Aquarium onderhoud, Aquarium tips, Aquarium waterwaarden

NO2 waarde: te veel nitriet kan dodelijk zijn voor je vissen!

HS Aqua NO2 test nitriet

Het gedrag van je vissen kan je veel vertellen over de gezondheid van je aquarium. Zie je dat je vissen snel ademen en ineens dicht bij de bodem hangen? Of schuren ze tegen voorwerpen aan? Zijn de kieuwen rood van kleur? Dan is het zaak om meteen je waterwaarden te controleren. Deze symptomen kunnen namelijk betekenen dat de NO2 (nitriet) waarde van je water te hoog is, en dat kan dodelijke gevolgen hebben voor je aquariumbewoners.


Wat betekent de NO2 waarde?

NO2 is de scheikundige aanduiding voor nitriet. Nitriet is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van uitwerpselen van je vissen. Vissen maken ammoniak aan. De bacteriën in je filter maken daar vervolgens nitriet van. Uiteindelijk wordt dit weer omgezet in het minder schadelijke nitraat, wat door je aquariumplanten wordt opgenomen. In een gezond aquarium verloopt dit proces doorgaans zonder problemen. Het kan echter voorkomen dat zich te veel nitriet in het aquarium ophoopt. Een te hoge NO2 waarde komt vooral voor bij beginnende aquariums. Een verhoging in de nitriet waarde in een later stadium kan wijzen op rottende aquariumbewoners. De NO2 waarde is een waarde die je goed in de gaten moet houden. Een te hoge waarde is namelijk ontzettend slecht voor je aquariumvissen en kan zelfs dodelijk zijn. Daar komen we zo meteen op terug.

Wat zijn de gevolgen van te veel nitriet in het water?

Een gezonde NO2 waarde is lager dan 0,3 mg/l. De maximale hoeveelheid nitriet die er in een aquarium mag aanwezig zijn is 0,5 mg/L. Een te hoge NO2 waarde is ontzettend gevaarlijk voor je aquariumvissen. Is de NO2 waarde te hoog, dan kunnen je vissen stikken doordat het zuurstoftransport in het bloed wordt geblokkeerd. In dat geval spreken we van nitrietvergiftiging. 

Hoe kan ik de NO2 waarde of hoeveelheid nitriet meten?

Waterwaarden meten is belangrijk. Je kunt de NO2 waarde meten op twee manieren:

  • Met een simpele teststrip
  • Met een druppeltest

Teststripjes (zoals deze HS Aqua teststrips) geven een algemene indicatie van je waterwaarden. Heb je het vermoeden dat er iets mis is met de NO2 waarde in je aquarium, dan is het verstandig om een druppeltest aan te schaffen. Druppeltests zijn namelijk betrouwbaarder en nauwkeuriger dan teststrips. Een goede test die specifiek bedoeld is voor het meten van de NO2 waarde is de HS Aqua NO2 test.

HS Aqua NO2 test

HS Aqua NO2 test

Hoe kan ik de NO2 waarde verlagen?

Bij een te hoge NO2 waarde kun je de volgende stappen volgen:

  • Controleer of er geen rottende organismen (vissen, planten, etc.) in het aquarium liggen. Als je deze wel tegenkomt, haal ze dan meteen uit de bak.
  • Voer je vissen niet vaker dan nodig is. Zo maken ze namelijk minder ammoniak aan.
  • Ververs 1/3 van het water.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je nooit het filter schoonmaakt als je te maken hebt met een te hoge NO2 waarde! De bacteriën die in het filter zitten zijn namelijk nodig om het nitriet om te zetten in het minder schadelijke nitraat.

Hoe kan ik een te hoge NO2 waarde voorkomen?

Te hoge NO2 waarden komen voornamelijk voor in pas opgestarte aquaria, waar de balans nog niet optimaal is. De bacteriën in het filter hebben dan nog niet de kans gehad zich te vermenigvuldigen. Als je dan in een keer een hele zooi vissen toevoegt, kunnen de bacteriën onmogelijk al die afvalstoffen afbreken.

Is je aquarium net nieuw? Dan is het aan te raden iedere week je waterwaarden te testen. Ook in de dagen nadat je nieuwe vissen hebt toegevoegd aan het aquarium, is het raadzaam dit goed in de gaten te houden.
Zodra je aquarium wat ouder is, kun je beginnen met het water iedere twee weken te testen.

Voor alle aquaria geldt: haal altijd dode vissen en planten uit het aquarium! Als je ze pas verwijdert wanneer ze al zijn begonnen met rotten loop je het risico dat je al te laat bent.

Haal dode vissen en aquariumplanten altijd zo snel mogelijk uit je aquarium!

 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *