Aquarium onderhoud, Aquarium opstarten

Aquariumbacteriën kopen voor de opstart van je aquarium

hs-aqua-refill-bacterial-activator-fw-3000

Een aquarium opstarten is een moment waarop je veel keuzes moet maken. Wil je tropische aquariumvissen in de bak, wil je aquariumplanten en heb je al een keuze gemaakt voor de achterwand die je in het aquarium wilt gebruiken? Het belangrijkste is dat je een goede start maakt. Voor jezelf, maar vooral voor jouw aquariumvissen en aquariumplanten. Leidingwater is namelijk geen ideale leefomgeving voor de bewoners van jouw aquarium. Het water moet omgezet worden naar aquariumwater. Begin je net met jouw aquarium, dan zijn aquariumbacteriën voor de opstart essentieel.

Wat doen aquariumbacteriën bij het aquarium opstarten?

Aquariumplanten en aquariumvissen zijn onmisbaar in het aquarium. Maar zij produceren wel afval aan de lopende band. Dit afval bevat onder andere nitriet (NO2), een stof die bijzonder schadelijk is voor aquariumvissen. Te hoge nitrietwaarden zie je vooral bij een pas opgestart aquarium. Een gezond aquarium dat al langere tijd actief is, heeft een actieve bacteriecultuur die de afvalstoffen van de vissen en planten afbreekt. Aangezien je dit niet hebt vlak na het aquarium opstarten, moet je aquariumbacteriën kopen voor de opstart van het aquarium. Zo bied je direct een gezonde leefomgeving voor alle aquariumplanten en aquariumvissen.

Hoe lang moet je wachten na het gebruik van aquariumbacteriën voor de opstart?

Elk product heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Voorheen werd aangeraden om minstens twee weken te wachten voordat de eerste aquariumvissen in het aquariumwater geplaatst worden. Maar dat gaat allang niet meer op voor alle producten. De turbostarter van HS Aqua bijvoorbeeld, werkt juist beter wanneer je de aquariumvissen wél direct in het water plaatst.

Het gebruik van aquariumbacteriën biedt uiteraard geen garantie. Daarom is het verstandig om direct te kijken naar nitriettesten zodat je te hoge waardes direct kunt zien en in kunt grijpen. We raden aan om in de beginfase minstens eens per twee weken de aquarium waterwaarden te meten, zodat je altijd op tijd bent om bij te sturen. Zo weet je zeker dat je het beste doet voor jouw aquariumplanten en vissen.

Plaats pas vissen als de waterwaarden in orde zijn!