Aquarium onderhoud, Aquarium waterwaarden

PO4 (fosfaat) en NO3 (nitraat): een delicate balans

po4 waarde verhogen

Een gezond aquarium betekent niet alleen gezonde vissen, maar ook mooie, gezonde aquariumplanten. Die planten hebben, behalve licht, ook behoefte aan een aantal voedingsstoffen. Eén van die voedingsstoffen is PO4, oftewel fosfaat.


Wat is PO4?

PO4, oftewel fosfaat, is een hele belangrijke voedingsstof voor aquariumplanten. Fosfaat zorgt dat planten CO2 kunnen omzetten in suikers. Dit hebben ze nodig voor fotosynthese (om goed te kunnen groeien dus). Een goed fosfaatgehalte versterkt tevens de kleur van de bladeren. Over het algemeen is een fosfaatgehalte van 0,5mg/l een goede richtlijn.

Klopt het dat te veel fosfaat algen kan veroorzaken?

Veel mensen denken dat (te veel) fosfaat algen veroorzaakt. Dit is echter te kort door de bocht. Het gaat in de eerste plaats om de balans tussen de PO4 waarde en de NO3 waarde, oftewel nitraat. Op zichzelf staand zorgt een wat hogere fosfaat waarde niet voor algen en is het ook niet slecht voor je aquariumvissen (tenzij het gaat om enorme hoeveelheden). Pas als de balans tussen de twee waarden verstoord is, en er ook nog NH4 (ammonium) in het water aanwezig is, kunnen er algen ontstaan.

Hoe kan ik de PO4 waarde meten?

Waterwaarden meet je met een aquarium watertest. Een goede manier om te meten hoeveel fosfaat er in je aquariumwater zit, is met behulp van de HS Aqua PO4 test. Dit is een betrouwbare en nauwkeurige test voor het meten van het fosfaatgehalte.

PO4 waarde meten

De PO4 test van HS Aqua

Een andere goede optie is de HS Aqua testset 2 GH/KH/NO3/PO4. Met deze set test je meerdere waarden tegelijk, waaronder ook de het fosfaat- en nitraatgehalte. Aangezien deze twee waarden samenhangen, kan het slim zijn deze samen te testen.

 

Tip: Belangrijk bij het meten van het fosfaatgehalte is dat je dit regelmatig doet. Fosfaat heeft namelijk de neiging een verbinding aan te gaan met andere mineralen in het water. Hierdoor kan er soms meer fosfaat in het water aanwezig zijn dan de test aangeeft. Geef de gebonden fosfaten de tijd om opnieuw vrij te komen en meet dan de PO4 waarde opnieuw.

Hoe kan ik het fosfaat gehalte verhogen of verlagen?

Voor het verhogen van het fosfaatgehalte kun je gebruik maken van HS Aqua Balance PO4 Plus.

Wil je het fosfaatgehalte juist verlagen, dan is HS Aqua Balance PO4 Minus een aanrader.

Wat ook helpt voor het verlagen van het fosfaatgehalte is een deel van het aquariumwater verversen en minder voeding toevoegen voor je aquariumvissen.

Conclusie

Test regelmatig je waterwaarden. Zorg dat de PO4 waarde rond de 0,5mg/l ligt en dat NO3 waarde hierop is afgestemd. Op die manier blijven je aquariumplanten mooi en gezond en krijgen algen geen kans.

Meest gestelde vragen over PO4

Wat is aquariumfosfaat?

Fosfaat is een zeer belangrijke voedingsstof voor aquariumplanten. Fosfaat zorgt ervoor dat planten CO2 kunnen omzetten in suikers.

Hoe kan ik het aquariumfosfaat verhogen?

Om de PO4 van een aquarium te verhogen kun je chemische middelen gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld HS Aqua Balance PO4 Plus gebruiken om het PO4-niveau te verhogen.

Hoe kan ik het aquariumfosfaat verlagen?

Te hoge waterwaarden zijn net zo slecht als te lage waterwaarden. Je kunt chemische middelen gebruiken om de PO4-waarde te verlagen. Hiervoor raden wij HS Aqua Balance PO4 Minus aan.

Hoe test ik het fosfaatniveau in mijn aquarium?

Je kunt PO4 testen zoals elke andere waterwaarde met een eenvoudige watertest. Dit is de enige manier om het fosfaatgehalte te achterhalen.

Wat is het beste fosfaatgehalte?

Net als veel andere waterwaarden heeft fosfaat een aanbevolen waarde. Zorg er in dit geval voor dat de PO4-waarde rond de 0,5 mg/l ligt. Zo blijven je aquariumplanten mooi en gezond.

Veroorzaakt te veel fosfaat algengroei?

Veel mensen denken dat PO4 de belangrijkste oorzaak van algen is. Evenwicht tussen de PO4-waarde en de NO3-waarde is cruciaal om algengroei te voorkomen.

Related Posts