Aquarium beginners

Handige checklist bij het kopen van een aquarium

Handige checklist voor de aankoop van een aquarium

Veel meer mensen wenden zich tot het houden van vissen. Alleen al in Duitsland zwemmen 85 miljoen vissen rond in 3 miljoen aquaria. De meeste mensen houden van een ontspannen rustgevende omgeving, de kleurrijke fascinatie van een onderwaterwereld en het effect daarvan op de sfeer in huis. Voor kinderen is het aquarium een waardevolle ontmoeting met de natuur. En als je wilt, ook een zekere opwinding, kijk maar goed. Er gebeurt veel in uw aquarium. In deze handleiding vindt u naast een handige checklist ook veel andere informatie. Veel leesplezier.

Een aquarium is minder werk dan u denkt

Koop een aquarium, vul hem met water en doe er vissen in – dat is alles. Okee, het is natuurlijk niet zo eenvoudig. Maar er vanuitgaan dat het houden van een aquarium veel werk is, is onjuist. De meeste vissen zijn gemakkelijker om voor te zorgen dan de vele andere huisdieren. Door goede filtersystemen, aquariumverwarmers, gecontroleerde verlichting en voerautomaten hoeft u zich niet veel zorgen te maken. Zelfs op vakantie gaan is geen probleem.

Het gaat over een tropisch aquarium

Er zijn drie verschillende soorten aquariums – koud water, tropisch en zout water aquariums. Deze kunnen soortaquaria zijn, waarin alleen een speciaal soort vis wordt gehouden, of het zijn gemeenschapstanks, waarin verschillende soorten leven onder dezelfde omstandigheden. Het typische aquarium is een tropisch aquarium, omdat ze interessanter en kleurrijker zijn.

Het gaat over de kennis en ervaring over aquaria

De ingenieur Gunther Eheim vond de zuigfilter een halve eeuw geleden uit. De ingenieur Eugen Jäger heeft de aquarium verwarming in een aquarium uitgevonden. Deze twee uitvindingen hebben het aquarium wereldwijd gemaakt tot wat het nu is.

Checklist – De belangrijke dingen in een notendop

Deze checklist helpt wanneer u snel iets wilt opzoeken over de belangrijkste aspecten bij komen kijken bij het houden van een aquarium. Alleen de basics zijn inbegrepen. In een notendop: wat is allemaal belangrijk bij het houden van een aquarium:

 

1. Kies het juiste aquarium

Indien mogelijk meer dan 100 liter. Zorg ervoor dat van DIN / Euro norm certificering;

2. Zorg voor de juiste locatie

Geen direct zonlicht, weinig daglicht, weg van radiatoren, in de buurt van een stopcontact, rechtopstaande, stabiele basis, geen wiebelen.

EHEIM vivalineLED 180EHEIM aquastyle 35

3. Basisreiniging

Na installatie het aquarium grondig schoonmaken : gebruik alleen warm water en een zachte spons, geen chemische reinigingsmiddelen.

4. Zet de grindbasis in je aquarium op

In drie lagen: 1. kunstmest, 2. grindbodem kunstmestmengsel (2 cm), 3. grindlaag (3-4 cm); grover grind (2 – 3 mm), niet te licht; Laat het grind iets afhellen naar achteren (5 – 8 cm totale hoogte).

5. Installeer technische producten (niet inschakelen!)

Bevestig filter (gevuld met filtermateriaal), verwarming en verlichting.

6. Decoratie

Gebruik alleen materialen (stenen, hout) die geen deeltjes in het water (kalk, metaal etc.) achterlaten.

7. Doe er wat water in

Ongeveer 20 – 30 cm, lauw kraanwater (ongeveer 24 ° C); Laat het water het grind niet verschuiven.

8. Zet planten in het aquarium

Verwijder al het verpakkingsmateriaal; verkort de wortels indien nodig; druk de plant in het grind met plat pincet; zet grotere planten achterin; laat genoeg ruimte over voor uw vissen.

9. Het aquarium met water vullen

Lauw kraanwater tot ca. 3 cm onder de bovenkant van het aquarium.

10. Schakel uw apparatuur in

Laat het filter normaal werken; zet verwarming op 25 ° C; schakel de verlichting constant op 8-10 uur in (timer).

11. Laat uw aquarium rijpen (zonder vissen)

Wacht ongeveer. 2-3 weken; voeg bacteriën toe starter toe; voeg één keer per week voeg een snufje visvoer toe; voeg waterconditioner toe en indien nodig vloeibare meststof; houd oog op temperatuur en waterkwaliteit.

12. Keuze uit vissen

Kies uw vissen op basis van water kwaliteit; vuistregel: 1 cm vis vereist 2 liter water; begin met slechts een weinig vissoorten die samen kunnen leven; voeg dan een paar algeneters toe, voeg later andere soorten vis toe; zorg ervoor dat ze genoeg zwemruimte hebben.

13. Voeg de vissen toe

Schakel de verlichting een paar uur uit; dip de viszak in het aquariumwater tot de temperatuur gelijk is en vul de zak dan met aquarium water; voeg zorgvuldig de vis toe; Zorg dat er  geen water uit de viszak in het aquarium komt.

