Aquariumplanten

Top 10 Aquariumplanten voor beginners

Top 10 beginnersplanten voor het aquarium

beginnersplantenPlanten in een aquarium kan er prachtig uitzien, maar wist je dat ze ook belangrijke taken in het aquarium uitvoeren? Ze geven zuurstof af, breken schadelijke verbindingen af, vormen territoriaal grenzen voor de vissen, en bieden schuilplaatsen en stille gebieden. De natuur heeft dat slim geregeld.

Net als bacteriën ontsmetten planten het water. Ze verwijderen ammonium, nitraat en fosfaat, dat onder andere ontstaat door visafval. Dit proces verwijdert ook de basisvoedingsstoffen van algen waardoor deze minder goed groeien.

Door middel van licht maken planten via fotosynthese koolhydraten (suiker) aan voor hun groei. Ze nemen ook de CO2 op die wordt uitgeademd door de vissen. Tegelijkertijd geven ze zuurstof af, die de vissen weer gebruiken voor het inademen.

In tegenstelling tot landplanten nemen waterplanten voedingsstoffen niet alleen via de wortels op, maar ook van de bladeren. Naast substraatbemesting hebben ze dus ook behoefte aan goede vloeibare meststof om voedingsstoffen op te nemen uit het water.

Aquariumplanten om mee te beginnen

Kies om te beginnen robuuste soorten planten, die goed groeien en niet zeer veeleisend zijn (ongeveer 100 tot 150 soorten planten zijn beschikbaar, maar alleen ongeveer 30 zijn echte waterplanten). We hebben ze even op een rijtje gezet:

Suitable plants for beginners

  1. Cryptocoryne Lucens
  2. Amazone zwaardplant
  3. Egeria densa – Waterpest
  4. Hygrophila Polysperma
  5. Hardy Ludwigia
  6. Javamos
  7. Dwerg Anubia
  8. Bucephalandra “Arrow Head”
  9. Gedraaide Valisneria
  10. Hygrophila difformis – Vaantjesplant

Zie voor meer informatie het plaatje met daarop wat deze planten nodig hebben qua verlichting, hoe groot ze worden en welke waterwaarden belangrijk zijn.

Bron: eheim.de