Aquarium onderhoud, Aquarium water testen, Aquarium waterwaarden

Aquarium ijzer test kopen? Lees dit eerst!

tetra-fe-test-ijzer-10-ml

Alle levende wezens hebben een vorm van voedsel nodig om te leven. We consumeren dagelijks allerlei kleine voedingsstoffen zoals vitamines. Met ons voedsel krijgen we die in hele kleine hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor planten. Het primaire voedsel van een plant zijn macronutriënten (stikstof, fosfor en kalium). Deze vormen het grootste deel van het dagelijkse “dieet” van de planten. Anderzijds hebben planten ook micronutriënten nodig (ijzer, zink, chloor). Twijfel je of planten goed groeien? Doe dan af en toe een aquarium ijzer test, om er zeker van te zijn dat je planten voldoende voeding krijgen.

Laat je planten hard groeien met de juiste plantenvoeding zoals Flora Carbo. Als planten goed groeien, dan scheelt dat vaak veel problemen zoals algen overlast.

IJzer, een kern van plantaardige micronutriëntentetra-fe-test-ijzer-10-ml

Van deze micronutriënten is ijzer (Fe) misschien wel de belangrijkste. Het helpt planten met zijn stofwisselingsprocessen. Metabolische processen van planten zijn:

 • DNA-synthese
 • Ademhaling
 • Fotosynthese

Al deze processen zijn belangrijk voor het leven van een plant. Zorg ervoor dat u controleert of uw ijzerniveaus optimaal zijn voor aquariumplanten. Doe af en toe een Fe-test om er zeker van te zijn dat je planten genoeg ijzer hebben, maar dat je aquariumvissen niet gaan surfen op teveel aan ijzer.

Doe een aquarium ijzer test om problemen te voorkomen

Met overtollig ijzer komen grote gezondheidsproblemen. Hoewel ijzer zelf niet giftig is voor vissen, is te veel ervan dat wel. Vissen kunnen namelijk geen ijzer verwerken. Dit betekent dat ijzer zich in de vissen verzamelt en bij te hoge concentraties, kunnen ze er zelfs aan sterven. Hoewel het grootste probleem eigenlijk een tekort aan ijzer is, waardoor planten niet goed groeien maar algen helaas wel kunnen exploderen.

Wanneer algen groeien wordt het spaarzame voedsel door hen geconsumeerd en blokkeren ze lichtbronnen voor planten. Dit kan de hoeveelheid zuurstof die planten produceren uit fotosynthese verminderen. Zo kom je in een visuele cirkel van ellende en problemen terecht.

hs-aqua-ferrocell-350-ml

Aanbevolen waterwaarden voor ijzer

Zoals bij alle waterwaarden heeft ijzer een aanbevolen niveau. De hoeveelheid wordt gemeten in milligram per liter (mg/l) en kan verschillen op basis van het type water dat je hebt:

 • Zoetwateraquaria: 0,05 mg/l tot 0,2 mg/l voor
  • Plantenaquaria: 0,1 mg/l tot 0,5 mgl/l
 • Zoutwateraquaria: 0.1
  • Rif aquaria: 0,006 mg/l– 0,012 mg/l

Als je planten wat extra ijzer nodig hebben, kun je HS Aqua FerroCell gebruiken om ze de ijzerboost te geven die ze nodig hebben.

Ijzer test kopen voor het gebruik in een aquarium?

Zoals alle waterwaarden, kunt u een aquarium ijzer test doen bij aquariumonderhoud. Dit is de handigste manier. Als je denkt dat je planten aan ijzertekort lijden, doe dan zo snel mogelijk een test! Symptomen van ijzertekort zijn:

 • Witte verkleuring van bladeren
 • Zwarte vlekken op planten
 • Gaten in planten.

Met al het bovenstaande in gedachten, verwaarloos het ijzerniveau van uw aquarium niet.