Aquarium onderhoud, Aquarium water testen, Aquarium waterwaarden

Het voorkomen en behandelen van nitraatpieken

tetra-no3-test-nitraat-voor-45-tests

Elk aquarium heeft een stikstofcyclus. Deze cyclus heeft veel stappen, maar deze blog focust zich op nitraat (NO3). Hoewel nitraat het minder gevaarlijke deel van de cyclus is, kan het toch schade aanrichten. Een nitraattest kan duidelijkheid geven over hoe je aquarium er aan toe is. 

Symptomen van nitraatpieken

hs-aqua-no3-test

Hoewel nitraat niet zo gevaarlijk is als ammoniak en nitriet, kan het wel dodelijk zijn voor vissen. Vaak vertonen vissen onderstaande symptomen als het nitraatniveau afwijkt:

  • Je vissen eten minder;
  • Je vissen zijn niet erg actief;
  • Je vissen ademen sneller;
  • Nitraat kan de voortplanting belemmeren.

Deze symptomen komen ook tot uiting bij andere waterwaarden die niet optimaal zijn. De nitraattest moet uitwijzen of jouw aquarium problemen heeft met nitraat. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd de veel-in-een-test uitproberen. Deze test laat zien welke waterwaarden te hoog of te laag zijn.

Neem contact op met je dierenarts als je denkt dat je vissen ziek zijn. Breng de gezondheid van je vissen niet in gevaar en isoleer de zieke vis van de rest.

aquarium waterteststripsWelke testmogelijkheden zijn er?

Er zijn veel verschillende testmogelijkheden als het gaat om het testen van nitraat. Meestal kiezen mensen voor een aquarium nitraatteststrip of een nitraatdruppeltest.

  • Nitraatteststrip: deze test meet op een gemakkelijke en snelle manier het nitraatniveau.
  • Nitraat druppeltest: met deze test kun je het nitraatniveau achterhalen aan de hand van een druppeltest.

Als je niet weet of nitraat specifiek het probleem is, kun je een veel-in-één druppeltest kiezen waardoor je bijna alle belangrijke waterwaarden in één keer kan controleren.

Laatste redmiddel of een noodoptie

hs-aqua-balance-no3-minus-250-ml

Middel voor nitraatreductie

Heb je het idee dat je het nitraatniveau niet onder controle krijgt? Dan kun je kiezen voor een chemisch middel. Als je het nitraatniveau wil verhogen, dan raden we NO3-plus aan. Als je het nitraatniveau juist wil verlagen, dan kun je het best NO3-minus gebruiken. Lees nauwkeurig de instructies om verdere problemen te voorkomen

Hoe voorkom je nitraatpieken?

Om nitraatpieken te voorkomen zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen:

  • Ververs je water;
  • Zorg dat je planten in je aquarium hebt;
  • Houd uw aquarium schoon;
  • Gebruik nitraatverwijderende chemicaliën. Wees voorzichtig bij het gebruik van chemicaliën. Lees de etiketten en volg de instructies nauwkeurig.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *