Aquarium onderhoud, Aquarium waterwaarden

Aquarium gh waarde aanpassen, wat betekent dat?

kunststof aquariumplanten

Elk aquarium heeft voedingsstoffen nodig voor plantengroei, bijvoorbeeld calcium en magnesium. De concentratie van deze voedingsstoffen en mineralen bepaalt de hardheid van het water. Deze waarde wordt de totale hardheid (gH aquarium waarde) genoemd. Een belangrijke waarde die per soort vis kan afhangen. Vissen hebben daarin hun eigen behoefte.

Een te hoge GH waarde kan met Osmose water worden verlaagd. Met GH-Plus kunt u deze waarde naar boven krijgen.

Wat is totale hardheid?

Totale hardheid (gH) is een maat voor het gehalte aan mineralen in uw aquariumwater. Deze mineralen omvatten calcium, zink en magnesium. Deze zijn belangrijk voor planten. Wees echter voorzichtig. Verschillende soorten vissen houden van verschillende soorten waterhardheid. Hardheid van het aquarium wordt vaak uitgedrukt in Duitse hardheid graden (°dH).

Hier kunt u de speciale GH watertest kopen.

Wat is de beste GH-waarde?

Water test aquarium aquarium gh waarde

Een van de vele manieren om uw totale hardheid te testen

Wanneer u een totale hardheidstest doet, krijgt u een bepaalde waarde terug. Het bereik van hardheid loopt van 0 °dH (zeer zacht) tot 30 °dH (zeer hard). Over het algemeen wil je de gH waarde tussen de 4 °dH en 10 °dH houden. De beste GH-waarde voor vijvers is tussen 8° en 12° dH. Hoewel dit vooral voor planten van belang is, treft het ook vissen. Als de gH niet goed genoeg is voor de bewoners, kunnen ze daar een zwakke weerstand door krijgen, met alle gevolgen van dien.

Voor cichliden uit het Malawi meer is de ideale GH waarde tussen de 6 en 10 °dGH. Voor vissen uit het Tanganyikameer is dat tussen de 8 en 12 °dGH.

Welk type waterhardheid heeft u nodig?

Verschillende soorten vissen houden van verschillende soorten waterwaarden. Meestal gaat het gelukkig goed met normaal of hard water. Vissen kunnen zich gemakkelijker aanpassen aan hard water dan aan zacht water. Controleer welke waterhardheid uw vissen lekker vinden! Er zijn tropische vissen die van zacht water houden, maar normaal gesproken gaat het met een normale tot hoge aquarium gh waarde meestal goed.

Kijk af en toe naar gh aquarium waarde

Hoewel u uw aquarium gh waarde niet als een havik hoeft te bekijken, moet u deze toch van tijd tot tijd controleren. Bijvoorbeeld als je nieuwe vissen wilt kweken of als je verse kuit hebt. Wanneer u water ververst, test dan de totale hardheid ervan. Afhankelijk van de bron kunt u harder of zachter water hebben dan uw huidige aquarium. Onthoud dat het gemakkelijker is om te voorkomen dan om te repareren.