken bij vissen

Trichosal

Tip: Zorg ervoor dat je vissen niet te veel eten krijgen tijdens de behandeling. Als ze een beetje honger hebben, zullen ze namelijk meer van de medicijnen binnenkrijgen voordat deze kunnen oplossen.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het op rode vlekken bij vissen aankomt. Om hemorragische bloedvergiftiging te voorkomen is het ten eerste belangrijk om je aquarium goed schoon te houden. Dat betekent regelmatig het water verversen en rottende bladeren en andere organismen zo snel mogelijk uit de bak halen. Daarnaast kun je HS Aqua Fish Guard geven om het immuunsysteem van je vissen te versterken.