Aquarium vissen, Visziekten

Huidproblemen bij vissen

Huidproblemen bij vissen

Aquariumvissen kunnen vatbaar zijn voor diverse huidproblemen. Door je in te lezen in de symptomen van deze aandoeningen, kun je tijdig ingrijpen en je vissen op de juiste manier behandelen. Hieronder belichten we een aantal van de meest voorkomende huidproblemen bij vissen.

5 huidproblemen bij vissen

#1. Inwendige schimmelinfectie bij aquariumvissen

Ichtyosporidium is een interne schimmelinfectie die meestal pas in een laat stadium herkend wordt. Besmette vissen krijgen dan zweren, rode plekken en cystes op de huid. Daarnaast worden ze vaak lusteloos en sloom en krijgen ze evenwichtsproblemen.

Wat kun je doen bij ichthyosporidium?

De ziekte is besmettelijk voor andere vissen in het aquarium, dus wanneer je symptomen van ichtyosporidium waarneemt is het belangrijk om de besmette vissen onmiddellijk te isoleren en Trichosal toe te dienen. Wanneer de huid al flink is aangetast, is behandeling in veel gevallen helaas niet effectief.

#2. Uitwendige schimmelinfectie bij vissen

Uitwendige schimmelinfecties bij aquariumvissen worden veroorzaakt door schimmels zoals Saprolegnia en Achyla. Veel schimmels zijn altijd in meer of mindere mate in het water aanwezig, maar leveren geen problemen op tenzij vissen door andere visziekten, verwondingen, stress of een slechte weerstand zijn verzwakt. Zo kunnen kleine verwondingen als gevolg van territoriale conflicten de huid net genoeg beschadigen om de pH-waarde van het slijmvlies te veranderen, waardoor schimmels meer vat krijgen en de kans op een schimmelinfectie toeneemt.

Wat kun je doen bij een uitwendige schimmelinfectie?

Ververs het aquariumwater (niet alles in één keer) en verhoog de temperatuur geleidelijk. Behandel de vissen met een middel tegen schimmelinfecties, zoals Fungicell. Voer extra vitaminen en voeg HS Aqua Fish Guard aan het aquariumwater toe om het immuunsysteem van de vissen te versterken.

HS Aqua Fish Guard

#3. Rode pest of Rode strepen op de vis

Rode pest (hemorragische bloedvergifting) is geen huidaandoening op zich, maar een interne infectie waarvan de symptomen zichtbaar zijn aan de huid. De ziekte kenmerkt zich door het verschijnen van rode strepen op het lichaam, de staart en de vinnen van een vis. In ernstige gevallen ontstaan er rode zweren en kunnen de staart en vinnen gaan rotten en er zelfs afvallen.

Wat kun je doen bij rode pest?

Besmette vissen dienen geïsoleerd te worden. Het aquarium dient grondig te worden schoongemaakt. Ook wordt geadviseerd om antibiotica (bijvoorbeeld Trichosal) aan het water toe te voegen.

Tip: Lees alles over rode vlekken bij vissen.

#4. Witte stip of pluizige witte bolletjes op de vis

Witte stip is een van de meest voorkomende huidproblemen bij vissen die veroorzaakt wordt door de eencellige parasiet Ichthyophthirius multifiliis. Deze parasiet dringt het slijmvlies van de vis binnen en verankert zich daar. Met witte stip besmette vissen zijn te herkennen aan de witte, licht opbollende stipjes. Die stipjes zullen zich, als de ziekte niet behandeld wordt, gaan samenvoegen tot grotere grijze vlekken. Uiteindelijk zal de huid gaan loslaten, met fatale gevolgen.

Wat kun je doen bij witte stip?

Haal de besmette aquariumvissen uit het aquarium en zet ze in een aparte bak. Het is belangrijk dat die quarantaine-bak geen koolstof in het filter heeft, omdat dit de medicatie afbreekt.

Behandel de besmette vissen met HS Aqua Ichtocell. Vervolgens kun je de temperatuur in de bak geleidelijk verhogen en dagelijks een deel van het water verversen.

Tip: Lees alles over witte stip herkennen, behandelen en voorkomen.

#5. Gatenziekte bij vissen

Hoewel gatenziekte bij alle tropische vissen kan voorkomen, zijn cichliden, maanvissen en discusvissen er het meest vatbaar voor. Ook hier betreft het eigenlijk geen huidaandoening maar een parasitaire visziekte die zich uit in het ontstaan van gaten rondom de kop. Zonder behandeling zullen die gaten steeds groter worden en zich over de rest van het lichaam verspreiden.

Wat kun je doen bij gatenziekte?

Ververs het aquariumwater (wederom niet alles in één keer) en test de waterwaarden. Verhoog gedurende één week de watertemperatuur (geleidelijk opvoeren). Behandel de besmette vissen met een middel tegen inwendige infecties, zoals HS Aqua Spirocell.