Aquarium onderhoud, Aquarium water testen

CO2 test voor je aquarium. Waarom dat nodig is!

tetra-co2-test-kooldioxide-2x10-ml

Er zijn meerdere belangrijke dingen voor het leven van een vis in een aquarium. Bijvoorbeeld voedsel, water en zuurstof. Maar ook aquariumplanten hebben liefde nodig. De beste manier om uw planten tevreden te houden is plantenvoeding of door ze van CO2 te voorzien. Dit helpt planten hun functies uit te voeren en zuurstof aan het water af te geven. Zuurstof is nodig voor de vissen en andere levende wezens in het aquarium. Het verschil tussen een aquarium met CO2 en geen CO2 is groot. Doe af en toe een CO2 test om er zeker van te zijn dat uw aquarium op een gezond CO2-niveau is.

Denk niet dat CO2 slecht is: het is een belangrijk onderdeel van de levenscyclus van een aquarium

CO2 permanente test van Dupla

Dupla permanent CO2 test

Het belang van CO2 voor het aquarium

Planten zijn een belangrijk onderdeel van de levenscyclus van een aquarium. Planten produceren de zuurstof die nodig is voor andere levende wezens, net als voor sommige processen in het aquarium. CO2 is nodig voor fotosynthese. Door dit kleine proces kunnen planten CO2 omzetten in zuurstof (O2) die vissen nodig hebben. Daarna leven vissen hun leven, produceren indirect CO2 die planten weer omzetten in O2, en zo gaat de cyclus  verder. Is de cyclus in balans, dan geeft dat veel minder problemen in het aquarium. Met een CO2 test kun je vervolgens de Co2 waarden in de gaten houden.

CO2 toevoegen in het aquarium

Hoewel CO2 een natuurlijk element in een aquarium is, heb je soms net dat beetje extra nodig om planten te voorzien in voldoende CO2 voeding.

Naast natuurlijke bronnen zijn er ook producten die je kunt krijgen die helpen met het toevoegen van CO2. Enkele voorbeelden van CO2-bronnen en -regelaars:

DENNERLE CO2 CARBO START E200

Met de Dennerle CO2 set, heb je alles compleet

  • CO2 set: Deze speciale CO2-sets bevatten alles wat je nodig hebt voor een gecontroleerde CO2-uitstoot;
  • CO2 onderdelen: Onderdelen die nodig zijn zoals een extra CO2 fles. Je moet voorzichtig zijn, deze staan ​​onder druk.  Houdt bovendien altijd je CO2 niveau in de gaten;
  • CO2 test: Daarbinnen heb je eenmalige tests op basis van vloeistof en permanente testen die altijd het CO2 niveau in het aquarium aangeven.

Tip: Voeg ‘s nachts geen CO2 toe. De nacht is een periode waarin planten geen O2 produceren en vrijwel geen Co2 opnemen. Daardoor kunt u te maken krijgen met te hoge niveaus van CO2. Dat is niet goed voor de vissen en planten.

Een CO2 test houdt het aquarium veilig

tetra-co2-test-kooldioxide-2x10-ml

Tetra CO2 druppeltest

Te veel CO2 is giftig voor vissen. Ze zullen naar lucht happen, langzamer gaan eten en minder gaan eten. Om dit te voorkomen, voert u kooldioxidetesten uit.

De beste manier om CO2 te testen is met een permanente CO2 test.

Deze tests zitten in uw aquarium en geven u meteen de CO2-metingen. Ze zijn heel gemakkelijk te lezen en bij te houden. Zorg ervoor dat u tijdig de vloeistoffen vervangt zoals aangegeven op de doos.