Aquarium onderhoud, Aquarium tips, Aquarium waterwaarden

Algen voorkomen? Hou de NO3 waarde (nitraat) op peil!

no3 waarde

Je aquariumwater heeft vele verschillende waarden die je in de gaten moet houden. Deze waarden kunnen je namelijk veel vertellen over de gezondheid van je aquarium en de bewoners. In dit artikel lees je meer over de NO3 waarde. Wat betekent deze waarde? Hoe kun je waterwaarden meten? En wat zijn de gevolgen als deze waarde niet goed is?


Wat is de NO3 waarde?

NO3 staat voor nitraat. Nitraat is een stadium in het afbreken van stoffen in je aquarium. Alle vissen in je aquarium maken ammoniak aan, wat door de bacteriën in je filter wordt omgezet in nitriet (NO2). Vervolgens wordt nitriet omgezet in nitraat, wat vervolgens wordt opgenomen door je aquariumplanten. Nitraat is ook een voedingsstof voor de planten.

Wat gebeurt er als er te veel of te weinig nitraat in het aquariumwater zit?

Bij een te laag nitraatgehalte stoppen je aquariumplanten met groeien. En als dat gebeurt krijg je zonder twijfel algen in je aquarium. Daarom is het belangrijk waterwaarden zoals deze goed te meten. Een gezonde NO3 waarde is maximaal 20mg/liter. Te veel nitraat kan giftig zijn voor je vissen en andere aquariumbewoners – maar alleen in extreme hoeveelheden. De kans dat de nitraatwaarde zo hard stijgt dat het giftig wordt, is normaal gesproken relatief klein. Maar het risico is wel groot in aquaria met heel veel vissen – deze maken namelijk meer ammoniak aan, waardoor er ook meer nitriet en daarna meer nitraat vrijkomt. 

Hoe kan ik de NO3 waarde meten?

Je kunt het nitraatgehalte op verschillende manieren meten. Bij standaard controles volstaat het om een teststrip te gebruiken. Een voorbeeld van teststrips die hier zeer geschikt voor zijn, zijn HS aqua teststrips 6-1. Dit zijn teststrips die zes waterwaarden (waaronder NO3) meten met een enkele test.
Voor een meer nauwkeurige test (bijvoorbeeld omdat je problemen met het nitraatgehalte vermoed), kun je beter een specifieke test gebruiken zoals de HS Aqua NO3 Test.

NO3 waarde meten met een specifieke test

De NO3 test van HS Aqua

Hoe kan ik de NO3 waarde verlagen of verhogen?

NO3 waarde verlagen: Is het nitraatgehalte van je aquariumwater te hoog, dan is het slim om een deel van je water te verversen en Balance NO3 verlager toe te voegen. Doe dit altijd geleidelijk! Ook is het een goed idee om je vissen wat minder te voeren. Hierdoor maken ze namelijk minder ammoniak aan, waardoor er minder nitriet wordt aangemaakt en er in het volgende stadium van de cyclus dus ook minder nitraat wordt aangemaakt.

NO3 waarde verhogen: Bij een te laag nitrietgehalte kun je HS Aqua Balance NO3 Plus toevoegen aan je aquariumwater.

no3 waarde

 

Related Posts

Reacties zijn gesloten.