Aquarium beginners

Ik heb slakken in het aquarium, hoe vang ik ze?

slakken in het aquarium

Ze kunnen in elk aquarium voorkomen: slakken. Sommige slakkensoorten zijn geen probleem. Ze creëren geen overlast en planten zich langzaam voort. Maar andere slakkensoorten, zoals poelslakken bijvoorbeeld, kunnen ernstige consequenties met zich meebrengen. In sommige gevallen kan één exemplaar het begin zijn van een explosie van slakken, met alle gevolgen van dien. En als je die in je aquarium aantreft, hoe kom je er dan weer vanaf?

Wat moet je niet doen bij ongewenste slakken in het aquarium?

Er zijn aquariumbezitters en zelfs dierenwinkels die aanraden om slakkenetende vissen in je aquarium te plaatsen. Vissoorten zoals kogelvissen, clownbotia en botia almorhaestaan er inderdaad om bekend dat ze binnen korte tijd kunnen afrekenen met slakken. Toch is het geen goed idee om zulke slakkeneters zomaar in je bak te gooien! Waarom? Nou, neem nu bijvoorbeeld kogelvissen. Toegegeven, ze zullen je slakken opeten. Maar als je slakken eenmaal op zijn, zullen ze zonder pardon overgaan je andere aquariumbewoners. Kogelvissen zijn bijzonder agressieve, solitaire dieren, dus als je andere vissen je lief zijn zet je er beter geen kogelvis bij. Ook botia’s kun je beter niet zomaar in je aquarium doen. Clownbotia’s kunnen met gemak 30 centimeter groot worden en zijn voor de meeste aquaria dus geen optie. Botia almorhae wordt minder groot, maar heeft zeer specifieke eisen met betrekking tot waterwaarden en gaat daarbij niet goed samen met actieve en drukke vissen.

Kortom: slakkenetende vissen aanschaffen om van slakken af te komen is 9 van de 10 keer geen goed idee.

Wat kun je dan wel doen bij ongewenste slakken?

#1. Zorg dat de slakken niets te eten hebben

Het beste dat je kunt doen om slakken te bestrijden is door simpelweg te zorgen dat ze niets meer te eten hebben. Want als er geen eten is, zullen ze zich ook niet voortplanten. Dat betekent dat je minder moet voeren en vaker moet schoonmaken. Geef je vissen niet meer voer dan ze in één keer kunnen opeten. Verwijder eventuele voedselresten en resten van dode vissen en ander organisch materiaal zo snel mogelijk uit de bak. Ook algen voorkomen is belangrijk als je de slakkenpopulatie onder controle wilt houden; algen zijn namelijk ook een lekker hapje voor slakken!

#2. Plaats een slakkenetende slak in je bak

Waar we het absoluut afraden om slakkenetende vissen aan te schaffen, is het wél een goed idee om een slakkenetende slak te nemen. De slakkenetende slak (anatome helena of clea helena) is een kannibaal die andere slakken opeet en je dus goed kan helpen bij het bestrijden van een (beginnende) slakkenplaag. Bovendien vormt hij geen enkele bedreiging voor je aquariumbewoners – behalve voor decoratieve slakken en dwerggarnalen!

#3. Schaf een slakkenval aan

Een andere manier om van de slakken in je aquarium af te komen is door ze simpelweg te vangen met een slakkenval. HS Aqua Snail Capture is bijvoorbeeld een goede en diervriendelijke slakkenval. Het werkt heel eenvoudig: Je plaatst de slakkenval ’s avonds in het aquarium, met wat granulaat als lokvoer. De volgende ochtend, zodra de aquariumverlichting weer aangaat, kun je kijken wat de vangst is. Heb je slakken gevangen, dan kun je deze het beste meteen verwijderen. Afhankelijk van de ernst van je slakkenprobleem moet je dit meerdere dagen verhalen. 

#4. Voeg eSHa GASTROPEX toe

Mocht je nu te maken hebben met een bijzonder hardnekkige slakkenplaag, dan is de verleiding vaak groot om drastische maatregelen te nemen en een slakken-bestrijdingsmiddel te kopen. Wees echter wel selectief als je bestrijdingsmiddelen toevoegt! Sommige bestrijdingsmiddelen doen meer kwaad dan goed! Een veilig bestrijdingsmiddel is eSHa GASTROPEX tegen slakken. Dit product bestrijdt effectief de slakken in je aquarium, zonder schade toe te brengen aan je vissen en planten. Het is zo veilig dat het ook preventief gebruikt kan worden. Een bijkomend voordeel van dit middel is dat het ook helpt om het water helderder te krijgen.

esta GASTROPEX tegen slakken

Meest gestelde vragen over slakken in het aquarium

Hoe ga ik om met ongewenste slakken?

Er zijn veel manieren om met aquariumslakken om te gaan. Er zijn aquariumbezitters en zelfs dierenwinkels die aanbevelen om slakkenetende vissen in je aquarium te doen. Wij raden de aankoop van slakkenetende vis absoluut af.

Zijn slakken gevaarlijk voor het aquarium?

Het slakkengevaar hangt af van de soort. Sommige slakkensoorten vormen geen probleem, maar ook andere slakkensoorten (zoals poolslakken) kunnen ernstige gevolgen hebben.

Waarom zou je slakkenetende vissen vermijden?

Hoewel slakkenetende vissen in eerste instantie een goed idee lijkt, moet je ZEER VOORZICHTIG zijn. Als je eenmaal geen slakken meer hebt, zullen ze zonder pardon overgaan op je andere aquariumbewoners.

Hoe verwijder ik slakken uit mijn aquarium?

#1. Zorg ervoor dat de slakken niets te eten hebben. #2. Plaats een slakkenetende slak in je aquarium. #3. Koop een slakkenval. #4. Voeg eSHa GASTROPEX toe.

Hoe gebruik je slakkenvallen?

Aquariumslakkenvallen zijn een eenvoudige manier om slakken te vangen. De slakkenval plaats je 's avonds in het aquarium met wat granulaat als aas. De volgende ochtend - zodra de aquariumverlichting weer aangaat - kun je kijken of je iets gevangen hebt.