Algen bestrijden

Aquarium algenkrabber gebruiken: verstandig of niet?

HOBBY ALG DEVIL RUITENREINIGER1

Er is weinig zó vervelend als algen die op de ruiten van het aquariumruit gaan zitten. Ten eerste kun je de vissen en de planten niet meer zien. Ten tweede ziet het hele aquarium er direct onverzorgd en vies uit. Niet echt iets wat je midden in een kamer wilt hebben staan als aandachtstrekker natuurlijk. Aquarium algen bestrijden is echter een vak apart. Want hoe kun je dat het beste doen? Met een aquarium algenkrabber of juist niet?

Een aquarium algenkrabber

Wanneer je de ruiten van het aquarium niet meer schoon kunt krijgen met sponsen of een gewone algenmagneet, dan moet de algenkrabber uit de kast gehaald worden. Dit ziet eruit als een ijskrabber die je gebruikt bij het ijsvrij maken van de voorruit tijdens de winter. Het verschil is de omvang van de algenkrabber en de scherpe mesjes die gebruikt worden om de algen van de ruit te krijgen. Een algenkrabber is handig (vooral wanneer deze blijft drijven), maar er zijn wel een aantal dingen waar je écht op moet letten.

algen verwijderen van ruiten

Algenmagneet

Let op de mesjes van de algenkrabber!

De mesjes in een algenkrabber zijn bijzonder scherp. Concreet betekent dit dat de snijkant van de messen gemaakt is van bijzonder dun metaal. Dat betekent dat de messen snel beschadigen. Oneffenheden en vuil kunnen al zorgen voor bramen op het mes. Ook kan hardnekkige alg zorgen voor verbuiging van het mes of bramen op de snijzijde. Het gevolg: de algenkrabber maakt krassen op de aquariumruit en dat wil je niet. Daarom is het verstandig om te zorgen voor genoeg extra mesjes, zodat je de messen altijd kunt wisselen wanneer je een braam op het blad hebt.

Dat de mesjes zo ontzettend scherp zijn, heeft natuurlijk flinke voordelen. Het heeft ook nadelen. Wanneer je onvoorzichtig bent, kun je jezelf of je aquariumvissen verwonden of je planten beschadigen. Zorg er daarom voor dat je nooit haast hebt tijdens het gebruik van een algenkrabber. Daar is overigens nog een goede reden voor: je moet de tijd nemen omdat je langs de siliconenrand wilt werken van de naden, maar de siliconen zelf écht niet wilt raken. Zorg er daarom voor dat je de tijd hebt en gewoon rustig aan de slag kunt gaan met de algenkrabber zonder dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Alleen dan is het resultaat een prachtig schone aquariumruit.

Meest gestelde vragen over aquarium algenkrabber

Hoe kun je algen van aquariumglas verwijderen?

Als er hardnekkige algen op je glas zitten, moet je een aquariumglasschraper gebruiken. Hiermee kun je de hardnekkige algen makkelijk verwijderen.

Hoe voorkom je dat algenmagneten krassen op het glas veroorzaken?

Gebruik voorzichtige en langzame bewegingen om krassen tijdens het reinigen van het glas te voorkomen. Doe het rustig aan, het schoonmaken van glas is geen race.

Waarom ontstaan er krassen op glas algenreinigers?

Algenreinigers zijn ontworpen om geen krassen op glas te maken. Te veel vuildeeltjes of echt hardnekkige algen kunnen echter de reiniger verbuigen of beschadigen.

Wat is een algenkrabber?

Een algenkrabber is een speciale algenreiniger met een mes op de zijkant. Hierdoor kan je zelfs de meest hardnekkige algen verwijderen.

Hoe gebruik je een algenkrabber?

Wees altijd voorzichtig met algenkrabbers. Om het te gebruiken, beweeg je ze gewoon langzaam langs het glas.

Hoe vervang je de messen van een algenkrabber?

Als de messen bot worden, moeten ze worden vervangen. Afhankelijk van de fabrikant moet je ofwel een nieuwe messenset kopen of jee krabber door een nieuwe vervangen.

Related Posts