Aquarium onderhoud, Aquarium water testen

Zuurstoftest: waarom is het belangrijk en welke moet je kopen?

tetra-o2-test-zuurstof-voor-30-tests

Er zijn veel belangrijke dingen die je aquariumvissen nodig hebben om te leven, zoals voedsel en zuurstof. Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.

Zuurstoftekort in je aquarium? Gebruik dan Oxyletten tabletten voor directe toevoeging van zuurstof. Of gebruik een luchtpomp voor structurele toevoeging van zuurstof (O2).

Aquarium zuurstoftest kopen?

Wil je een zuurstof test kopen? Eén van de meest voorkomende zuurstoftest is de druppeltest van Tetra. Deze testen worden geleverd met enkele druppelflessen waarmee je de zuurstofwaarden kunt meten. Je gebruikt de hoeveelheid aquariumwater dat is aangegeven in de instructies, doet dit in een klein bakje en voegt de oplossing toe zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Nadat je de test hebt voltooid, vergelijk je deze met de kleurentabel die bij de zuurstoftest is geleverd. En voilà: daar is je antwoord!

Waarom is een zuurstoftest belangrijk?Co2 in water

Zuurstof is meer dan belangrijk voor je aquarium. Het is niet alleen belangrijk voor je vissen om te kunnen leven, maar het is ook nodig voor de basiscyclus van je aquarium. De processen waarbij zuurstof wordt gebruikt zijn bijvoorbeeld de afbraak van afval,  dode stoffen, voedsel en de productie van nitriet.

Bij het gebruik van een anti-algenmiddel sterven algen in grote hoeveelheden af. Dit kost zoveel zuurstof dat je vissen te weinig zuurstof krijgen. Gebruik daarom altijd een luchtpomp bij grote veranderingen in je aquarium.

Het is erg belangrijk om het zuurstofgehalte binnen een bepaald bereik te houden. Dit bereik wordt verzadiging genoemd en rond de 70% verzadiging en hoger wordt aanbevolen. Dit zie je bij een zuurstoftest ook terug.

Een zuurstoftest is de enige betrouwbare manier om te controleren op zuurstofgebrek

Wanneer het zuurstofgehalte begint te dalen, merk je dat zelf niet. In een zuurstofarme omgeving zullen de vissen zich vreemd gaan gedragen. Soms gaan de vissen naar de oppervlakte om naar lucht te happen. Ook kunnen vissen minder actief zijn en eten ze minder. Hoewel deze tekenen op meerdere dingen kunnen wijzen, moet je een snelle aquarium O2-test doen als je denkt dat het een gebrek aan zuurstof is. Mocht dit toch niet het geval zijn en je ziet wel de symptomen, overweeg dan een veel-in-een-test. Deze test laat de verschillende waarden van je aquariumwater in één keer zien.

Er zijn veel oorzaken voor een laag zuurstofgehalte, maar de meest voorkomende zijn planten die ’s nachts zuurstof gebruiken, overbevolking en te veel afval.

Een O2-test gebruiken bij noodgevallentetra-o2-test-zuurstof-voor-30-tests

Gebruik in geval van nood een luchtpomp om een ​​deel van de zuurstof aan te vullen die de vissen en planten nodig hebben. Je kunt ook luchtstenen gebruiken. Verschoon voor de zekerheid het bestaande filtermateriaal of vervang de filter naar een hogere capaciteit. Reinig het aquarium en de filters om overtollig afval uit het aquarium te verwijderen. Nadat het aquarium schoon is, kun je het beste weer gaan testen om te kijken of het zuurstoftekort is verholpen.