Aquariumdecoratie

Wanneer zijn kunststof aquariumplanten handig?

kunststof aquariumplanten

Aquariumplanten hebben veel voordelen; ze absorberen CO2, zorgen voor voldoende zuurstof in het water en bieden schuilplaatsen voor je aquariumbewoners. Maar echte planten kunnen ook nadelen hebben. Soms kan het dan ook goed zijn om een deel van je aquariumplanten te vervangen door kunststof aquariumplanten. In dit artikel vertellen we je alles dat je hierover moet weten.

Wanneer kunststof aquariumplanten bestellen?

Er zijn verschillende situaties waarin het vervangen van (een deel van) je levende planten door kunststof aquariumplanten raadzaam kan zijn:

#1. Wanneer je vissen ’s nachts te weinig zuurstof krijgen

Levende aquariumplanten ademen en groeien. Overdag absorberen ze CO2 en geven ze O2 af, wat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor je aquariumbewoners. ’s Nachts draait dit proces om. In aquaria met heel veel planten kan het CO2 niveau ’s nachts aanzienlijk stijgen, terwijl het zuurstofniveau daalt. Als je ’s nachts even de aquariumverlichting aandoet en ziet dat je vissen ineens aan de oppervlakte hangen en naar lucht happen, is dat een teken dat er ’s nachts te weinig zuurstof in het water zit. Door een deel van je levende planten te vervangen door kunststof aquariumplanten, kun je deze waterwaarden stabiliseren.

#2. Wanneer er te veel schadelijke stoffen in het water komen door rottende bladeren

Levende aquariumplanten bevatten bacteriën die bijdrage aan de afbraak van afvalstoffen. Een goed onderhouden beplant aquarium heeft over het algemeen weinig chemische filtratie nodig. Maar er zit ook een keerzijde aan. Als planten afsterven en de dode bladeren niet meteen worden verwijderd (bijvoorbeeld omdat je een paar dagen weg bent), komen er juist meer afvalstoffen in het water terecht. Die kunnen juist weer schadelijk zijn voor de vissen. Kunststof decoratieplanten leven niet en kunnen dus ook niet afsterven. Op die manier elimineer je het risico op een piek in schadelijke afvalstoffen als gevolg van rottende bladeren.kunststof aquariumplanten

#3. Wanneer je veel aangevreten planten hebt

Als je schildpadden of plantenetende vissen zoals goudvissen of herbivore cichliden in je aquarium houdt, kunnen levende planten dienen als een aanvullende voedselbron. Ook dit heeft een keerzijde; een aquarium vol aangevreten planten is vanuit esthetisch oogpunt natuurlijk niet aantrekkelijk! Plaats je een aantal kunststof decoratieplanten in de bak, dan hoef je niet bang te zijn dat je vissen hiervan zullen eten. Op die manier kun je toch een mooi en groen aquarium behouden.

#4. Wanneer je de lichtduur moet beperken

In sommige gevallen moet je (tijdelijk) de lichtduur voor je aquarium beperken, bijvoorbeeld om de groei van algen tegen te gaan. Levende planten hebben voldoende licht nodig; als ze dat niet krijgen, sterven ze af. Kunststof planten daarentegen, hebben geen licht nodig. Dus zelfs als je de verlichting maar enkele uren per dag aan kunt laten, zorgen je kunstplanten dat je toch een groen aquarium kunt behouden.

Kunststof aquariumplanten kopen

Levende planten zijn absoluut noodzakelijk voor een gezond en gebalanceerd aquarium. Maar afhankelijk van wat voor problemen je ervaart met je bak en welke aquariumbewoners je houdt, kan het zeker de moeite waard zijn om een deel van de levende planten uit de bak te halen en wat kunststof aquariumplanten te bestellen. Zorg voor een weloverwogen combinatie van planten en vissen, dan weet je zeker dat het goed zit.

Meest gestelde vragen over kunststof aquariumplanten

Heeft je aquarium planten nodig?

Aquariumplanten hebben veel voordelen; ze nemen CO2 op, zorgen voor voldoende zuurstof in het water en bieden schuilplaatsen voor je aquariumbewoners. Op basis hiervan zeggen wij dat aquarium planten absoluut nodig heeft.

Waar moet je op letten bij het gebruik van aquariumplanten?

Zoals alle dingen hebben planten voor- en nadelen. Soms kan het goed zijn om een deel van je aquariumplanten te vervangen door plastic aquariumplanten.

Wanneer moet je plastic aquariumplanten kopen?

Het kan verstandig zijn om plastic aquariumplanten te kopen als je vissen 's nachts niet genoeg zuurstof krijgen, als er te veel schadelijke stoffen in het water komen door rottende bladeren en als je vissen veel planten eten.

Moet je plastic aquariumplanten kopen?

Het kan zeker de moeite waard zijn om een deel van de levende planten uit het aquarium te halen en wat plastic aquariumplanten te bestellen, afhankelijk van wat voor soort problemen je ervaart met je aquarium en welke aquariumbewoners je hebt.

Zijn plastic aquariumplanten beter dan normale aquariumplanten?

Het nut van plastic planten hangt af van wat je in je aquarium wil bereiken. In aquariums met veel planten kan het CO2-gehalte 's nachts flink stijgen, terwijl het zuurstofgehalte daalt. In dit geval zijn plastic aquariumplanten beter.

Related Posts