Algen bestrijden, Aquarium onderhoud

Aquarium fosfaattest: de nieuwe beste vriend van je planten!

hs-aqua-testset-2-gh-kh-no3-po4

Fosfaat (PO4) is een bijproduct van natuurlijke stoffen in je aquarium. Het kan afkomstig zijn van dode planten en algen, visafval en niet opgegeten voedsel. Je moet af en toe een PO4-test doen om er zeker van te zijn dat het fosfaatgehalte laag is.

hs-aqua-po4-testWaarom zou je een fosfaattest in je aquarium moeten doen?

Fosfaat zelf zal de vissen niet direct schaden. Het levert alleen ook een grote bijdrage aan algenbloei. Wanneer algen gaan bloeien, kunnen ze leiden tot zuurstofgebrek in het aquarium. Als je regelmatig PO4-tests uitvoert, kun je een algenuitbraak voorkomen en hierop tijdig reageren.

Een fosfaattest helpt je erachter te komen wat je volgende stap moet zijn.

Fosfaatniveaus en reductie

hs-aqua-balance-po4-minus-500-ml

Wanneer je PO4 moet verlagen, kun je PO4- van HS Aqua gebruiken.

Het aanbevolen fosfaatgehalte ligt tussen 0,2 en 0,8 ppm. Hoe hoger het fosfaatgehalte, hoe groter de kans dat algen groeien. Voer een aquarium fosfaattest uit met behulp van een fosfaattestkit. Dit kun je het best op de volgende manier aanpakken:

  • Maak je tank en ramen schoon, ruim visafval, niet opgegeten voedsel en dode planten op.
  • Ververs regelmatig je aquariumwater. Let op: het is slechts een tijdelijke oplossing. Water is de container voor fosfaat, niet de bron.
  • Gebruik absorptiefilters.
  • Gebruik fosfaatbinders. PO4-bindmiddelen zijn speciale chemicaliën die fosfaat uit het water verwijderen. Pas op met toevoegen! Soms kunnen chemicaliën water troebel maken.

Als je het fosfaatgehalte moet verhogen, kun je kiezen voor HS Aqua PO4+. Met dit middel kun je het PO4-gehalte van het water verhogen. Het tegenovergestelde hiervan is de HS Aqua PO4-, die het fosfaatgehalte in het water verlaagt.

Fosfaat onderhoudaquarium water test

Het beste is natuurlijk om te hoge fosfaatniveaus te voorkomen. Dit is wat je kunt doen:

Meest gestelde vragen over aquarium fosfaat test

Wat is aquariumfosfaat (PO4)?

Fosfaat is een bijproduct van een natuurlijke cyclus in je aquarium. Het kan afkomstig zijn van niet opgegeten voedsel, visafval en stervende planten en algen.

Is fosfaat giftig?

Fosfaat zelf is niet direct schadelijk voor de vissen. Fosfaat is echter een belangrijke oorzaak van algengroei. Wanneer algen groeien, kunnen ze leiden tot zuurstofgebrek in het aquarium.

Wat is het aanbevolen fosfaatgehalte in een aquarium?

Het aanbevolen fosfaatgehalte ligt tussen 0,2 en 0,8 ppm. Hoe hoger het fosfaatgehalte, hoe groter de kans dat algen gaan groeien.

Hoe verlaag je het fosfaatgehalte?

Fosspaat kan je eenvoudig verlagen: maak je tank en het aquariumglas schoon. Ruim visafval en niet opgegeten voedsel op.

Wat zijn fosfaatbinders?

PO4-binders zijn speciale chemicaliën die fosfaat uit het water verwijderen. Wees echter voorzichtig met toevoegen. Soms kunnen chemicaliën water vervagen.

Hoe verhoog je het fosfaatgehalte?

Als je het fosfaatgehalte moet verhogen, kun je kiezen voor HS Aqua PO4+. Met dit product kun je het PO4-gehalte van je aquariumwater verhogen.

Hoe houd je het fosfaatgehalte op peil?

Er zijn enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om hoge fosfaatniveaus te voorkomen, zoals regelmatige waterverversing en fosfaatbinders.