Aquarium tips, Aquarium vissen

Wat is het beste voer voor goudvissen?

Goudvissen worden vaak beschouwd als een van de makkelijkste vissensoorten. Aan de ene kant is dat waar. Aan de andere kant worden er heel veel fouten gemaakt, waardoor veel goudvissen vroegtijdig sterven. Die fouten hebben voornamelijk te maken met voeding. Hoe veel en hoe vaak moet je goudvissen voeren? En wat is het beste voer voor goudvissen?

Hoe vaak moet ik goudvissen voeren?

Er gaan waarschijnlijk meer goudvissen dood doordat ze te veel voer krijgen, dan doordat hun eigenaar vergeet ze te voeren. Overvoeren is een veelvoorkomend probleem. Beginners zijn zich er vaak niet van bewust dat goudvissen zichzelf dood kunnen eten. Het is dus van belang om te zorgen dat je vooral niet te veel voer geeft. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal eenvoudige richtlijnen op een rijtje gezet:

  • Voer je goudvissen niet vaker dan één keer per dag.
  • Als je voert, blijf er (in elk geval in de beginperiode) dan bij om de tijd in de gaten te houden. Is er na twee minuten nog voer over? Dan heb je teveel gegeven. Laat je niet misleiden doordat die ene goudvis na twee minuten nog aan het schrokken is alsof hij een maand niet heeft gegeten.
  • Als je per ongeluk te veel voer hebt gegeven of je goudvissen eten niet al het voer op, haal dan het niet-opgegeten voer met een schepnetje uit het water. Voedselresten kunnen namelijk ook algen en andere problemen veroorzaken.

Wat is het beste voer voor goudvissen?

De meningen over het beste voer voor goudvissen verschillen nogal. Hieronder bespreken we de verschillende soorten goudvis voer die je kunt geven:

Vlokvoer

Vlokvoer is makkelijk en goed te doseren. Je kiest dan vanzelfsprekend speciaal vlokvoer voor goudvissen. Daar heb je ook weer allerlei variaties op. Zo heeft Tetra naast ‘gewoon’ visvoer voor goudvissen bijvoorbeeld ook goudvisvoer voor extra energie en goudvisvoer met kleurversterker. Je goudvissen zullen het hier prima op doen, maar het is wel aan te raden om vlokvoer als basisvoer te beschouwen. Je kunt een dieet van vlokken het beste aanvullen door één of twee keer per week ook levend voer, diepvriesvoer of verse groenten en fruit te geven.

voer voor goudvissen

Opmerking: Sommige mensen beweren dat vlokvoer slecht is omdat de vlokken vaak op het wateroppervlak blijven drijven en de goudvissen daardoor te veel lucht binnenkrijgen. Of dit waar is durven we niet te zeggen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, doe het vlokvoer dan eerst in een bakje en laat het onder water pas los.

Levend voer

Als aanvulling op vlokvoer kun je levend voer geven. Je goudvissen zullen hier heel blij van worden! Bovendien bevat levend voer alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond en energiek te blijven en een mooie kleur te behouden. Levend voer is gewoon bij je aquariumspeciaalzaak te koop. Denk bijvoorbeeld aan artemia, wormen, muggenlarven en maden. Maar je zou ook gewoon kleine vliegjes, muggen en spinnetjes die je in huis vangt in het aquarium kunnen gooien. En heb je wel eens gedacht aan zelf visvoer kweken?

Diepvries voer

Als je liever geen levend voer geeft maar je goudvissen wel wat extra’s wilt geven om te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven, dan kun je levend voer ook ingevroren kopen. Denk bijvoorbeeld aan tubifex. Het is dan vanzelfsprekend niet meer levend, maar bevat nog wel alle benodigde voedingsstoffen.

Verse groenten en fruit

Veel mensen weten het niet, maar het is heel goed om je goudvissen regelmatig wat verse groenten en fruit te geven! Dit werkt preventief tegen verstoppingen en ziektes en houdt je goudvissen in topconditie. De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen. Zowel fruit als groenten dienen altijd in kleine stukjes gesneden te worden. En let ook hierbij op dat je nooit teveel geeft. Laat je vissen twee minuten knabbelen. Daarna haal je wat er over is met een schepnetje uit het water.

Bekijk ons complete assortiment goudvis voer!

 

Related Posts

Reacties zijn gesloten.