14. Voeden van vissen

Een of twee keer per dag, zoveel als kan worden gegeten in 2 tot 3 minuten. Begin met een beetje eten; zorg voor goed visvoer; één dag per week moet de vis vasten!

15. Verzorging van planten in het aquarium

Verwijder oude en stervende plantstukken onmiddellijk; een wekelijkse dosis vloeibare meststof; voeg grindmeststof toe na 6-10 maanden; zorg ervoor dat je verlichting van goede kwaliteit is.

16. Geef aandacht aan je water

Verwijder algen en afval regelmatig; gedeeltelijke waterverversing elke 2 à 3 weken (een derde); maak tegelijkertijd het filter nooit helemaal schoon, maar liever afwisselend met tussenpauzes bij het filtermateriaal van 1 à 2 weken; controleer de waterkwaliteit regelmatig met goede teststrips.

17. Filtratiesysteem

Installeer het juiste filtersysteem; alleen het filter reinigen of vervangen media volgens de instructies, zodat de bacteriën culturen niet volledig worden vernietigd.

EHEIM professionel 3 1200XL

De EHEIM professionel

18. Schoonmaken van het aquarium

Chemische (incl. Biologische) reinigingsmiddelen zijn ten strengste verboden; Gebruik uw aquariumbenodigdheden zoals emmer, spons, slang etc. voor andere taken.

19. Andere zorg

Stofzuig het grind af en toe; Maak de ruiten van binnen en van buiten schoon; behandel elke vis ziekte onmiddellijk.

20. Andere benodigde accessoires

Visnet, thermometer, bodemreiniger, plantentang, glasschraper, en watertestset.

Welke maat aquarium heeft u nodig?

Voordat u een aquarium kiest, moet u bedenken wat u wilt creëren, wat voor soort vissen u graag wilt hebben of u later wijzigingen wilt aanbrengen – en het allerbelangrijkste, welk type aquarium.

 • Een verstandig keuze is een aquarium met meer dan 100 liter. Boven dit volume hebben de meest vissoorten relatief stabiele leefomstandigheden. Het ecosysteem in het aquarium functioneert goed en vereist onderhoud is beperkt. Kleinere tanks hebben meer zorg en aandacht nodig. De met name de waterkwaliteit moet dan regelmatig gecontroleerd worden.
 • In de winkels vind je Eheim aquaria van 54 tot 720 liter. Zij zijn uitgerust volgens een hoge standaard. Meubilair combinaties in verschillende designs passen erin goed met alle soorten kamermeubilair.
 • Als je een beginner bent, is Eheim starter kits bieden de ideale oplossing. Deze kits bestaan uit een glazen tank met kap en verlichting en een Eheim intern filter en Eheim verwarmer; sommige modellen hebben nog meer apparatuur. Er zijn speciale standaards voor deze sets.

EHEIM incpiria 230 EHEIM proxima 325EHEIM vivalineLED 126EHEIM aquaproLED 84

 

Positionering van het aquarium

Uw aquarium verdient een sfeervolle plek in huis. Op een plek waar je de onderwaterwereld kunt bekijken, waar u kunt ontspannen en dromen. Echter, de volgende punten zijn belangrijk:

 • Vermijd locaties in direct of veel zonlicht. Anders wordt de vorming van algen aangemoedigd en het water onnodig verwarmd.
 • Vermijd plaatsing in de buurt van een radiator.
 • Er moet een stopcontact in de buurt zijn
 • Je hebt ruimte boven nodig (voor onderhoud, water verversen etc.)
 • Zorg ervoor dat het aquarium recht staat (wateroppervlak!).
 • Kies een plek met een vlakke ondergrond.
 • Vergeet niet: de vloer moet het hele gewicht dragen (water, tank, apparatuur enz. kan zwaar zijn. Duimregel is: tankinhoud x 1,8 = totaal gewicht in kg.
 • Zorg ervoor dat je een onderlegmat hebt waarmee oneffenheden of scherpe punten opgeheven worden. Dit is gemaakt van speciaal schuimrubber.

Wat voor soort verlichting heeft mijn aquarium nodig?

De verlichting in een aquarium is er niet alleen voor jou als toeschouwer. De vissen hebben alleen een beetje zichtruimte en verlichting nodig. Het belangrijkste is het juiste licht voor fotosynthese en groei van planten.

 • Planten groeien niet zonder licht. Door fotosynthese breken ze gifstoffen af in het water en produceren essentiële zuurstof voor de vissen.
 • Alle Eheim startersets en aquarium combinaties zijn voorzien van de juiste lichte eenheden.
 • De duur van de verlichtingstijd moet de cyclus van de natuur weerspiegelen. Het licht moet dus worden ingeschakeld op 8 – 10 uur per dag.
 • De verlichting moet altijd ingeschakeld en uitgeschakeld zijn op dezelfde tijd. Idealiter doe je de verlichting met een timer.
 • Elke verandering van de ingestelde tijd zal planten en vissen niet ten goede komen. Voer daarom de nodige wijzigingen in kleine stapjes uit (ongeveer 30 minuten).

Op www.eheim.de vindt u veel waardevolle informatie.